劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁你姨會認為西學絕對優勝於中學,陳雲會因為精神儒家而認為兩者係平等既。
仲有馬華

新加玻唔知呢?
馬華就一定係,甚至早於香港。新加坡未必,至少到而家佢哋啲決策冇出差錯。
我覺得陳雲唔係唔知西>>>中

但係佢為左支撐華夏復興個道統,唔可以咁講。
馬華可以投降嘅
至少保住個公民身份,唔會無家可歸
我成日覺得陳雲城邦論磺胺來

這裡面的意義是什麼呢?這是一種磺胺。磺胺在生物學上的意義是什麼呢?它跟細菌必須吸收的葉酸類的營養物質長得很像,卻沒有相應的價值,而細菌把它吸收進去以後就會活活餓死。假定有一個想做孫中山的孫文貴,他想建立一個新中國聯邦,它必然是一個有實體的組織。
其實佢哋大部份好可能會得到印尼華人喺98年既嘅下場。
咁係因為有個過程
係陳雲已經無我哋行得咁前 脫支方面眼見成咗保守派
佢當年幫梁天琦班人啟蒙嗰陣時屬於脫支激進派嚟
而佢已經垂垂老矣 除非殺咗自己 否則好多思考都已經定咗形
正如你問飯民點解唔早d死咁解 佢累人累物 但佢當年真係好受歡迎 立法市政局贏到開巷
凡事唔能夠一步登天的
飯要一口一口吃 (sorry for 支那語)
每個角色都喺歷史上有佢自己位置
無飯民當年做踏腳石
香港唔一定會更加好
正如國民黨之於台灣 可能都一樣
因為反面唔一定係獨立
#這就對路了,美國不亂,中國不敢鋌而走險,美國不亂,中國改革開放經濟就會仍然有些錢賺。大棒和胡蘿蔔同時削弱,戰爭才會爆發。習近平了解匪軍的方式肯定不同於毛澤東,而是跟醇王了解北洋水師的方式差不多。

又政治
而家公海都已經充斥住支或最贏論調
連登熱門前幾日先吹美國衰落論
不過姨係估2025反面?
咪即係入關論
牆頭草都好理
加上失敗主義
公園啊伯圍爐
中南美洲人=蠻族?
見到有個post講啲中南美洲人想趁拜登放寬移民政策入美國
「入關論」將當今世界局勢與明清戰爭相類比。「入關論」將當今以美國為首的西方資本主義國家比作已漸漸式微。但由於長期以來的傳統,他們還掌握着世界話語權。而將中國類比為當年建州女真,時刻準備着「入關」,顛覆以美國為主導的國際秩序,從而建立新的國際秩序。[3]。

入關學將香港比對海西女真、將台灣比對皮島、將西伯利亞比對科爾沁部、將日本及南韓比對李氏朝鮮、將馬六甲海峽比對山海關、將印度洋比對中原、將印度比對準噶爾汗國、將印度人比對準噶爾人。[4]。

「入關論」支持者認為中國超越美國,不能靠照搬美國人倡導的價值觀,待到中國「入關」建立世界秩序後,自會有學者去主動建立有利於中國的話語權、推廣發揚中國的價值觀[1]。中國掌握話語權後,之前替美國歌功頌德的「大儒」們(國內外各類專家學者)也會依附於中國,一改之前視後者為「野蠻」的態度,甚至會去積極興起研究中國基礎理論的熱潮[3]。
如果入關成功嘅話 的確如此
但要考慮返,憑咩入關成功先?
武器 連埋原材料都要靠人
人地一cut你 你就收皮
入關論成功嘅前提係美國班幕後大佬全部俾你洗腦
如果唔係,你做嘅嘢越出位越踩界(班大佬set俾你條界),你越大機會激怒班大佬
到時候人地當你係第一敵人,打到你仆街,你都咪話唔開心
抽得贏人先講啦

打嘴炮冇用啦
幾時打破第二島鏈都冇人做你
你先慢慢up入關論啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞