劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
馬雞阿維利主義
Hoi
現實主義者,其實好多從商嘅人都係呢種人
袁巴?
誠哥
😂😂😂
炸博士呢啲蘇北人係上海係會被歧視嘅。
從蘇北來的人是最低一等。這個不是從公安局開始的(公安局這個詞不是共産黨發明的,而是國民黨首先引進的),早在國民黨進入上海華界以前,租界的華界首先要用黃金榮這種人。爲什麽?洋大人不懂得你們這些亂七八糟的賤人內部的黑幫是怎麽分布的,他也懶得管你們,挑一個人來替他管了。當然,你貪污腐化,那是你華人社會的事情,舊金山的唐人街還不是照樣賭場妓院滿街?那就不用讓他負責勞神了。那麽這個人手下就需要有一幫打手。打手當中最狠的當然就是最沒有依據的,因爲他不願意回蘇北老家。如果是本地的打手,那就出現一個問題,老子不跟你這個大哥混了,我回家還有二兩粥喝;而蘇北人如果沒有這二兩粥,他只有直接去跳黃浦江了,所以他是什麽都肯幹的。
其實窩小有親戚係蘇北裔上海人,上海人對蘇北人嘅歧視係相當嚴重,好似八九十年代嘅在港越南人。我仲好記得細個見到個上海親戚鬧左句小蘇北,嗰家三代嘅蘇北裔上海人即刻垂頭喪氣好無奈咁,可見上海人對蘇北人歧見之深。
三代都唔算上海人?
係呀,蘇北人嘅身份係上海好似原罪咁,因為最初嘅蘇北人真係唔係撈黑就係乞衣,地位低下。 加埋上海人好勢利嘅,排外都冇所謂,最攞命係仲要講血統。不過個條友不敢咁串對我哋屋企,因為窩老係香港人嘅緣故,真歧視鏈學。
好似愛爾蘭同意大利佬咁

不過人哋都翻身做總統嗑
係,就好似江澤民都係蘇北出身。典型見高拜見低踩,雨傘嗰陣番去探親時,嗰啲上海親戚個個笑黃芝丼係越南血統想做領袖,雖然當時未識你姨,但係就回左句喬寶寶都可以係香港人,芝丼係越南人咁又點,啲人服佢就得。所以佢哋成日以為香港人好排外又講血統,但唔知香港人其實睇文化多於血統。
香港民族應該係屬地性質不是屬人

近似滿州國五族共和咁
冇錯
炸博士係邊個
支那係民族主義國家

一見唔啱佢價值觀就屈人血統不一 係亡我心之不死
呢樣唔係王者無外的隋唐,王者不治夷狄的兩宋推崇,甚至唔係鐵血大明的朱元璋父子意識形態,就係土木堡之變明景帝君臣重新華夷之辨,滿清時在嶺南演化成皇漢的結果,她思想上產生了章太炎,政治上產生了孫大炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞