劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
早獨立
政府sell穩定壓倒一切
福利太好
城市過度依賴外來奴隸
波蘭之所以能複國成功,並不是因為它在俄羅斯的統治之下反抗多麼激烈,而是因為大批的波蘭移民來到法國,在法國文化中間留下深刻的印記,許多波蘭人成功的融入了法國社會,而且還當上了法國議員,對法國國會和政策產生了重大影響。

各位點睇
安慰移民嘅人,等佢地走都走得安心d
不過羅興亞人又真係獲獲都站錯隊,搞到無論係緬族定嗰啲民地武甚至連孟加拉都唔妥佢,變咗神枱貓屎級嘅存在。
證明在英港僑社區嘅重要性
巴勒斯坦人咁?
係,不過巴勒斯坦死因主要係苛求太多,白白浪費好多機遇,但係至少仲有人肯收留。羅興亞人主要係瘋狂得罪鄰居,係二戰時得罪若開人(v支隊),然後企圖分割若開邦北部得罪緬人(羅興亞自治邦加入東巴),又因為50年代啲少數民族抗爭時佢哋作壁上觀,所以得唔到民地武嘅支持,同同為二戰英軍盟友嘅克倫人關係好似唔係太好。最痴線係孟加拉獨立戰爭佢哋居然企係巴基斯坦嗰邊,結果連同族嘅孟加拉都得罪埋。可以話羅興亞人係二戰後稍為企啱一次都唔會咁慘。所以羅興亞人嘅結局好可能會係西方幫助下全體遷徙至印尼定居。
又或者緬甸最終會解體?
緬甸現有版圖基礎本身就係強行拼揍出嚟,係因為英屬緬甸大家先會成為同一國。所以同民初中國有啲似,一係就緬族專制大一統,一係聯邦制,一係就解體。其實解唔解體視乎緬族決定係咪真心行聯邦制又或者軍政府得到西方嘅支持可以強行大一統少數民族地區。其實係要睇之後局勢發展。起碼要睇兩三年,緬甸最大既問題係民族問題,緬族一直想直接同化其他民族。就算係昂山素姬同軍方大家都有個共同目標就係解除民地武嘅武裝,徹底將武裝力量收歸中央政府。然後推行緬族化。所以民主根本只係次要問題,主要問題都係民族。

所以緬甸問題絕對唔係雞蛋與高牆咁簡單,實質係牽涉極多複雜因素在內嘅。所以我估軍方嘅目標主要係想泰國咁搞開明專制統治。但由於緬甸國內民族問題比泰國嚴重,又唔似泰國咁有個根基穩固嘅王室調解衝突。所以緬甸嘅形勢好可能係取決於軍方嘅走向。如果軍方加入大陸體系嘅話,表面可能可以維繫統治。但係之後就隨大陸體系崩解,從而正式解體。如果軍方係決定唔加入大陸體系既話,你國應該會煽動各路武裝攻擊軍政府。如果係英美直接介入嘅話,應該會迫使緬甸軍政府接受聯邦化,就算係日印都唔一定會支持緬族大一統,所以緬族大一統雖然係一個選項,但係實行機會極微。因為要有一個強而有力嘅外部勢力干涉先有機。但係現在枱面上嘅勢力冇一個想幫緬族大一統,因為冇具體利益。

所以緬甸實質係一個小中華,民初中國就係而家嘅緬甸。所以睇緬甸問題選擇忽略民族等同於睇中國問題忽略蒙藏疆一樣。同樣咁不切實際。誠然可以好似有啲人咁表示自己永遠企係雞蛋嗰邊一樣,結果再次犯下舉美國旗得罪美國人級既錯誤。所以今次緬甸問題令我獲益良多嘅唔係對緬甸局勢了解更多,而係參透cc台巴打(甚至大部分香港人)本質只屬風向撚,明白香港2019嘅成功係建基於站隊學同勇士們嘅犧牲。實屬可一不可再嘅奇迹。

如果而家建國既話,以港人嘅政治德性同費拉性,一定會落得新加坡嘅下場,甚至會變另一個新加坡。如果係咁既話,我寧願歸英,起碼仲有表達自由,而唔會到俾一大班沒節操嘅費拉民同一個威權精英士大夫式政府以國家穩定為由剝奪自由,變得新不如舊。以國家發展為由推行徹底嘅考試式教育,將香港變為好似新加坡咁,變成毫無自發秩序嘅費拉士大夫式城邦,只係完全依賴外來秩序生存。成個國家好似一間公司咁,一有變動就可以徹底玩完,而人民就會好似機器螺絲咁只係用黎維持社會運作,唔鍾意嘅可以引入外地人取替,然後用綜援養住你,再煽動社會輿論徹底邊緣化異見者,等你同下一代唔敢反抗(參見黃色xxx、分化論同牙石kol嗰班捉鬼大師)。更壞嘅係新加坡可能仲有表面民主制度,將來嘅美麗新香港可以會連表面民主都冇,徹底變為精英寡頭統治嘅城邦,名副其實嘅新不如舊。
緬甸山民如克欽 果敢始終有兵力在

代表費拉性不強

相信大緬甸呢個奧斯曼主義成功機會不大

香港如果獨立成功

可能又係另一個"李氏王朝"
完全同意 站隊學幾乎就係一切
至少九成
支那唔係多得一直企啱位
晨早執咗九世
至於歸英一直都係咁立場
香港個好難話唔係低等人種
甚至比廣東福建雲南更缺乏自治能力
逆勢就更加 香港過去咗幾廿年都係順勢無乜難度
不過如果香港人一直企啱位 獨立呢種對於費拉嘅奇思妙想唔係冇可能發生
香港至少有個交涉嘅名份
已經可以喺參與站隊方面行先一大步
唔好忘記香港有自己奧運代表隊
係參加遊戲嘅起步優勢嚟
"李氏"有冇興趣好難講……
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1361991174542790656
公安部統一配發九二手槍,跟所有國產貨一樣容易卡機,或是05衝鋒槍,塑料塗層不太結實。價格便宜報廢快,既拉動GDP又方便採購紅包。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1362856259003777032
漏掉了最重要的一件事,海陸軍。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1364548120948924417
支邊幹部接管香港,又便宜又好用。香港失業人口編入勞動軍,支援內地建設。真 雙循環,沒有解決不了的問題。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1364548305041174534
公安部統一配發國產裝備,可以省不少錢。

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1364660509723738115
以及全世界最善良的05手槍,號稱打人打不中打狗打不死。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1364549800138592260
怎麼會自生自滅捏,上海知青下鄉至少可以做中學教師嘛⋯⋯貧下中農幹部對他們的待遇嫉妒得眼睛發綠,一心想把他們打成資產階級反動派,像牛二@niubai都做了川普粉,還忘不了仇恨上海人,可見階級仇民族恨的力量多麼偉大。
香港1950 入左一大堆難民
全部都係費拉
個德性養得幾十年
上層全部係食子文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞