劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
2014未嚟料之前戴生重出緊文講和平佔中嗰陣十九都喺光明頂都講過點解30年前嗰陣唔佔,話當時香港人唔出嚟爭取;而劉生亦講過香港畀人賣係因為上層精英冇心去發明民族,造成既成事實。
所以我自己覺得唔好話2018就算係2014同2016都已經係遲,2018個timing同2019唔會有太大分別
其實阿姨都講過
係民族發明過程中
老豆老母同仔女屬於唔同民族係正常而且好多時係必要(卡夫卡學)
大概:
新加坡嘅司法係假司法
司法用各種罪名 將政敵告到甩褲
呢種典型東方式陰柔技術 實則對政治傷害仲大
宗教 輿論 司法 國之干城 然而無一樣嘢信得過
姨寧願佢刺殺政敵都唔願意傷害司法嘅嚴明
因為後者係無辦法真正立憲嘅

香港墮落後好多人睇好坡仔然而你姨好似唔睇好?
姨係覺得你坡值只係偷左英國殖民主義個套技術
實際行既係儒家思想
成功係因爲靠英美太上皇冷戰經濟學
咁又同儒家無關係
拜占庭 波斯 同中國
都好擅張用行政扭曲各種機制達到政治目的
用告到破產唔用殺
呢種只係其中一樣
我記得睇過你姨篇有好名嘅書評 話意大利啲墮落城邦貴族 領聖體時用聖杯將政敵毒死 呢種咁陰柔慳力嘅做法我估算其中一樣
共產黨睇中新加坡 唔係冇原因的
殺人唔見血 唔想負上成本+責任係文明晚期共通點 精神上共產黨同坡仔係同一類人 自然會互相嚮往
呢點我反而好想引用孔子嗰句
民無信不立

子曰:「足食,足兵,民信之矣。」
子貢曰:「必不得已而去,於斯三者何先?」
曰:「去兵。」
子貢曰:「必不得已而去,於斯二者何先?」
曰:「去食。自古皆有死,民無信不立。」
其實係
但2019好彩有trump, 叫好小小
但其實大格局已定
要提早就提早去1989先有大改變
同意
兩件事會自然咁一齊發生
原來ching都係姨粉
雅各巴係講緊個長遠
坡係短期冷戰經濟成功,站隊比香港穩
但長遠個民族內核比香港更軟弱
如果somehow坡滅國
個抵抗能量會比香港更差
咁香港點先會更穩?有咩好得過李家坡?
培養早期民族既擴張心
鼓勵武德,貴族精神
排華,排費拉
唔係問呢啲老生常談
想問大家對香港認識幾多?
err 唔算好多,不出公立教育既範圍
師兄有咩指點?
無咩指點 就咁引導下
比如話香港建制上同新加坡有咩唔同?
有咩特色係李家坡冇而香港有?

封建主義講咗好多次難於征服但難於動員 專制就啱啱相反 過咗閥值就即散 我都好有興趣知下香港有咩特質 有番少少啲思路畀大家
民族發明本質是政治選擇。常導致鄉鄰父子兄弟反目,同樣劇本發生在十八世紀末的北美,將過去的親人分成大英保王黨,跟北美愛國者。

在十九世紀初的南美,將過去的親人分成西班牙保王黨,跟美洲愛國者。

在十九世紀中葉的歐洲,將過去的親人變成俄羅斯帝國,和波蘭愛國者;

在十九世紀末葉的近東,將過去的親人變成奧斯曼主義者,和羅馬尼亞愛國者。

在二十世紀初的遠東,將過去的親人分成中華帝國主義者,和滿洲愛國者。

在二十世紀末的台灣,將過去的親人分成中華帝國主義者,和台灣愛國者。
玻豬仲費拉過港豬

堪比澳🐷
點解嘅?
雅各賓巴打應該係最早嗰批將劉生啲文轉過嚟高/連登嘅香港人
19話新加坡啲雞打得多雌激素
香港人多少會反抗下喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞