劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
想問下各位姨學高手
香港畀咁貴租係點解 可唔可以唔畀?
twitter有人話係香港順民無武力下嘅和平代價
小弟我唔太明有冇師兄呢方面熟悉解惑?
定係所講嘅根本唔啱?
大陸不嬲全民寄宿學校
係香港人離支那(地獄)太遠唔知

佢哋高中朝七晚十 競爭恐怖過香港好多
共黨統戰香港上層既策略,用利益(收稅權)換取佢地既利益同香港民族敵對?

當時都係香港上層費拉性過強先會落搭啦
住慣集中營
細細個已經係肉豬
唔太滿意
中共奪權兩步走
1)讓流亡議會奪權成功
2)出師有名打叛軍

香港人有覺悟未
佢哋有個論點係香港人搭咗國際秩序嘅順風車
唔使負出秩序代價 所以要捱貴租

但我完全搵唔到中間個推理邏輯
有冇人知條題目步驟點做
定係根本條題係錯?
英國佬幫香港打好基礎
政治野無必要理
然後97後就含撚啦

我理解係咁
唔係 中國人不嬲覺得香港係有原罪
唔係好友好咁睇香港 硬係覺得香港吸乾大陸咁 反中定五毛都對香港冷嘲熱諷
所以佢哋唔會喺香港人政治冷感睇呢回事
香港本身存在就係政治
捱貴租你有點講得啱
的確係同香港本土商家結成嘅執政聯盟
但點解要咁做?
俄羅斯開始運緊大批軍隊裝備過克里米亞
https://lih.kg/2470206
支那人仇視香港人 台灣人的理由就係大家都係"中國"出身

據咩你哋可以喺歧視鏈高一格?

你罵得最厲害和歧視得最厲害的那種人,是跟你差不多或者剛好比你差一點點的,這種人接受了你最大規模的痛駡。

在廣大貧下中農和土鼈幹部的眼裡面,他們永遠也見不到任何一個美國人或者日本人。在他們看來,如果上海人不是資產階級,誰是資產階級呢?你不要以為上海人投奔了革命就怎樣,你總是比別的女人會打扮一點。什麼叫南洋小姐?我們要注意,南洋小姐是印尼人眼中的赤色分子,不折不扣的無產階級分子。印尼人看待她們的方式,就像今天美國人看待“安提法”(Antifa)一樣,純粹是赤色分子。但是她們跑到廣東去,到了華僑農場,周圍的土鼈農村婦女就覺得她們太會打扮了。就憑她們這麼會打扮,一定是資產階級分子。
匹夫無罪,懷璧其罪
愈早愈好
先不論政治原因

歐美解封在即
疫苗陸續推出+打緊
愈早過去就愈快飲到經濟復甦個頭啖湯

至於最遲走既時間
可以望住美國台灣英國領事
先後次序係台灣駐港官員
當佢地要全數撒離,為第一警號(happened)
當有新聞話英美歐領事來港困難,為第二警號
而當有新聞話領事要撒走,為最後警號

支那對港應該未會有咩冒進行動
唯一會加速既係香港官員同國安
主事對港既官員會因為要緊跟上級意旨又上級未有明確指示
好大機會進入朝令夕改既情況
呢個情況會令香港進入人間煉獄局面
間接稅
呢個不嬲知 咁姨學上呢?
唔會啦
母系社會要個世界接近0競爭先維持到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞