劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
的確
但又不至完全絕望
至少從香港同武漢比
港人的費拉性還是比較弱
張作霖
沒錯
連登仔沒有在歧視鏈上認清自己地位
呢個只係對外咁講
係香港呢個環境
馬基雅主義者只有係商界有出現概可能
仲要唔係食支那水食到傻左
咁黃圈做到概野就係訓練場概作用
又或者係另一種形式 : 表泛暗獨
對泛民同本土而言
最好概結構係表泛暗暗暗獨

有民族之實
但又無民族意識
一日到黑諗住依附強權
不論中國也好美國也好
香港既有根基又有國際援助
滿手好牌仲係想靠freeride得救
走到呢一步 主要只係年輕人覺醒同付出
你的觀點基本同意,呢個就係費拉流沙社會嘅體現。亦都係姨所講嘅---部落民經過適當訓練,可以變成優秀工程師,但做題家永遠不行,因為他太聰明了。

豐富不一定可以產生秩序,都係嗰句,邊個維持到就邊個贏。但係再豐富嘅組織度遇上秩序就會敗陣。被瓦解。 呢個事實係不爭且殘酷的。但係只要能保存組織度架構就有再興嘅可能。就算社會結構被人瓦解,都可能靠宗教同神話存續落去。

都係嗰句啦, 凡事要做好最壞嘅打算, 高組織度唔代表可以產生秩序, 秩序都會分高低好壞。 歷史上有唔少小共同體都係組織度甚高嘅, 佢哋嘅毀滅可以有啲話係自身嘅墮落, 亦都可以有啲係命運嘅安排。 要成為世界主宰秩序, 好似英美秩序咁,其實都唔係由人工安排, 而係自然生成而獲上帝庇佑。天道可以酬勤亦可以不酬, 一切皆由上帝決定。

就好似香港人咁,我哋無論組織度定喺德性上面都一定差過雲貴土司嘅後代,點解係歧視鏈上面我哋會高過佢哋呀。 咪就係因為秩序嘅影響囉。 我明白師兄你好重視組織度,覺得組織度高自然就獲得上帝庇佑。

其實有機共同體就是人體咁樣, 點解有啲人唔做運動可以生得高啲,有啲人做足運動都矮嘅, 你可以話啲生得高嘅人體質好,係遺傳嘅。 其實咪就好似 我哋頭先所拗咁樣囉。 其實呢一切都有上帝安排, 可以話不公亦都可以話係公平。 總之對我哋自己嚟講 ,盡自己一切努力。
然後將結果交予神裁。 咁就夠喇。

但係而家香港最大嘅問題係 香港人擁有天時同地利, 香港嘅待遇簡直係東亞大陸嘅優等生, 但係我哋自己居然就欠缺人和。 你睇好似新疆同埋西藏咁, 拉嘅拉殺嘅殺, 所佔嘅篇幅版面, 雖然比唔過陳同學同梁同學, 佢哋嘅組織度同德性會畀我哋低咩。講嚟講去咪喺秩序嘅影響。

至於現代唔同嗰度, 我唔係好睇得明, 如果師兄有時間嘅話, 可以指正一下。
最慘嘅係佢哋會因為呢樣嘢而遭到沒頂之災。
其實我覺得黃圈所提供嘅訓練都未必夠可以產生到一個合格嘅馬基雅維利主義者出嚟。
都唔會㗎啦依家咁嘅時勢直接打出個旗號出嚟好過啦。
所以 我覺得香港人最後就算仆咗街其實都係唔抵可憐㗎,上帝都鬆晒章畀你, 你都唔識得去叫糊。咁抵仆街啦。
咁呢樣嘢就由佢哋自己嚟決定啦。
亂世出梟雄
問:阿姨,大洪水時代我們將如何順勢獲利,我是香港人,理論上處於安全地帶,對未來人生比較迷茫,不知道該做些什麼事情,既然知道了未來會發生什麼就要抓住機會?

劉仲敬:電子雲概率對個體的可利用性不如局部生態環境。人格和基因決定了個人的風險適應度,能否準確鑑定自身和各種局部生態環境才是關鍵。科舉型人格絕對必須逃避亂世,在英語殖民地做高級文員是他最好的選擇。策士型人格應該認為未來是他最好的機會,健全成熟的民主國家對他猶如瑞士對列寧一樣絕望,當然隨時都要有死於非命的覺悟。小市民人格應該明白,他在本地不可能鬥得過馬基雅維利主義者,移民也鬥不過科舉型人格,尋找老牌和可靠的土豪品牌才是他最佳的選擇。首先要有自知之明,然後才能考慮環境。沒有神馬環境是絕對好或絕對壞,關鍵在於自己是神馬品種
:謝謝阿姨解答我的問題,還想就大洪水時代的香港前途一問,是會出現像香港日治時期那樣軍管政府,解放軍駐港部隊趁機奪權,香港被獨夫統治。還是說港獨勢力會抬頭,建立一個類似新加坡那樣的城邦國家,威權政治呢?

劉仲敬:這要看本地精英自己的能力和德性。凝結核或天然領袖必須事先存在,在實際活動中樹立威望和信用,關鍵時刻才能發揮作用。自身組織資源豐富,就能駕馭外人。否則就會造成低氣壓區,引入干涉
保有一個聯繫會好好多
師兄你覺得你自己係咩嘢人格?
所以合格嘅馬基雅維利主義者可能會係我哋意想不到嘅地方出現。
而家就係,過一兩年到就難講啦。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1262333801298038785?s=20

立法會不是戰爭的原因,只是戰爭的導火索。立法會權力甚小,但1948年理論上擁有主權的匈牙利和捷克國會也只是一個導火索。戰爭權利登場時,一切其他權利都要退避三舍。
冇錯,但咁樣好過獻忠湧港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞