劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
我想留

姨講過要選擇風險最高的選項

如果危險放在你自己能夠看見的地方而不是在你看不見的地方,你處理起來反而會成本更低
海外城邦有幾多資帶走幾多
留港都要keep外匯 準備戰時狀態既物資
不過姨都有講三種唔同性格嘅人不同路向,總之對我而言無論留定走都做好心理準備,打一場硬仗。其實我最怕嘅唔係共產黨郁手,而係唔郁手。到時獻忠壓境就麻煩,香港人而家嘅自組織能力我唔多睇好。
以屋邨為根基既社團有得諗
唔係就大學/宗教為本
其實泛民必然從未來既政治舞台消失 唔明點解仲要嘈走定留
想佢哋死快啲
慈雲山13太保

最近返pt要去啲band23中學
最少34成係新移民 1/10-1/8南亞
我驚有童黨都係支那人打香港人

支那大洪水班新移民接濟大陸親戚搶資源
收班南亞囝入門囉

斷估佢哋簡喺香港多過返老家掛
push
香港遲早會出現兩個議會和兩個政府。然後你做好準備,製造一個臨時議會。以本土派議員爲核心,拉幾個在將來的程序分裂以後從立法會中退出來的議員,然後再加上一批社會賢達,必要的時候還加上一些江湖人物之類的,組成一個自稱代表香港的臨時議會。用這個臨時議會成立一個臨時政府,形成雙重政權。這就是你能够打出來的最好的一張牌。這個政權短時期成立以後,迅速把它的總部撤退到倫敦,撤退到前宗主國去,準備以此爲唯一合法的香港政府,長期維持。這就是他們能够采取的最優秀的策略。
我成日諗香港會唔會南北分割好似柏林咁

點都有4成藍絲反正
藍絲就一律驅逐去大灣區, 註銷佢地香港永久居民身份
或者趕尻曬去大西北囉

反正啲鄉黑最愛中國
唔得架 要劃境界線
防止佢地非法入侵本土境內
出入要check身份證明文件同入境簽證
就算大西北都係屬於香港領土
要讓塊地俾班垃圾鄉黑? 不了
啲南亞仔仲好打
南亞手足真係身土不二
回下帶

問:阿姨,大洪水時代我們將如何順勢獲利,我是香港人,理論上處於安全地帶,對未來人生比較迷茫,不知道該做些什麼事情,既然知道了未來會發生什麼就要抓住機會?

劉仲敬:電子雲概率對個體的可利用性不如局部生態環境。人格和基因決定了個人的風險適應度,能否準確鑑定自身和各種局部生態環境才是關鍵。科舉型人格絕對必須逃避亂世,在英語殖民地做高級文員是他最好的選擇。策士型人格應該認為未來是他最好的機會,健全成熟的民主國家對他猶如瑞士對列寧一樣絕望,當然隨時都要有死於非命的覺悟。小市民人格應該明白,他在本地不可能鬥得過馬基雅維利主義者,移民也鬥不過科舉型人格,尋找老牌和可靠的土豪品牌才是他最佳的選擇。首先要有自知之明,然後才能考慮環境。沒有神馬環境是絕對好或絕對壞,關鍵在於自己是神馬品種。
呢類民主小清新行為都無咩用架啦
反而係呢睇類組織雞棚轉唔轉生去民團

不過香港條件上非常不利搞民團
所以最終出到黎好有可能係走私販私
不過最快要2年後,燒哂財政儲備就差唔多
超光速概話就今年年底玩完
17年佢都有比過類似概提示比郭文貴
要將敵人於你概正面前方,而唔好敵人係你概後方/傾面
咁樣你概敵人有任何舉動都必定能引起你概警戎作出準備

打唔贏都唔緊要,可以做戰略性後退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞