劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
但係而家的支那經歷過共產黨統治

社會已經完全碎化

比民國時更散
姿勢水平比阿姨還是差的太遠。要學習,學習阿姨就足夠了。

至於現實和網絡上的人,其實是喊不醒的。對姨學的接受度與年齡成反比。 25–30歲有一定知識和社會經驗是黃金年齡。

超過35歲基本上沒有可能。不是看不懂,而是他們的自尊心不允許他們承認阿姨的牛逼。那代表他過去的人生都失去意義
我認爲他們也沒有一個站出來以後威望和歷史傳統足以號召全域的華盛頓將軍式的人物

梁天琦, 等緊佢出黎
世上當然冇一個地方嘅處境係同另一個地完全相同
呢一種類比只係協助讀者方便概括咁理解,如果想了解細節,始終要靠自己研究
所以姨曾經講過諸夏愛國者係要廢墟中建國,而八個大大之所以可以脱穎而出,係因為佢哋既組織度比你國所有人都要高而可以喺組織度上 同佢哋一比嘅就係基督教以及沿海地區的歐美秩序。當然向來 新疆是俄國勢力範圍,而西藏是印度勢力範圍,如果冇中國共產黨嘅話大致上就係咁嘅。 呢個係地緣政治嘅現實。所以能夠戰勝獻忠嘅應該唔係費拉化的回族, 而係從中亞輸入的伊斯蘭秩序。
八個大大嘅目標可能只是新疆或寧夏青海一帶回區。可能佢哋都會嫌你國十八省惡臭,不肯入關。
駐馬店注定成為垃圾崗
木琴似係費拉右多個似匪諜,至於姨粉錄音機好多只係路人或故意黑, 畢竟來源太雜,姨為了宣傳又唔會澄清,最多好似對阿巴汗同任十八咁直接放逐出去。
亂嚟係概念混雜 胡亂搭配
宋元明清史好明顯係唔熟 而且係早期大陸論壇針砭時政 諷刺同附會並用嗰啲嘢
極早期歷史比如商朝來自兩河流域呢啲亦係無得考證 今世亦係唔可能有結果prove到
歷史喺呢度不過係框架 佢想講嘅嘢先係實在

至於西史 英國方面我係好佩服 暫時係照單全收嘅

最後我諗你搞錯咗
阿姨最大貢獻唔係史學
而係佢對政治運作上嘅總結出嘅一套理論框架
即使佢講嘅歷史100%bullshit亦唔會損害佢嘅integrity 具體歷史觀點比如陳炯明呢啲有其他史料嘅話無話絕對唔可以修正
當然你點睇隨你中意
佢只係覺得35+只達到分散抗爭力量同資源目的,實際沒有用處,即係1948年嘅布拉格,反共嘅捷克黨派就算拉攏到社會民主黨做盟友,都改變唔到共產黨上台嘅事實。因為共黨掌握武力同背後有蘇俄支持。而香港人實際嘅抗爭力度並未令共產黨感到恐懼。所以共黨係敢係達到35+後對 議會上下其手。一係要有外來秩序支持,好似1948年雅典,一係要成為一隻刺蝟,好似1948年嘅赫爾辛基。
信仰先係阿姨學說嘅核心
阿姨自己都入咗教 身體力行
而邊個係匪諜我建議你唔好亂講 阿姨不嬲亦有前科
按阿姨做法係會將所有人打成匪諜
網上大陸人之間恩怨情仇好遠歷史極為複雜 亦建議香港人唔適宜牽涉在內 呢啲嘢好personal
姨出國前同深圳白區黨過從甚密

佢自己也承認吧
類比只係方便你了解同研究,而你有冇仔細比對同了解過就係另一回事,你有了解點解諾夫哥羅德點解由自由城邦淪落到今日成為大一統俄羅斯嘅一部分,有冇了解愛沙尼亞係點樣同蘇聯抗爭50年,背後付出代價有幾大,同香港有咩異同之處,值得港人參考。我情願你真係仔細了解並提出不同之處,都唔係好似依家咁捉住某啲位喺度單單打打。

甚至連美國哈佛大學研究員華特.克萊門斯發表了一篇文章,比較香港與愛沙尼亞的經濟能力、歷史、文化、核心價值與國際關係並作出分析,並稱前者有獨立的潛力,或能在未來 10 年走上如「波羅的海三國」當年擺脫蘇聯的獨立之路。

咁人哋算唔算冇說服力沒分析力呢?
就啱先據網上講
阿姨老婆將木琴起底 公布晒所有個人資料出去
用木琴之前同阿姨 喺twitter之前同早期用嚟聯絡嘅微信acc
佢邊間大學 大學時期講過啲乜嘢貼出嚟
搞到木琴閂咗twitter
瓦房店化嘅極致
東亞塞爾維亞
我唔會建議你拋書包
因為你共同體受眾係我哋香港人

知識份子要高深莫測嘅話 一句話要故作虛文嘅話 係佢哋嘅事
姨嘅老婆真係夠哂勇武,有惡俗圈既遺風。
呵 惡臭不堪
支那人之間內鬥不嬲都咁
姨個老婆比人唱佢係LES

不過私人野唔尻理佢啦
高攀啦,係東亞上沃爾特
cityu博士畢業,不過風評兩極化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞