劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁其實中華文化又產生儒家思想呢樣嘢,而東亞社會又有幾百年係由儒家思想代表嘅中華文化獨領風騷。威力大到上個世紀嘅日本都強調自己係小中華,繼續用漢字同年號呢啲嘢,只係對比起其他文化顯得低等啫。
我都唔知

地理上戰略性的位置?
春秋戰國,嗰陣仲未有秦政破壞文明生態,以哲學為例,嗰陣百家啲思想家同同期希臘羅馬啲哲學家嘅水平相差冇而家咁大,至少老莊嗰啲都生產到高水準嘅嘢,當然整體不及西方。但係至少同西方比係唔會被吊打嘅。唔似而家咁所謂民族文化其實只係寄生係西方文化裡面。
瑞士有山
唔可以縱容孫中山式統一
如果係土豪就樂觀其成
貿易及物流佔香港20%GDP
小學教既水深港闊 無災無禍真係重要架
唔係有山
瑞士係垃圾地方 無人肯打
你睇比利時呢啲戰略要地做唔做到瑞士?
參議院多數黨領袖Mitch McConnell承認拜登勝選
https://lih.kg/2326871
最想攞返個大軍港
可以做大英遠東艦隊指揮部果種
咁本身難攻都重要既
BOTH啦
新加坡文化沙漠原因係獨裁政體無自由創作

現代中國同樣係文化沙漠 或劣質商品化文化集散地
中華要對應嘅係基督教同伊斯蘭教 唔係西班牙同土耳其
而無論征服者嘅中古鮮卑唐
定被征服者嘅明清雲貴人
都改漢姓 用漢名
當時係睇得出當中原係上國
王統係自堯舜禹湯
唔係好似到清朝咁咁無吸引力
漢人嘅皇帝只係頭銜嘅一種
大局已定
一切都係時間
有咁惡啃嘅條件先有足夠嘅時間產生咁嘅國家
準備4年 DARK AGE
劉仲敬比喻過依啲情況好似英國人去印度聚三四個老婆咁,頭一代當然happy, 但係之後啲子孫地位就會越來越低,即係佢成日講既祖父學
其實無論邊個上呢4年都係難捱,登爺既多邊主義一定係先歐後亞,抽調資源去幫白羅斯,侵爺既單邊主義一定係本土優先,寧願撤軍慳錢去資助本國,發展基建促進經濟。即係話佢兩個都一定會撤出東亞,不過目的唔同。
無計 大野唐深化中央集權 進一步透支中華文化活力 係後漢兩魏嘅罪人
抵死唔怪得人
武則天仲為咗集權重用無產階級(寒門)添
洗錢中心其實仲有盧森堡
南斯拉夫人被鄂圖曼人征服之後 就有個阿拉伯名放便溝通
正如本po應該無邊個無英文名一樣
但掉返轉頭情形係唔多的
鮮卑貴族改漢姓 用漢名
堪比羅馬祭司幫蠻族國王受洗改教名一樣
睇得出當時中華文化係無咁差的
改名只係方便溝通,唔通Kamala Harris又敬畏支那?英國殖民地官員怕香港人?

無乜說服力
證明Kamala Harris唔係乜嘢封建諸侯
莫講話支那名
狗投票畀佢 你叫佢吠三聲都得呀
就算春秋戰國都係一般,主要係冇乜邏輯思考,唔可以一塊塊咁樣建立一套思想體系出黎
咁其實同一個見多識廣既人吹水差唔多
都係見到乜、諗到乜,就講乜 咁無論幾多千年都唔會有進步,直至出現邏輯學為止

中華文化圈即使無儒生思想審查或者法家中央集權,依然都唔可能生產出科學,經過秦漢之後已經係完全垃圾
其實調番轉講,希臘羅馬係特例,其他都無咁優秀,只不過支那豬連第二梯隊都未夠班
你又係度鳩吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞