劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
姨都係引入者
算係梁啟超level
唔夠
香港個上層階級自港英撤出後再冇變動
呢到我會諗到AI
戰後既世界會比今日更倚重於AI
而當AI 做到好多低技術工種時
人就會傾向做高產值既工作
咪係
左膠覺得白左嗰套先係高尚
侵係癲佬啫
品蔥話世界一有技術革新

就係東亞垃圾桶人口清空之時

有ai 加機械人

就唔再需要支國廉價勞動力了
根據人類學, 人類文明之所以有得發展係因為有技術革新
從而提升產值
而當產能過盛, 就會有資源提入資源進一步改善技術
然後人就會學習技術, 離棄低產值既工作
難講
高產值唔係人人都識做
啲奴隸民種可能要滅亡
黃金神棍話過就算有AI做生產,都要有市場先得,所以佢話會有第二次改革開放
改革開放=引入西方技術
睇下西人肯唔肯囉
我睇中共就捱唔過今次鎖國了
可以想像會消滅一大班低產值既人

記得唔知邊個人講過
講現代經濟同未來經濟
最需要既係點解提升需求, 而唔係點樣提升供應
靠張獻忠們
實際人口有無14億到唔知
中國人口統計亂到仆街
一孩時有黑戶 死鬼咗可能為中央政府補助而唔上報
又要留假身份 偷渡人口bababa
沿海以外除西藏 新疆 青海 外蒙古
全部死清光就啱
黃金神棍以前講過西方世界為咗防止蚑那難民出逃,會幫蚑那鎖蟈
但我覺得佢捱唔到改革開放2。0了

黨組織嘅力量已經大不如前
張獻忠年代
out of sight, out of mind
習近平毀黨造黨
我覺得習志大才疏

做唔到老毛2。0
難講
姨講依場係硬仗
反黨集團
我睇好崇禎鬥得贏魏公公嘅

但都一樣要上吊
反黨集團處於弱勢,因為搞掉習近平而不同時毀黨和自己的可能性是不存在的。習近平打倒反黨集團是可行的,至多不過死不一定包括自己的幾億人而已。習近平有絕路可走,反黨集團無路可走。大多數人在絕路和無路之間選擇,都會選擇絕路。
習近平政權代表了袁世凱、蔣介石和全世界中國主義者最後的希望,在幻覺徹底破滅以前是不可能崩潰的。一顆子彈或一次政變只會導致派系共治殘餘的崩潰,將反黨集團和溫和派中國人的資源集中到習近平手中。習近平解除反黨集團的羈絆以後,就會完成上帝賦予他的歷史使命,領導和陪伴他的祖國一起死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞