劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
好應該
廣東話人地方 咁同第二個廣州有咩分別?
何況目前睇 香港廣東話人水平堪憂未必爭得過南亞賓賓
實唔夠印度爭啦
支那收皮的話
識中文仲有咩著數可言?
何況方塊字都唔係咩好嘢😂
香港不嬲無資格搞廣東話人民粹
以香港廣東話人德性 (泛民、本土、建制非共派)
英國肯開居英權已經算對你哋廣東話人不薄
你同我喺英國人眼中 不嬲都係廣東縣份落嚟嘅碼頭咕喱
無人要同印度爭 係印度人同賓賓團結同有生命力好多廣東話人好衰老
係啊
倒不如坦白承認自己係幾咁低下卑微
等下一代學好啲英文
好好地融入國際秩序算啦
一日宣傳咩生仔好蝕底
女人又當自己做雞
出路只係得做題家可以跑贏樓家
其他人學似劉生咁話 奉獻晒自己二十至四十歲黃金時間搵錢供樓 女人全部高齡產婦 甚至不婚不育
土地問題 扑嘢都無地方
生咗仔 都係要雙職家庭先養得起
賺好多錢 代價係自己嘅後代
真係歸宿最好都係移民英國加國 融入西方社會
以前歐洲一個小公務員養晒屋企全家 老婆仔女加個工人 仲有屋有剩
依家老公老婆要返晒工 只係生得一兩個
香港特別離譜係兩份人工係唔夠買樓同其他嘢 必須要加埋玩埋股票 先生活到 養到家 好易仆街 但大把人無得揀得咁做
當然我唔係反動派要取消女權 女人唔準打工做爛市 但呢種剝削真係透支緊我哋社會存續
廢除漢字係政治考慮,就係想起一條文化防火牆,越南都係咁做姐

而且唔學漢字咪多左時間學英文囉
高地價問題,其實一切都係支那豬造成
佢地就係想香港人口跌,方便支那豬換血
我反而覺得統一有可能係絕路,先唔講兩韓本身嘅問題,如果統一嘅韓半島又有核武嘅話,一係就係強化美日同盟,喺日本領土上設置核武,唔係就美國人放任日本人擁有核武,無論係邊樣都係南韓人而家最唔想見到嘅。
咁下等人不嬲都係有自毀欲望
望下支那
會理咁多 唔繼續跳梁嘅 就唔係自毀下等人
其實睇番套鐵雨2南韓人自己都知呢個問題,所以先ff金家放棄核武,然後再向美國總統曉以大義仲要加日本極右派主動挑起戰爭自殺,先達得成南韓統一派想要嘅局面。我係度睇嗰陣就係度心諗緊金仔會放棄核武先算。
所以一係就係北韓統一南韓(有核武),如果係南韓統一北韓就一定冇核武,更有可能要同美日借兵同錢先得。
泡菜仔也是德匹下了
文在寅父母由北韓走落嚟,自己竟然親北韓,禁止脫北者係邊境發放傳單,令我諗起上世紀係大陸走落嚟嘅人支持回歸大陸。大家一樣都係德匹下,所以係我哋呢代一定要阻止呢樣嘢。如果唔係就真係抵死無得怨。
大朝鮮膠點解咁仇日呢其實

都唔明佢係痛恨日本定日本扶持的財閥了
大朝鮮膠點解咁仇日呢其實

都唔明佢係痛恨日本定日本扶持的財閥了
中國大把錢

當年餓死晒啲韭菜都要幫阿爾巴尼亞起電燈柱
變支加坡
文革無得食?
寧贈友邦 不予家奴
早排日本禁運南韓半導體原材料既理由係懷疑南韓買咗啲原材料轉運去北韓做化武

https://disp.cc/b/163-bwqT
因為佢哋既民族發明係建基於仇日,文大統領為首嘅左派希望兩韓統一可以超越中國日本成為東北亞第一強國,加埋財閥可以話係韓國社會呼風喚雨,好多南韓人早已不滿,加上佢大佬盧武鉉有傳係俾財閥逼死。公義加埋私仇,財閥自然要搞。但係韓國經濟太依賴財閥,佢又冇備用方案。經濟自然搞到一潭死水,既然內政搞唔掂,咁自然要搵對象轉移不滿。咁日本唯有成為眾矢之的,又有歷史仇恨又有份扶持財閥,自然要成為頭號敵人。
其實應該係安倍忍咗好耐,一直以來韓國財閥係日本資金扶持起嚟既,係近年嚟食住日本鎖國既勢吞咗唔少海外市場,但係啲原材料甚至技術好多都嚟自日本(半導體技術除外),而且南韓財閥扶持上台既李明博總統係對日關係經常被日本人認為出言不遜(例如要求天皇謝罪),真心連美國同大陸都冇主動要求咁做,而且係外國人參政權上得罪唔少右派,如果唔係要維持日韓同盟嘅傳統戰略,一早想反佢哋枱。然後係朴槿惠時代又話安倍外公岸信介係戰犯,但係佢老豆同佢外公又私交甚篤。安倍唔係為咗交情同戰略,一早就想反佢哋枱。所以我覺得安倍一來係想趁機打擊韓國半導體產業同經濟,二來係想同韓國人撕破面皮,費事係其他問題上俾你食住上,三來係打擊南韓保守派,因為發現近年嚟大家嘅關係已經不再係同盟,反而係你得益就我閉翳加埋以往一直為咗討好佢哋而損失唔多利益,但係發現係關鍵時刻唔保持中立不得止仲想捅一刀。結果安倍發現不如學特朗普咁搞單邊仲好。對美中盡量友好,對韓就往死裡打,反正以前嘅玩法係聯韓制中,反正韓而家都想倒向大陸體系,要制中既話聯美俄就得。要友中既直接搵大陸,唔使搵韓國。睇穿金仔死都唔棄核,有利日本軍事正常化。點計數都係日本贏。所以總體嚟講我對南韓未來係唔睇好既,佢既天然盟友係美日,但係因為佢既民族發明同國家利益相違背,導致而家兩面不是人嘅局面,實屬德匹下同失敗民族發明既典型案例。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞