劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
有冇人知佢哋具體點解生仔咁平?
認真求教
又要講返百姓貴族本漫畫
個作者話佢地北海道啲農家7,80年代果時家家都生4,5個細路,因為要啲細路幫手耕田好多細路初中果時已經要揸拖拉機落田幫手,甚至要揸車送貨,睇落真係好似美國內陸。唔知果度依家出生率仲係唔係咁高
中國使團下榻酒店受塔利班攻擊 事發時外出開會 避過一劫
https://lih.kg/2499713
原來都幾嚴重少子化

造成北海道人口減少的主要原因是由於北海道的生育率低於日本平均水準。北海道的總和生育率自1967年開始就低於日本平均值。2013年,北海道的總和生育率僅有1.28(日本平均值為1.43),僅高於東京都和京都府,位列日本倒數第三位[62]。
係靠沖繩同九州拉高
整體越南越近熱帶越高
但日本點低都無台灣1.07咁低
成個北海道計既話實俾城市人口既低出生率拖低
日本出生率高過台灣,新加坡,南韓同香港
但係地理上台灣啱啱喺正沖繩嘅正下方
天生天養
同木屋區一樣
父母冇嘢比到佢哋
由佢哋自由發展

有香港身份證有好多社福機構幫
舊香港冇得搞
要共產搶返地先
同埋局部解散高樓大廈系統,鼓勵鄉村化
仲有提升南亞地位
日本一係唔結
一結就唔會生
問題係少人結婚太多毒撚
因為個個出哂去城市打工
無青壯留底自然無人生
當地生育率因此下降

三七話海南島出海南雞飯,但係海南雞飯係出自東南亞。不過阿Q啲諗,學劉生講將東南亞嘅邊界劃到去楊子江以南噉三七其實冇錯
其實呢個反而唔會,原因在於日本並非台灣民族發明嘅假想做,佢哋嘅民族敍事係因為有日治五十年先確立到台灣同台灣民族嘅獨特地位。
救唔到 ,香港嘅社會氛圍根本鼓勵大家斷子絕孫,只有砍掉重練一途。
主要係宗教因素以及未徹底城市化下所導致嘅結果。
我啱先睇完個po
話台灣教師生育對調職好有幫助 間接鼓勵教師行業嘅生育率
我覺得呢種設計幾好 教師亦都好適宜結婚生過仔甚至陀緊仔嘅人擔任
如果學校有埋專門畀教師嘅餵哺室同育嬰室就perfect 帶b返工 又唔使話佔地好大
Macau
Travel AdvisoryApril 21, 2021Macau - Level 4: Do Not Travel
H
Do not travel to Macau due to COVID-19.
南亞人到利君雅嗰代應該都係少子化
仲有7日 612基金就收皮
https://lih.kg/2500698

中產做題家露出本性了
錯誤的代理人
儒化南亞人唔算係主流?
腐败的帝国尽管开始时掌握了常备军、首都、官僚体系和看得见的GDP和物质资产,而蛮族那一方则好像是什么也没有,

当初1956年和1920年逃到西方的那些匈牙利人和俄罗斯人,当初从柏林大学逃到西柏林去建立自由大学的那批德国人,看上去都是一无所有,

他们除了自己的头脑和双手以外什么都没有,大学留下的资本都被共产党人占有了,

但是几十年以后,他们的头脑和双手为他们在西方无中生有地重新创造了一个新世界,

而占有了过去地主资本家全部财富的无产阶级却把这些财富糟蹋得干干净净,结果苏联还是倒下了。

帝国的故事也是这样的。罗马帝国和秦汉帝国最终都逃不了专制消灭创造力和生产力的必然命运;

而那些逃到蛮族部落去,愿意过美国拓荒者一样的艰苦生活,

放弃了圣彼得堡、布达佩斯和柏林原有的高级知识分子和达官贵人的富裕生活,像美国红脖子一样从头做起的人,最终变成了他们的征服者。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞