劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
serve到佢interest
令和平演變失效
白人精英就係名副其實咁做無用功
仲壯大咗支那
之後自己做變咗產業too big to fail
=被支那腦控
簡單D講都算係一種經濟問題
擴張期帝國戰爭收益>戰爭開支,全國上下會充滿攻擊性以上升社會階級或者以戰養戰尋求更多戰爭紅利,衰落期就掉轉,戰爭係負擔>收益,越打越縮
養套殺三板斧,美國賠了夫人又折兵
白區黨唔係劉仲敬自創術語,白區黨大概係指喺白區(非共產黨直接統治嘅地方)嘅共產黨員,主要任務係潛伏滲透。

反黨集團嘅反黨係就習近平而言。習近平推動共產黨中華化,意圖令中華民族偉大復興,咁自然唔可以繼續做西方附庸。脫離西方秩序,對抗西方,係習近平嘅目標,反對呢個做法嘅統統都係反黨集團。
反黨集團主要包括白區黨同改革開放幹部(改革開始後,非根正苗紅,靠考試入政府嘅大學生幹部),因為閉關鎖國嘅中國,唔會有佢地嘅位置
參議院多數黨領袖麥康奈爾:不承認拜登及賀錦麗「當選」
https://lih.kg/2279461

共和黨senate保持大多數黨地位,house冇輸議席仲有進帳。
咁又唔睇到咁灰,尤其是而家台灣控槍控得咁嚴,冇政府支持嘅話,民團大概唔會成事。就好似以色列同瑞士嘅民兵咁。都要政府支持。當然你講得啱,不作為就破壞到個小共同體,唔單止打唔到五縱,滅亡都抵。

當然我冇睇少小英嘅能力,但係小英明顯未準備好(比起蘇光頭來講),呢個反而係最大隱憂。
茶黨同川普黨應該會係2022年中期選舉合流。
大致是指改革開放派幹部,兩個詞語都係講緊同一班人。不過唔同角度。
侵黨生態位係保守工人黨
白區黨相對紅區,台灣東南亞歐美都算,反黨集團你當係改革開放資產階級
都係個句,開放畀退役五年至十年內既年輕士兵燒槍練番手感先,平衡agenda中戰爭意識同進步價值比例對現時情況蠻有必要
fb轉載,我覺得對白區黨既描述幾全面
其實侵黨的取態係比較似以前嘅保守派民主黨人(即係以前藍狗聯盟嗰班),其實比較似係社民右。
冇錯,咁樣係最快嘅做法,後者嘅話就冇咁快可以做到。或者可以咁講,做得嚟都趕唔切。
要兩年時間,應該同18年midterm一樣,用選舉方式逼走佢哋,或者慢慢同佢哋融合(graham就係最好例子),4年前佢同mccain被譽為反侵二人組,今年成為老建制派中撐侵第一人,仲勁過茶黨嘅cruz同rubio。
白區黨主要係潛伏白區間諜
見識廣 更掌握實際情況 比如力量對比
兩者都係相對老土農村嘅紅區黨而言

但紅區黨眼中
佢哋受西方腐蝕 唔值得信仼 回國就寫悔過書入夾邊溝(集體農場)
又大花筒 紅區黨用餓死成千上萬人嘅錢嚟畀白區黨喺紐約嘅大屋交電費 所以交畀紅區黨發動群眾好過

反黨集團係畀美國統戰 裏面有改革開放幹部嘅技術官僚(胡錦濤etc.) 又有富可敵國嘅老黃俄(鄧家etc.) 長遠係用金錢換政權
所以先成為要有為整黨復興中華嘅習近平嘅政敵 此消則彼長

姨大概係咁用d symbols
姨話美帝眼中

俄佬先係大敵
戰爭直接篩選,將費拉淘汰
乃們還想等待明年的選舉嗎?參選不參選有任何區別嗎?區議會選舉結束當天,就應該自行宣布區議會聯合會為香港主權者,行使制憲會議權力並成立保衛制憲會議的民族委員會(準政府)。現在弄成這樣,是殖民地人缺乏主權者素質的證明。一誤不可再誤,香港淪陷已經不可避免。

先打一仗再淪陷,以後才有博弈的資本。中國恐怖組織以色拉米香腸方式切掉乃們剩餘資源以後,乃們會不得不在更加不利條件下打第一次香港戰爭。戰爭不可避免的情況下,成熟的政治家應該懂得如何掌握先發制人的權力。選擇戰場的一方,總是比被選擇的一方佔幾分便宜。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1326303421318705154
還是改成香港民族委員會比較合適,尤其是在香港本土可能毀滅到無法重建的情況下。

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1326151803956850689
區議會聯合會不懂得及時成立民族委員會並宣示主權,接下來就會被併入地下黨領導的居委會。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1326108536867262465
白羅斯的局勢要激化了,亞美尼亞是拜登政府的第一個犧牲品。俄羅斯放棄高加索,就意味著必爭白羅斯。
第二個犧牲品就是香港,香港和反黨集團、改革開放、溫和派中國人共命運。無論高興不高興,都要為太上皇做最後一次萬歲衝鋒。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1326111903014334464
拜登才是烏克蘭的真總統,差不多像鮑羅廷在國民黨一樣。美帝國主義者一定要推拜登上台,恐怕是白羅斯的多年經營已經到了收割季節。白羅斯是俄羅斯帝國在歐洲最後的據點,一旦輸光就會重演立陶宛吞併羅塞尼亞,把莫斯科關閉在亞洲的最壞結局。中東和遠東加在一起,都沒有白羅斯重要。無論白羅斯鹿死誰手,美俄矛盾必定白熱化。

拜登政府必定放棄亞洲,鞏固東歐。香港可以說已經淪陷了,應該提前部署海外軍團。否則2026年以後的長期混戰中,香港很可能打爛到無法恢復。
講起陳醫生,佢話佢以後唔得閒再做訪談。

話時話,佢早排好似用咗好多錢買聯繫匯率脫鈎
嗰啲對陳醫生嚟講小賭局啫,不過佢唔得閒嘅話,最好俾姨自問自答。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞