劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1278653443226382337
還不如拿兩萬個編制給淪陷區協警,或者給兵團農民工@牛白管用。費拉右派負責證明香港愛國者跟美國民主黨沒有區別,感謝中國恐怖組織維護真自由主義。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1278666976064397312
香港華人青年可以像上海知青一樣上山下鄉,不要不高興,英國人在的時候,上海知青的祖父根本瞧不上香港人;也可以像維吾爾人一樣,分配到淪陷區各地勞動軍;也可以像愛國華人一樣,分配到華僑農場。中國恐怖組織能夠提供的就業機會,就這些了。香港民族上層可以移民自由世界,中下層只能走私和打仗。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1279008115690745856
實際上是有官無兵,繼續依靠張學良的東北軍。美國禁運➕香港愛國者騷擾消耗幾個月,就會退化到比去年還糟糕的地步。最後還是不出動野戰軍,就不能解決問題。
要留意呢篇訪談提及嘅中產,係包含我地平時講開嘅中產同基層,劉講嘅下層,係真係社會嘅邊緣人,做黑社會嗰班。

呢篇內容相當慘烈,但我個人認為呢一篇講嘅係最壞情況,就係西方國家唔干預東亞嘅前提下,港中局勢嘅演化過程。而我地都見到,西方國家似乎係有向香港人提供援助嘅意欲,而且打算進一步打擊中國。所以情況未必會咁差。

我認為呢篇可以當做對自己嘅提醒,令大家唔好鬆懈,忘記自己嘅處境係可以好危險同無力。

https://www.youtube.com/watch?v=9SszpLvhHCA
香港人不擅長使用武力,同階級岀身有關。

1940年前,香港係一個粵人城市,同廣州分別唔大,只係比較自由。粵人基本上來去自如,南粵政界人物亦會以香港作為大後方搜集資源。粵人建立咗無數走私團體團幫會來往香港附近海域。而正正係呢種野蠻嘅團體,成功將策劃省港大罷工嘅列寧黨人(國共不用分那麼細)打敗。

香港華化係二戰開始嘅事。支持國或者共嘅華人大規模逃亡到香港。結果,社會嘅上層人士就被白華或者赤華佔據,而下層嘅粵人亦開始被納入中華民族範圍。

冷戰開始後,香港成為四小龍,經濟開始騰飛。呢個時候,戲劇性嘅變化岀現。原本進行走私同幫會活動嘅粵人,被吸納入血汗工廠體系成為廉價勞動力,佢地得到工作機會同教育,但同時都被馴化,不再具備武力,呢一班就係佔香港大多數嘅中產同小市民嘅來源。而上層則被白華同粵語文化佔據。唯一冇被解除武裝力量,反而係最邊緣嘅親共黑社會,因為中國被共產黨統治,同中國打交道進行走私嘅,一定係親共黑社會。

結果1997年後,局面變成本來聽英國人話嘅順民資產階級立即倒向中國。中間係人口眾多,生活現代化但冇武裝力量嘅中產,香港民族就係中產對共產黨失望之後轉化而成。再加上本來就親中嘅黑社會。而家香港就係上下層都係中國人,中間係香港人嘅局面。

遊行示威係中產階級慣用嘅手段,對共產黨毫無意義。香港中產生活水平好高,過住現代生活,佢地最適合移民去英語國家。因為香港未來唔會再係金融中心同轉口港,佢地唔會喺香港過得返呢種生活。

中產唔係全無用處,佢地成功咁利用自己階級身分,引起全世界中產嘅強烈反應,從而改變本國政治局勢,使西方冇辦法再採取綏靖政策。中國完全失去西方同情,付出比想像中大好多嘅代價。

中產嘅上層面臨消亡,下層(例如住喺公屋工廈,打基層工嘅人)會重拾粵人使用武力嘅傳統,佢都亦係而家勇武抗爭嘅主力,因為佢地身土不二。

香港以至東亞嘅未來取決於習近平再列寧化成功與否。再列寧化成功,就要將二百萬香港人送入內陸地區集中營。如果係咁,香港民族短期內會收皮,只可期望流亡者把握更遙遠嘅下一次機會。劉認為而家仲未可以斷言中國冇能力咁做。

如果冇能力再列寧化,香港會黎巴嫩化,變成各種幫派勢力範圍交錯嘅地方。香港警察只會成為其中一個小勢力。建立一枝警察部隊維持秩序係好昂貴,未來香港政府唔會有錢養得起,更加唔好講香港警察會由於技術封鎖不斷退化。香港黎巴嫩化會引致中國軍閥化。

至於中國國安法,佢主要用途係透過極度恐怖嘅內容劃清界線,令白區黨同兩面人再冇生存空間。香港所謂建制派同白區黨先係立國安法嘅主要打擊對象,從而鞏固紅區基層幹部嘅信心。劉過去多次提及過,對外失敗,反而令習近平更安全,因為佢黨內敵人,就係從事對外活動嘅白區黨。
見到近日咁多台灣人幸災樂禍嘅tweet
有時我喺度諗
呢個世界上馬基雅維利主義者已經好夠
識得太多 做自然有心無力
好似大陸人咁 相信識政治(比起香港人)、睇姨學嘅人太多太多
但血氣膽氣永遠都唔夠 因為心存恐懼
情形有啲似歐洲大陸咁 文勝質則史
我開始發現自己頗中意身邊玩膠嘅香港人
傻人有傻福 顧慮嘅嘢少
可以全心全意投向自己場運動度
我自己政治上咁現實 睇姨學咁辛苦嘅人
逐漸覺得一個都嫌多

一切都會是最好的安排
縱使徒勞
也要讓這徒勞發生

雖然事前好有印象呢句說話
但家下有新一番體會
香港嘅手足
越嚟越得到我越高嘅敬意

畀阿姨笑又好 台灣人笑又好
我開始理解香港嘅手足
佢哋係甘願徒勞嘅人
then why so mean?
確實以前太緊張
依家我逐漸學識放下
唔再牽掛 唔再恨鐵不成鋼
放低姨學真理嘅傲慢
學識聽下我身邊着緊嘅人嘅聲音
的確有一班台灣沙文主義者日日喺twitter攻擊香港人,睇完少少劉仲敬twitter學識幾個term,就傲慢起黎。我見過有人話香港人被鎮壓係當年接納中國人入侵嘅報應,唔抵可憐
真係屌你老母,唔通我又話228係當年台灣人接納中華民國嘅報應咩。

但我之後都唔在意,反正嗰班只係得把口嘅毒撚。真係有料嘅例如陳醫師,佢係醫生同時係空軍預備役軍官,反而從來冇對香港口岀惡言。而劉仲敬佢其實都冇嘲笑到香港人,相反佢對香港人誠實咁講岀佢嘅睇法,而唔係比糖衣毒藥香港人食,我覺得已經好值得欣賞。

真正馬基雅維利主義唔係純粹得殘酷同狡猾一面,而係掌權者只對上帝負責,唔受世人輿論束縛。我諗我地需要以一種靈巧如蛇純良如鴿子嘅態度處世。有時行事需要計算,用上各種手段,但唔好忘記自己善良嘅本心。做好自己可以做嘅就得,唔好諗太多。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1279849052310581248
目前廣州公安工資八折發放,內地平均三四折。文職公教人員可有可無,以白條為生。公私困弊,治安敗壞。香港警察不僅沒有扣工資,額外還有加班費,卻一天到晚抱怨勞而無功,令人聯想梅亞軒去東京,發現媒體天天宣布藥丸的戰敗國日本生活仍然比戰勝國中國寬裕許多。香港似乎缺少豪傑,否則因利乘便是不成問題的。

半年以後,香港警察裝備敗壞。一年以後,香港政府財政崩潰。這時下手也許比現在更好,但也不能拖兩三年以上,否則反黨集團和溫和派中國人傾家蕩產釋放的資源,可以支撐匪軍匪警進入戰時體制。那是,香港愛國者就會後悔不該坐失良機。
姨學傲嬌在於佢概理論好離地好難實踐好唔臨場
所以佢d野唔好全食,要自行消化,要用自身經驗去分析
好似佢話香港會有第一次戰爭,呢樣如果對香港社運史有深入少少概認識
特別係國安法過左後,一樣會導向一樣概結論
只係細節係點,會點樣開始
就好睇你個人能力同經驗去到邊
你掌握得愈多,就可以愈早做準備

幸唔幸災樂禍概言論睇多無謂
即使佢地同情又點?佢地最多得收難民一法
真正做決定都係香港人(or 香港民族)
即使我地一手廢牌,但打得好一樣可以贏
用姨學好忌將自己視在神概角色,覺得眾人皆醉我獨醒
唔多人明每個人所做概決定本身係該人概階級同社會互為搏易出黎概結果
你唔係佢個階級,就未必明點解有呢個決定

Be humble都係馬利基維利主義者概重要特質
留名
其實阿姨自己都講過,如果台灣人好似印尼人一樣係國軍登陸之前就搶先宣佈獨立,根本就唔會搞到宜家呢個境地,所以都係祖父學
但講多根本無用 未成氣候嘅嘢只會變馬後炮
香港夠搖住旗仔夾道迎接老解入軍營
唔通又話97年一早宣佈獨立就乜乜乜?
當時社會主要共識就係共黨無害 五十年足以不變

諗多多 指責過去 徒為讀書人劃餅充饑而已
木琴翻生

姨婆睇怕又想整死佢
殺心四起

https://twitter.com/snowball_lynx/status/1280498033910665216?s=19
[舊文重溫]
中國哪一天跟美國徹底決裂,可能就是這最近幾年的事情,那麼香港也就沒有什麼五十年或者二十年了,就在此時此刻,過去的英國留下的司法系統就不再能夠保護你了。

[00:56:59]那時候的香港,1960年代以後英國統治和亞洲四小龍產業鏈轉移製造的這個香港中產階級會突然地像傷口上的痂皮一樣被撕下來,留出一個流血的傷口。歷史記憶上的香港,就是萊佛士爵士在1830年代看到的那個香港,跟馬六甲和1854年的上海一模一樣的香港,就會出現在我們眼前。在這樣一個香港當中,起作用的是黑幫大佬、走私販子、妓院老闆、人口販子。各種像電影《紅番區》裡面的黑幫的人物,在這塊大地上橫行。在其中夾雜著很多匪諜團體,他們像潘漢年在1940年代的上海一樣活動,通過走私、滲透或其他方法向東南亞前進。而本地最強大的力量不再是中產階級的知識分子,不再是體面的小企業家,不再是教會領袖和教育界人士,而是這些不知體面為何物,像黃金榮、杜月笙和澳門的崩牙駒這樣的人物,在維持香港的獨立,也只有他們才能夠維持香港與廣東或內地的不同。他們當然還是有一定的歷史傳統的,他們的根紮得更深,能夠維持得更久,我估計在共產黨維持統治的整個階段內,像這樣一個黑幫統治的香港都會一直存在,而在共產黨不復存在、變成軍閥混戰以後,這樣一個黑幫統治的香港仍然會像是民國軍閥混戰時代的上海灘一樣長期存在。

[00:58:40]這樣一個香港仍然是相當重要的,各路軍閥和共產黨殘餘政權都需要這樣一個香港為他們從事各種活動,但這樣一個香港是根本談不上普選或者其他什麼東西的。最可惜的地方就是,普通法留下來的體系和議會政治的初步在這種情況下多半會像上海工部局留下的遺產那樣很難保住。所以,在這種情況下你必須未雨綢繆。你搞得文明體面,像遊蕙禎、周庭這樣,看上去就像是天真的女學生這樣的人,是領導不了和維持不了這樣的格局的。他們必須讓位於提前就已經儲備了武器、學會了走私、可以跟黑幫大佬打交道、有濃厚江湖氣息的另外一批人。這批人必須從現在就開始培養,遲則不及。香港的時間窗口是極度逼窄的,幾個月到幾年,無論如何不會拖到2025年以後。這一批人肯定要被白左罵,他們事實上也跟黑社會不會有很大區別。但是,有這批人,香港才有可能劫後餘生,過了這個關口以後也許還能夠活得過來;如果沒有這批人,香港就活不過來了。

[00:59:55]當然,現在培養出的這批民運或者獨派的精英也有它的用處。我的意見就是,他們現在至少應該分出一批人撤退到英國、日本或其他地方去,在海外組織一個流亡政府。因為照他們受的訓練和他們的行為模式來說的話,在將來這個黑幫橫行的香港,他們是註定要當犧牲品的。但是如果在西方組織一個流亡政府、搞院外活動的話,他們恰好是受輿論同情的對象,而且也符合他們自己的專業能力,能夠發揮最大限度的作用。

又del 晒所有自19年嘅post

真 · 三顧茅廬
其實都唔係笑,而係將事實講出嚟。事實有陣時就係咁殘酷,能夠做嘅就係心存希望。接受到現實嘅就掙扎求存,接受唔到嘅就選擇方式逃避。老實講傲慢就冇咩,反而領會嘅係有好多事都係不能自決。唯有唔好咁執著啲雞毛蒜皮事,做好自己,將一切交與神裁。咁就足夠。
咁其實佢哋都係由自身角度出發,說話難聽啲都冇可厚非。其實佢哋(即係roger嗰班)都唔反對香港人去台灣避難,甚至去佢哋度接受軍訓。不過避難去台灣嘅港人有唔少係大中華膠,你睇好似林榮基嗰啲好有可能會痴去國民黨嗰度。佢哋係台獨派自然唔會鍾意潛在嘅華獨派(即係香港移民),以前香港人甘作白手套向台灣甚至外國推銷一國兩制,台灣人爭啲就瀨嘢。又對台獨冷嘲熱諷。佢哋當然唔會有咩好面色。所以深綠嗰班老獨派先係最反對港人避難嗰班,同統促黨反而係呢點上立場一致。
有陣時我係度諗祖父學其實咪就係有啲嘢係你父祖時該做,但係佢哋冇做。作為佢哋既子孫就要做番佢哋冇做嘅事,如果唔係呢筆債最後會摧毀你後代嘅未來。幾代後徹底消亡。
行過見到,講返兩句咁多。呢個post嘅第八頁有人quote我,話咩我主張「香港需要喺西方同廣東之間作平衡先至生存到」。呢樣完全係put words into my mouth。原命題係一個囚徒困境,明嘅就明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞