劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔係喎
有大把愛國商人
唔同意
唔記得有幅圖有個英國人講過 香港人公約數係唔喜歡中國 但到要點做嘅時候又無人有意見

我覺得好適合當下嘅香港同黎智英坐擁成副身家卻又毫無建樹

徐焰少將關於香港人三個三分一嘅分析「香港壞,比台灣還壞」我會接納
愛國商人好似李+x咁態度向英國輸誠又想賺強國錢已經好成問題

我結論就係香港人的確唔鍾意中國(統治)呢點 係無大問題
舉證三有獨派最鍾意引用嘅4%支持中國統治

我諗香港人「反中國現有政權」係最小公約數呢點殆無疑議 香港不嬲係anti-establishment
但就係一盆散沙 落得下場仲衰過三心兩意嘅台灣
*4-6%
【以巴衝突】細數巴勒斯坦應該被滅嘅原因
https://lih.kg/2532647

香港所謂高學歷都係呢個級數
不嬲連登同twitter討論以巴比都係幼稚園級數
一係盲吹以色列 一係大愛左膠病甚至世界無公平論(秩序免費 美國做咩唔出兵幫香港緬甸)發作
已經放棄以巴好耐 連登仔開心就好
連登仔吹奏以色列總係喺啲唔適合吹奏嘅地方吹奏 搞到一陣之後熱門鋪天蓋地都係左膠支持巴勒斯坦

btw op印象中係幫巴勒斯坦架喎
雅各賓派同左膠玩足幾日
好似台灣個八炯同班粉蛆做學能測驗噉
真係鄧雅各賓派巴打辛苦
咩係op?
雅各賓巴少有會同班友玩咁耐,我就真係冇佢咁好精力。成班友講野都不著邊際,靜係識盲目類比同雞蛋高牆論,當巴勒斯坦過往事績俾人起晒時,又潛晒水開新post。根本係想帶風向,用香港人嘅名義stand with hamas。
POST主
站隊學就係呢個時候,同拜侵之爭一樣咁on9,又係顛倒歧視鏈無視世界階級地位
佢哋連自己有冇資格站隊都係問題
好似滿清喺凡爾賽宮想攞返膠洲灣一樣
但其實係連做聖戰新娘都冇資格
明白,高學歷巴好似係4chan嗰班另類右翼出身,佢地應該係又反猶太又反伊斯蘭同共產黨嘅西方中心論者。佢立場應該係以巴兩邊都反。
冇錯,又係嗰種迷信政治話術同神話,以為出嚟講幾句嘢就可以同人哋平起平坐嗰類人。
一班只會吃的士大夫,滿清先咁好心提供秩序保護,又開博學宏辭科比出路,張獻忠、朱重八、洪秀全、史太林一早就殺布哈林式殺做題家了
所以之後班知識分子就一炮過投共,最後全部夾邊溝見,德匹下。睇怕有部份連登仔都會重蹈佢地既覆轍。
師兄你太過譽佢地喇,布哈林起碼係有實幹能力既經濟學家,同米塞斯凱恩斯海耶克一樣都係正統經濟學家出身。而且博學宏辭科啲人都係儒學大家出身。嗰班懸梁刺股士大夫根本冇資格同前兩者相提並論。
學術界逐個槍斃有無辜,隔個槍斃有漏網
歷史真相學家比民小更磺胺效應
諗起你姨之前講既第四條戰線
lockdown緊無野做
真極右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞