劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
以前沿海係邊疆,內亞係重心
依家倒轉
中國先係大明
大一統順民vs美利堅武德充沛
睇真其實即係華夷變態論
華夷變態當華係好野。入關學係逆練姨學,同姨學一樣認為蠻族係文明春天,吏治國家係晚期文明,注定被蠻族征服。入關學只係班支那做題家自我催眠,監生將個結論倒轉,話中國係蠻族,美國係腐朽吏治國家
估唔到入關學都同姨學有關
中共最似明朝

一樣係外來邪教無產階級政權
一個200幾年嘅老朽文明

一個自稱5千年歷史就係新興文明
唔係話姨學都係山寨斯賓格勒而黎既咩
按照中國窪地的歷史規律,估計二十年以後(現在已經有人開始覺得),“搞什麼龍的傳人,龍的傳人就是土鼈的化身,港獨好像很洋派呢,我們要不要搞點上海獨立?”
事實上都係

姨也是費拉遊士
入關學個係支乎班做題家創岀黎,佢地多少都係劉仲敬haters。
Btw做題家呢個term 本身都係姨學term,但而家喺中國已經入屋
愛與恨具備奇妙的鏡像關係,容易促成愛恨雙方的相互模仿。
顛倒歧視鏈
木琴係講世界明清化 唔係入關論
兩者係無關係
世界明清化係指全世界社會好似明清代社會咁科技文化生活水平各方面飽和 無再進一步上進空間 只有不斷腐化同人口滋長
而中國同美國之間嘅大國競爭 中國可以用次優路徑隊冧現行路徑 所以美國先需要脫胎換骨嘅改革 脫離全球化路徑同紅利
佢主要係觀察究竟中國邊方面證實到佢講法
同入關學無關 唔知你哋笑緊乜
應該純粹係笑佢兜大個圈講支或贏
支唔使最贏 反cup到一下兩下已經足以拖到我哋化咗灰 你姨神諭今年3000蚊一個飯盒係永世都等唔到 今年都已經過咗 係長期戰無咁簡單我係同意 姨不過係廉價正確 世事永唔係一加一等於二
笑佢日日打飛機,先唔講美國大選勝負未分,就算勝負已分,佢憑乜覺得拜登上等於中國贏?
佢笑姐 twitter上面各路觀察 關於日韓美俄土英 難聽嘅嘲諷說話仲多 姨無好神奇嘅論調?我唔會當認真 只會當修辭手法
我follow佢同一個account兩次,第一次佢俾姨老婆出道自己收皮我先冇得follow
第二次就係佢再度出山,我等睇佢1月20之後係咪又自動收皮
佢收完皮出返依然大把人睇 正如你姨消聲匿跡之後開acc即刻好多人關注
睇佢日日發放笑料
短時間內回復十幾萬fol 我唔咁認為
買fol
你咁中意睇佢,咪自己開個木琴討論區post咯
係度講經咩
中文twitter入面
KOL唔係好多個 數都數得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞