劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
等佢地慢慢死
好似有個kol係度吹捧話香港人上一輩走難代表堅毅不屈,同埋有中國人最好嘅美德
港豬不願面對的事實
東亞= 羅馬末年既政治小學生
離西方正常人差成千年既訓練
民族發明一定係血與火
依家時勢冇可能左
依家台灣民心空前團結
香港等於幫台仔做左替死鬼
姨學最重要係唔好走捷徑
唔好諗翻身,所有野都係一步步
常人諗明依點,生命已經開心好多
港豬 = 白華
"既唔會為香港效死又唔會為中國效死" = 費拉豬
如果未來有香港民族
肯定個神話係由流亡本土派 / 地下組織果到重生
港豬唔會佔有篇幅
但係將大部分費拉重生為蠻族,歷史上未成功過
香港人德匹下
人地1990-2008果時都頂住獨立
香港9up咩一國兩制好好
咁痛心疾首係真嘅,畢竟我當年係先睇木琴老師先再留意你姨,呢排木琴老師轉向中必贏,呢個係不爭嘅事實。不過木琴老師既然已作決斷,咁希望木琴嘅世界明清化係成立既。畢竟你碩已經決定回國,相信木琴老師離回國之日亦近了。只能夠話一切皆因失望而起,我相信木琴老師係好想做余茂春嘅,為朝廷剿滅建奴出一份力。奈何朝廷唔重用佢,咁唯有做范文程喇。所以世事天天在變,可能只有大家嘅費拉性不變。

我諗好聚好散就得,就好似你姨同陳醫生咁。不過我只能夠講你姨係好有才華嘅,不過做人太馬基雅維利。太過冷靜客觀,注定人緣唔好。不過呢點亦正正係我欣賞你姨嘅原因,畢竟從小到大我哋身邊盡是奉迎國王的臣民,欠缺那位指出國王冇着衫嘅小孩。

不過我哋又唔係你姨嘅朋友,咁關注佢私德做咩呢?姑且當看客便是了。至於老K我冇記錯佢係江西人(好似係),係大學畢業後先到深圳,鼓吹深圳獨立,不主張融入南粵,然後同執經生佢哋反面。然後幾年前因為你姨話深圳係依附香港而生,香港玩完,深圳都會一齊玩完。就算粵獨既話,珠三角嘅龍頭係廣州而唔係深圳。跟住就反面(好似係),所以之後再反面,我係一啲都唔意外。不過老K呢啲就係典型學姨反姨嘅例子,覺得自己比你姨還要厲害。所以我每日提醒自己一定要謙卑,如果唔係就會同嗰啲小粉紅冇分別。
德匹下嘅典型例子,先有香港。跟手睇好係韓國。
Twitter見過香港本土派話當劉仲敬係陳雲咁睇,諗諗吓佢地除咗玩社交媒體既風格似外,背景都有啲似
政治路線唔同姐
亂世之時,正係國師人物出山既年代
見到自己生物學意義嘅同胞搞成咁,不由得悲從中來。
劉仲敬祖先係四川地主,陳雲祖先係南洋地主,佢地兩個本人又幫共匪做過野
咁兩個都係學者出身,接受過嚴密既學術訓練,起碼係碩博級。加上網絡言論又頗為激進,而且又係主張中國解體,比人攞嚟相提並論都係正常嘅。
但冇辦法,德匹下係有如物理定律一樣無法逆轉,連美國人都要承受德匹下既後果,香港人又點會避到呢。
正係前貴族階級,先有果份eyesight

所以姨學prefer穩定嘅階級制度,多於大眾民主。
而且兩個人理論起源都係源自德國,你姨親英美但理論源自斯賓格勒,陳雲雖然精神儒家但理論源自德意志鄉間城邦。
理論資源都係西方輸入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞