劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
都係火鳳講得好,冇殺過人的軍師係紙上談兵
omdb去外國游說一國兩制行之有效
焦土派下一步就應該游說dq晒香港律師國際資歷

大走私時代降臨我反而想留低
大學生唔肯紓尊降貴就會自然淘汰
你覺得直接引起危險嘅導火線係咩?
只有計劃餓死能救黨
其實走先嗰啲可以幫手建構港裔社區,等後來嘅人有落腳地方,保存凝結核。亦都等留嘅人有一條後路。留嘅話就要努力求生,爭取建立勢力,最好整到個走私集團出嚟方便日後嘅援助。總之留同走都各有用處,並唔存在着出賣義士食人血饅頭既疑慮。
咁唔想冒風險嘅話都可以走嘅
其實我自己對留定走都係十五十六,走嘅固然可以享有以往嘅安穩,但係走私時代來臨嘅話又真係好想留。都係嗰句順勢而行。
https://twitter.com/iamcoober/status/1288512509855453188?s=19
唔取消科舉滅做題家階級,民團走私咩都攪唔開
我就複雜啲,文科做題家出身,但係就理工科資歷,加上有一樣餓唔死既技能,你當係水電技工嗰啲。所以都分唔清自己係小市民定科舉型人格。
做題家係準公務員的意思,技工係的工人階級,即係小市民,唔做官就係編戶齊民的內捲化社會
香港都只有準黨企的假私企,冇咩社企私企之分了
又唔使理佢哋嘅,反正呢啲人好多都會走
排亞走得去邊?你話香港裔所有人只會當Asian
畢竟中學時代嘅我以做公務員為目標,算係科舉型,同而家啲小鎮做題家差唔多。做題家又唔一定係準公務員嘅,大企業中層管理人員都得(總之就係班得文書技能嘅人)。我就兩者混雜,不過越嚟越小市民。香港其實就係典型嘅士大夫社會,靜係識推崇做題家狀元。
排華就一定,至於族裔細分就係避免排亞。
政府就會細分,redneck真係唔識分,菲律賓人都照揍
行動勝於一切
香港人要生存

就要帶頭排華

好似有個旅日台藉作家

最反華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞