劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
之前先係蚑那啲論壇見過條60年代游水落香港既藍絲話英國收留BNO係不懷好心
問題正係共產黨遠比我地熟知階級鬥爭學
幾十年前已經慢慢部署瓦解香港上層,今日只不過係收成正果
我方唔可能短期後培育出新既上層
睇呢兩個post就知點解香港人要淪落到做難民,精英階層長期畀呢班爛鬼書生壟斷就真係好似十九笑班飯民噉講,「秀才造反、十年不成」
https://lihkg.com/thread/2515615/page/1
https://lihkg.com/thread/2509281/page/1
唔關事
香港人不論上中下層 實質階級地位都急速跌緊
畀支那人統治一國一制就係跌落深淵
鬼唔知咩...
問題係上層唔理/返左英國、中層移民
單靠下層點頂住大局?
冇錯,香港呢個民族暫時仲係虛擬概念,唉!有時真係懷疑香港自主獨立係一個偽命題,呢幾天叫有啲時間係好幾個post打左個白鴿轉,真係估唔到過左一九年呢個時間後仲可以有咁多人抱持大中華思想過活。我原本以為香港人係軟弱不堪既費拉,估唔到原來係自作聰明嘅末人。似乎永遠都唔會吸收到教訓,我原本以為香港起碼可以做個退化版直布羅陀,而家睇嚟靠自己連坡仔都唔會做到。有陣時真係覺得香港人真係冇資格笑台灣人。起碼人地肯面對現實,啲精英願意為該地奮鬥,而唔係趕住移民再返嚟掠水。

屍山血海就肯定冇可能,願意嗰啲唔係喺赤柱就係外國。你講得冇錯階級鬥爭其實先係最大推動力。講得難聽啲係仆咗街諗住亡羊補牢啫。費事繼續跌落去。不過又真係喺歧視鏈上高於諸夏咁解。當然因為殖民地遺產。語言真係係民族發明起咗好大作用。

難聽啲講句,就算民族真係發明出來,以香港人包括精英既德性,佢地會唔會繼續做中國人定係搞過小中華出嚟,我真係冇咩信心。尤其是見識過隔離幾個post啲人之後。不過做咗起碼有1%嘅成功率,唔做就等於零。一日唔搭好個台,一日班人就會係主流,尤其是班中堅坐嘅坐,著草嘅著草。俾班人繼續坐莊,遲早會二次回歸。
不嬲覺得香港結局類似卿姐同楊森喺海外流亡出回憶錄 類似「美好的仗我已打過了、當跑的路我已跑盡了、所信的道我已守住了」

依家不過係抱住「唔試下,最後結局點知呢」心態去做
難聽啲講句,就算民族真係發明出來,以香港人包括精英既德性,佢地會唔會繼續做中國人定係搞過小中華出嚟,我真係冇咩信心。

至於呢點
老實我唔係好着重大中華性 我睇法大中華性源自於費拉性搭便車
再次證明香港人唔需要民主而需要君父訓政
所以我見到啲人想咩都唔做就搭國際秩序便車,將自己比做西柏林同直布羅陀嗰陣(唔係批評開post同真係用心討論班巴打),真係覺得可笑又可悲。

有得流亡係好嘅,我估啲人最後應該去到英國發現啲印度人高地位過佢陣,可能會把心一橫轉而投共,然後回歸華僑農場同馬華相見,一齊德匹下。可能對香港嚟講係件好事。
咁老老實實
我又唔覺得中共支撐得到咁耐
除非真係孤注一擲打贏美日

但香港前途依然暗淡
淪陷期間 好快階級地位墮落到不如廣東人
即使支共玩完 香港都好難唔畀廣東執政者呑併
我認為香港人以其德性根本唔應該掂政治,盞累死自己同人地。香港人根本到而家都係毫無反省諉過他人。我覺得香港人連君父訓政都唔需要,佢地需要嘅係人民民主專政。要仆得柑啲先會完全醒覺。就算1%成功咗,大英秩序介入後都必需要留後着,費事捉蟲入屎忽。當然我指係現在並非將來嘅港人。
同埋我覺得大中華性同費拉性既關係係互為表裡。
冇錯,所以理性覺得以港人嘅德性係一定要仆街,唔仆街冇天理,但感性上又唔想睇住香港墮落,所以先諗下可以點發明民族,起碼執番身彩,雖然機會率唔大。
點樣叫後着?
老實講香港嘅情況 with or without大英 (大英唔一定要你)
波蘭第二共和國咁樣軍事訓政係最好的
直接杜絕民小訴諸費拉篡權嘅可能
憲制上返返麥理浩港督時期(其時英國權威代替軍政府)而唔係快步走到後現代民主制
費拉性係人性根本(原罪),大中華只係現實意識形態,無大中華都會有大廣東、大香港等等基於當時現實下嘅概念

醫好費拉性,大中華之類嘅症狀自然會消失
即係隨時起班契弟飛腳,好似以前啲英國佬咁(修訂國籍法案防止香港人湧至英國定居)。冇錯而家係你想番去人地未必想收你。

以現代大英嘅體制嚟講,軍事訓政可能性唔大,返去麥理浩年代又會容易惹起民憤。最好嘅折衷辦法係憲制上立一個有廣泛功能組別既上議院,而且給予總督對議會嘅廣泛制衡權。咁樣會更好。
冇錯,但係現時嘅情况係互為表裡而且相互驅動,加深症狀。不過醫好費拉性係一項龐大社會工程,嘥一百幾十年都未必成功,難度極大。
最主要係香港軍事政變
英國唔會容忍
分分鐘好似南非同羅德西亞咁施壓
最尾大英僑民全部一鑊熟 黑人民粹同穆加貝上場
[00:25:53]主持人:目前香港這種局面,抗爭的主體基本上是比較年輕的中學生和大學生,再加上一些底層民眾或者小資產階級和他們的子女。大資產階級通常都屬於保守觀望,甚至他們都已經拿了兩、三本護照了。在香港,真正身土不二的香港民族主義者其實階級地位並不高,甚至比不上所謂的港英餘孽。這樣對香港的民族發明會產生什麼樣的影響?這個格局會不會對香港民族的構建不利?

[00:26:28]劉仲敬:這又是一個階級決定論問題。香港民族主義者是1960年以後,廉政公署成立(1974)以後,冷戰 — — 特別是越戰經濟學把香港變成四小龍以後,新產生的這個中產階級市民社會的產物。它在1960年前是不存在的,所以這個社會沒有多少根基。他們的訴求,一眼就知道是在科威特遊行示威反對薩巴赫家族的那些律師和醫生的訴求。他們跟1924年以前出錢來收買滇軍和粵軍攻打蔣介石黃浦軍的那批土豪不是一回事。那批土豪,老實說是跟滿洲帝國末年的那些海盜和走私販子階級地位相差不遠,是慣於做各種江湖事業的人。而在英國和冷戰經濟學的保護之下成長起來的這些新的現代中產階級,他們以為廉政公署和其實在1960年前還不存在的廉潔高效的員警部隊和現代化的法律體系都像空氣一樣是免費和理所當然的東西。他們不知道,這些東西在他們父親年輕的時候都還是不存在的。那時候的香港員警還是極端腐敗,跟各種黑幫串通的。
[00:10:12] 當然,從香港的角度來講,它像以色列一樣,是冷戰的主要受益者。如果殖民主義勝利了,那麼香港不僅競爭不過上海,而且在漢口和沙面之間也顯得並不特殊。大多數使用粵語的人口構成了一道壁壘,使得揚子江流域的資金不大可能流入香港。因此,它只會扮演一個次要角色(香港和新加坡都屬於這種情況),不會有六十年代以後的大繁榮。六十年代以後的大繁榮是把揚子江以南的全部資源都集中到香港的結果,這是一個畸形現象,本來它應該分佈在幾十個港口城市,這個畸形現象完全是冷戰擠壓的結果。反過來,共產黨在1949年的勝利打斷了國民黨吞併香港和澳門的計畫。一方面,給它送來了大批緊俏的資金和技術;另一方面,也賦予了它作為一個白華城市和冷戰城市的特殊地位。六十年代以後的香港的重要性,一多半都要取決於這種特殊地位。要不然的話,它可能會像是馬來的檳榔嶼或者玻璃市一樣,變成一個不起眼的、日子過得安逸、但是地位並不重要的地方性城市。香港的普通法法官另外還有一部分就是在去殖民化的整個時代從英國的各殖民地紛紛集中到香港來的。所以,香港是極其不自然的,它自身的自發秩序資源應該是只能夠支持像檳榔嶼那樣一個小的盤子。它現在顯得如此強大,依靠的是一個盆栽式的做法:一方面是依靠從大清帝國東南部經濟核心地區移來的精英,另一方面是依靠大英帝國東方各殖民地移來的精英,但是這兩者都不是香港社會本身產生出來的結果。
得匹下=得到與德性匹配的下場
[41:47] 當然,從香港這方面來說的話,白區黨、建制派和香港的資本大佬都是死定了的。現在的問題就是,屠龍小隊這樣的由香港的沒有資源、沒有名氣的中下階級組成的小隊在此之前能夠製造多少資源出來,他們能夠抵抗多久,製造出多少暴力事件。這個就能決定以後香港流亡政府在國際社會上能夠獲得多大的地位和多高的層次。香港在海外的社區能不能凝聚起來,還是說“他媽的大家就散了吧,都投到印度人手下去當門客,以後就沒有什麼香港人了”,這一點是非常關鍵的事情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞