商王朝是食人族

224 回覆
68 Like 69 Dislike
殷墟中最受人矚目的出土品為人骨,大約有1,178具人骨。但讓人驚訝的不是它的數目,而是這些人骨的頭部和身體,幾乎都被切割開來。由此可知,這些死者都是先被砍頭,然後頭蓋骨被集中在墓室附近,並正對著墓室中央。這麼做的目的,推斷可能是為了增強死去君王的靈力,所以才將人的首級祭獻給神。

這些活祭品大都是侍奉君王的奴隸,但這樣的獻祭方式不只限於喪事,日常生活中也會舉行。比如殷墟出土的物品中,有一座名為「司母戊鼎」的青銅器,就是他們用來烹煮並食用獻祭人肉的器具(編按:司母戊鼎又稱后母戊鼎,是祭祀或煮肉時使用的大鼎,它是中國目前最重的青銅器)。

https://www.storm.mg/lifestyle/463882
封神入邊比人整左做包果個叫咩名話
伯邑

怪異的青銅

無論是文獻還是考古出土的文物,都有關於商朝人殘酷而頻繁獻祭的證據。貴族墓葬中,殉葬的人、狗的骨骸被精心地安置,嬰兒也被一同埋入黃土。在一些大型墓葬的墓道中,十幾顆頭顱被擺置成統一的朝向,更有一些人被殘忍地肢解,堆疊在棺木的一側。

有學者統計,在大型獻祭活動中,商朝人最多曾經一次殺死了500多人當作祭品。商朝人這種對死亡的偏愛並不僅僅局限於殯葬活動,而是滲透生活中的方方面面。一些手持兵器和盾牌的武士被埋葬在房屋和宮殿的地基里,還被擺成了跪坐警戒的造型,當我在殷墟看著這些武士的骨骸時,忍不住感慨,他們守衛的宮殿和王朝早已化為塵土,但是數千年過去,他們依然沒能從自己的「崗位」上解脫出來。

從甲骨文的記載推測,商朝將首都遷至殷地之後,至少有上萬人被殘酷地處決,或被敬獻給無形的鬼神,或成為死去貴族的陪葬。在所有關於殷商活人祭祀的文物中,有兩件文物非常具有代表性,那是兩件青銅甗(yǎn),今天陳列在安陽殷墟博物館的展廳中。

甗是一種炊具,大體上可以分為上下兩部分,上半部分被稱為甑(zèng),用以盛放食物,下半部分被稱為鬲(lì),用以裝水。下方的鬲被加熱時,其內部的水會受熱蒸發,蒸汽通過中間的篦(bì)子進入上方的甑中,將其內部的食物蒸熟。其原理和今天的蒸鍋頗為相似,但是殷墟博物館展廳里的那兩件青銅甗非常特殊,因為它們內部都盛放著人頭。

https://baike.baidu. com/tashuo/browse/content?id=375a76c4d1d573b9 f1b9d110
商的確係盛行人殉
但咁究竟係獻祭定係食人?

上文提及:
「司母戊鼎」的青銅器,就是他們用來烹煮並食用獻祭人肉的器具

但司母戊鼎只係一個鼎(禮器),點樣睇得出係攞嚟煮人肉?呢個講法真係第一次聽

純粹係商人墓葬有出土人骨就聯想司母戊鼎係用嚟烹煮人肉呢個推論會唔會太過兒戲呢?啲人骨有冇被烹煮過一化驗就知,更何況司母戊鼎係1939年一個農地俾人掘到,而非隨同任何已知嘅墓葬出土,所以呢個猜測好似冇任何根據喎

裝住人頭嘅青銅甗,就係呢2個

另外,裝住人頭嘅青銅甗至今只係發現2個,其中一個頭嘅牙齒被拎過去做分析,嗰個人頭屬於一個15歲嘅女仔,條女並非殷墟本地人(而係更加東面嘅人),從牙齒得知佢日常飲食中以蛋白質為主(即係食肉啦),因此推算係貴族

由此,最有可能嘅就係嗰個少女屬於戰敗一方嘅貴族,係祭典中被烹煮獻祭

由於裝人頭嘅青銅甗出土數目太少,似係祭祀多於有食人習慣,故此有更多證據證明之前,「商人係食人族」呢個講法似乎係吹大左,樓主你呢篇文似係content farm多啲喎
條女係咪貴族同有冇比人食根本冇關。邊個話古代食人肉一定要煮熟先食得?
其實食過既骨可以睇出為食用而切割既刀痕啦
只可以話商朝係有人殉
有無食人肉係應該作者舉證,唔好打稻草人話有無煮熟
係有人話如果冇煮過就証明唔到有食人肉,你係咪講呢個稻草人?
用活人做祭品,同有固定食人習慣,相差好遠的
商朝有食人、獻祭習慣唔係content farm,係學術研究
悶悶地間唔中食下人肉算唔算固定習慣?
呢樣要睇學術研究結果
例如宗教儀式入面,分食活人祭品
同將食人肉作為平常生活習慣,意義上唔一樣

宗教上的分食人肉世界上唔係咁罕見,甚至有分食祖先遺體作為傳承的文化存在
你都冇直接答條問題,就轉移話題去咗宗教儀式
古代糧食有冇咁充裕,可以悶悶地揀食咩肉
打獵有咩就食咩啦,記得有周代文獻提過商代會將外族(例如姜太公所屬的羌人)當獵物咁殺同食,但真定抹黑就好難講
商朝發動戰爭其實同打獵冇乜分別,既然糧食短缺,食埋被視為牲畜嘅俘虜都好正常
詭辯嘅話邊個都識,我一樣可以講:
的確證明唔到條女冇比人食,不過亦都證明唔到條女比人食左邊個話煮熟一定要食?

問題係人就係三千幾年前死咗,掘到嘅嘢就係得咁多,咁係呢啲證據入邊邊個推論先最合乎邏輯

條女係貴族+出土烹調人肉嘅甗數目太少,說明呢樣唔係常見嘅飲食習慣,甚至亦都唔係經常出現嘅祭祀儀式

此外,出土甲骨文其實有記載呢種以烹煮進行祭祀嘅手法,「而」(「胹」)係祭名,解煮熟爛,如《合集》10989:「而匕(妣)壬」、《合集》499:「隻二十㞢五,而二」

而用敵國貴族祭祀亦可見於《合集》26925:「羌二方白(伯)其用于祖丁、父甲」、《合集》32287:「其報三邦白(伯)于父丁」

當然啦,呢個只係一種建基於已有證據嘅猜測(但至少比無厘啦更話后母戊鼎係煮食人肉器皿更加合乎常理),煮熟左之後有冇分食就不得而知,但好明顯(1)烹煮目的係為祭祀(2)呢種做法唔多常見,因此亦都唔係一個恆常食人肉嘅飲食習慣

不過如果樓主係先有預設立場、嘩眾取寵、以偏概全,而非憑證據合理推論嘅話,你當然可以唔理唔提唔知道反正歷史對你嚟講都係一種工具,我只可以講句你用歷史嘅方法同中共其實冇分別
想問下炮烙刑係有歷史根據定封神榜吹出來?
有套紀錄片講食人族,但其實好多食人族食人都係宗教儀式多
而家問題有3個
1.商朝有無食人肉既習慣
2.商朝有無烹煮人肉既習慣
3.商朝有無食烹煮過人肉既習慣

呢3個問題應該都係要作者舉證,係文章到只係提一句「司母戊鼎」的青銅器,就是他們用來烹煮並食用獻祭人肉的器具,作者一個問題都無解答過
絕對唔否認商人將戰俘當作係人牲

但問題係依家掘到兩個裝住人頭骨嘅青銅甗就話商人係食人族,好明顯就係將一啲稀有嘅例子推移到適用於整個族群

咁兩千年後如果有人掘到劉馬車條痴線食屎片,會唔會開個「香港人是食屎族」嘅post?
唔使講咩「不過如果」乜乜乜喇,呢個咪係你嘅預設立場囉,手法熟口熟面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞