劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
人謀不如地緣,地緣不如天命,無論技術多麼高明,春天收割、秋天播種都會事與願違。
疫情為戒嚴做好彩排工作了
其實支那顯得好富貴

咪又係揸住好多美金

你攞住人哋發行嘅貨幣同人"叫陣"?
連登囝應該都脫離咗黨國兩圈同心圓

中華未脫到

有啲仲會講回歸民國同漢文化
薩爾滸之戰前,明軍既裝備係差到連係出發前既誓師儀式斬個牛頭都斬唔甩,而後金既盔甲係好過明軍既盔甲。所以後金係軍事裝備上其實先進過明朝。學人入關,等你蚑那解手軍啲裝備先進過美軍先講啦
美國強大得有如蒙古帝國

支那都未做到好似北宋咁gdp世界第一啦
中都易搞
畢竟歸英論有市場
大分人都唔信香港人有能力自己執政
拖下拖下可以拖離中

但華難脫
粵語脫華好大工程
台星馬都未脫到
我支持歸英論㗎

費拉到底
靠英國人的課業比較穩陣
慢慢生返一個上層階級
入關學主要係打劫cantonia 同HK既手段。
始終要靠海洋秩序保護罩

之後可唔可以快髙長大就要靠自己啦
長遠當然係要香港民族闖江湖
但新香港上層階級得返幾個軍事將領
中產又受損嚴重
唔靠英國人頂一頂,好惡搞
最好有美軍照保添

咁他日支爆滿地獻忠

又可以有租界紅利
咁冇左美軍秩序,就國都立唔到啦
我假設個大環境仲係美軍睇住東亞
我想香港設立美軍基地添😂😂
不過租界紅利始終長遠不利,我兩睇

這樣的誘惑對於普魯士的政治精英來說是很難抗拒的。他們預見不到,普魯士的成功對它有極大的傷害,而波蘭的失敗反而成就了它後來的成功,因為普魯士等於是最初頂替了波蘭的生態位。但是反過來說,他們的決策真的是錯誤的嗎?命運之輪永遠運轉,沒有人永遠站在命運之輪的上風。你選擇在今後的五十年占上風,很可能就決定了你在今後的一百五十年占下風。到底在1820年獲得勝利還是在1920年獲得勝利,這個關係很大嗎?你選擇在1820年獲得勝利以至於在2020年獲得失敗,或者是你選擇在1820年獲得失敗以至於在2020年獲得勝利,在上帝的眼中,1820年和2020年有什麼原則上的區別呢?1820年一定強過2020年嗎?顯然,這個問題是沒有固定答案的。
可能就會繼續費拉

一世係咁

所以都一定要學台灣玻仔強制服兵役
等於是像在一個小孩子還沒有長大以前給他一個罩子讓他可以長大。但是不是說有了這個罩子所有的地方都能夠長出小孩子來,這只是準備了一個比較適合的條件而已。
諗起係台灣MDC見過有個post講越戰,大部分深藍網友都係話美國出賣南越,係得一個網友識話當年南越軍有啲乜事都係call火炮/空中支援,美軍一走南越軍就唔識打仗
東亞人除咗大日本

多多少少都係費拉性強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞