劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
入關學邊到配做對手,知乎山高縣都比人ban了,民科都不配
姨學係鍵政圈好多新理念既引入者
保守主義既先鋒
再一次證明支那人只能夠靠敵人既冷飯為生
歐美的確係敗緊自己基業
不過人地家大業大姐
兔雜《我的奮鬥》:納年納兔納些事
"祖國繁榮昌盛,點會分裂喎! "
諗起支那人想屈返武肺係美國實驗室制造😂
無論如何都好
支那嘢出於文化隔閡 引入香港有好 有唔好
而無端端將啲姨學入關學紛爭引入嚟係最無建設最壞嘅嘢 香港最唔需要呢種惡臭
入關學化用左大量姨學術語
可能係果邊入門呢
唔建議未有證據時打入關學呢個稻草人
港豬對姨學入關學呢啲支那紛爭仲係好小眾
入關學邊到配做對手,知乎山高縣都比人ban了,民科都不配
姨學係鍵政圈好多新理念既引入者
保守主義既先鋒
再一次證明支那人只能夠靠敵人既冷飯為生

馬基雅維利主義不在乎保守/自由呢d表皮
我又唔係咁睇
目前偽保守+擴張+民族主義既最有力論述就係入關學
佢將會係香港分裂主義既首要敵人
我地兩邊都爭取既幼稚園生
一邊sell 自己小而美既獨立國家
一邊sell 係中國既擴張中取利,成為士大夫
未來中國一定會加大力量推廣依種偽民族主義

雖然我方絕無必要提及入關之名,幫敵人宣傳
但係應及早構建出一套足以抵擋士大夫分紅既論述
中國挑戰和中美修昔底德陷阱屬於前一種情況,美國有真正的平衡而無真正的離岸。英國對歐洲的離岸平衡,要求英法聯合制衡德國。這就是說德國如果挑戰孤立的英國,有合理的勝利機會。美國對亞太的再平衡,要求美日聯合制衡中國。這絕不意味著中國如果挑戰孤立的美國,有任何合理的勝利機會。中美修昔底德陷阱有可能破壞美國的戰爭預防體系,但中國無論如何都會失敗的。中國如果無法突破美日聯合制衡,挑戰就失敗了;如果突破制衡,就會戰敗。臺灣和東南亞的博弈格局,與此基本相同。
其實你哋我唔記邊個欽點佢做藍絲
跟住就無啦啦上升到入關學
事實上除非佢講普通話嘅藍絲 如果唔係十個有十個藍絲未聽過乜嘢入關學
我覺得可能性細之又細
依家就上升到入關學論述同港獨競爭
被逼害妄想咩
簡直就係
見到白手臂
就諗到性交
就諗到淫亂、私生子
入關學係鍵政概念,官方文宣叫中華民族偉大復興,可以未聽過入關,但一定聽過突破第一島鏈
其實我唔係太在乎咩意識形態

最重要係我頂唔到被支那人騎在頭上

呢個係赤裸裸嘅歧視鏈問題
另外支那係一個所多瑪
而你姨係一個馬基雅維利又唔成 唔值得效忠嘅費拉
為謹慎起見 為咗佢同人起晒鋼唔係令人感覺到係啲乜嘢好事/福兆
我唔係講緊頭先個po/姨既私人爭執
單純想指出
未來中共文宣會集中sell香港人融入中國,可以享受統戰紅利
e.g. 大灣區樓平人工高
(其實英國都sell緊接近既移民策略)
依個會係香港民族既大危機
有必要說服到下一代點解佢地要放棄眼前利益
以極大既犠牲去建立香港民族
摘自《美國秩序的根基》,羅素·柯克著,最後一章的一段話:
我們這個時代更為緊迫的危險之一是,人們可能會被動地與他們 的文化和社區根基一刀兩斷。
漢娜·阿倫特(Hannah Arendt) 說:「無根者總是有暴力傾向。」
在20世紀60年代,對美國秩序的敵視在兩類非常不同的人群中十分突出:窮人和「文化上貧乏的」(culturally deprived)居民,也即腐化墮落的城市中心的黑人和白人;以及那些躁動不安的大學生——他們是美國物質豐裕的產物,常常覺得生活沈悶無聊。
第一類人已丟掉他們在地域和社區里的根,因為其中的多數人是懵懵懂懂地突然遷移到城市中生存的農村人 (或農村人的後代)。
第二類人丟失了他們的文化和道德習慣的根 (吊詭的是,這是他們父輩物質成就的結果),於是,他們沒有了責任和動力。
一旦人們不再感覺到自己是某個秩序的其中一員(這一種秩序將死人、活人和未出生之人聯結在一起,而且讓個人與家庭、家庭 與社區、社區與國家相連),這些人就會形成「孤獨的大眾」,與他 們在其中遊蕩的世界格格不入。
這種疏離的後果對個人與共和國都是有害的。
希蒙娜·薇依在其感人的小書《需要根基》( The Need for Roots)中寫道:「靈魂的第一需要——也是最接近於觸及其永恆歸宿的需要——是秩序。秩序指的是某種社會關係結構,其中無人會因履行其他義務而被迫違反必須承擔的義務......,主要的暴力鼓吹者會以這樣的想法激勵自己:主導整個宇宙的是非常盲目、機械的力量。
「我們如果以比他們敏銳的感覺觀察這個世界就會發現,這樣的 想法會給我們更有力的激勵:那些不計其數的盲目力量是受到限制、 相互制衡的,而且某種我們不理解卻稱之為美的東西將它們結成統一的整體......」確實,人類秩序是「在需要時將一切都送上祭台的那種東西......」
許多世紀的緩慢發展;公開聲明無法創造出秩序。諸如克倫威爾或拿破侖—或者更糟的希特勒—之類的「馬背上的人」模仿建立的秩序是嚴酷的虛假秩序,而且不會持久;用塔列朗(Talleyrand)的話 來說,「你可以用刺刀做成任何事——除了坐在它上面」。
無根者沒有希望,因為他們沒有秩序,於是他們變得憤怒和具有破壞性。
你太過慮喇
唔通會唔知:對家藍營政治冷感、apathetic嘅人 係同黃營食黃店當完成咗抗爭嘅黃人一樣多
我甚至乎可以話
一個中小型商家 同無數支那官握手 返大灣區住 可以話紅到發黑 只要佢係社會意義上嘅香港人 都無你想像中咁在乎支那入關
事實上
香港人喺入關發揮上係好大 但入關人少
支那種對入關事業非常熱衷 人人都想入關 但喺入關事業貢獻上幾乎係微不足道 差唔多就等於炮灰
呢個先係香港現實
咁要破入關論其實只需要夠現實主義

指出美國必定成為最大贏家?
依個的確係事實
理論上香港藍營投共可以為中國內地省份帶來巨大利益
但現實未見過有人會主動返去扶貧
藍營既民族主義動員力量分分鐘比黃營更差
唔係 入關論有用嘅人 e.g.有統戰價値嘅商家佬已經無得救
一開戰就會畀共產黨清算 連入關小將都不如
因為無歸邊最危險 對共產黨尤其忠誠不絕對等於絕對不忠誠

其他睇抖音 普教中嘅150香港新一代未諗到
面對文化侵略只能夠希望佢哋有足夠品味

選擇祟洋(祟優)了
我諗佢哋唔值得爭取 不嬲都係n%人類繼承100%人類未來 與其有咁心機爭取黃人好過
其實姨學用語已經充斥咗成個中文鍵政圈,會識會用呢啲字一啲都唔奇,呢幾年仲要有八旗同年代班人推波助瀾,將你姨推廣到港台大眾眼前。
其實香港人又真係唔會太理解入關學,因為擁護入關學嘅大陸人地位多數係元末南人或者加啲北方漢人,而香港人具體係處於色目人嘅地位, 換言之香港人先係被入關嗰邊。又點會理解呢。冇理解就一定引唔入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞