劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
我諗佢概意思係monkey國會由英美直接接管
而歷史積分決定了monkey國的天花板就係吳廷琰同鄭經
老而不死是為賊也
新加玻可能走上泰國去支那化之路?
支共 = 南斯拉夫

國民黨 = 塞爾維亞
所以咪話佢哋開恩咯,寧願花費人力物力去建設一個唔可靠嘅城邦。至於改善福利我覺得同血汗工廠關係唔大,而係順應民意潮流同想以善政形象爭取香港嘅民心。收皮絕對唔係威脅到英國工業,皆因佢哋冇及時進行技術升級。係8090年代時俾大陸一吸就順勢收皮。開恩嘅意義係俾你存在,你諗下如果冇英國嘅話,香港最多同上海一樣。點會有今日嘅成就。至於種族隔離其實係戰後已經幾近收皮。更何況戰後係一大班難民擁入香港,佢哋所制造出來的問題,影響英國係香港尾五十年嘅政策。開恩係俾飯你食,唔係要包發達。

我從來冇講香港同星洲既生態位係一樣,正正係英國佬肯關顧香港,先會令原來同上海應該同一命運既香港有機會同星加坡勉強拍埋一齊。
因為香港食晒所有中國口岸租界甚至華界資本嘅紅利。
咁佢要消滅同鄉會勢力,一定要咁做,將華文由族群語言轉為工具語言。不過手段可斟酌。收唔收皮要睇南洋群島嘅形勢,正因如此姨對星加坡係唔睇好嘅。
你太抬舉佢哋,佢哋只係濕9買辦家族,最叻見風駛舵。
師兄心目中既自由香港應該係咩樣?
仲有一點 英國係世界上最早嘅民主國家
議會君主立憲制、工黨執政、普選權、女性權利
福利國家-政治改革散播到香港其實喺殖民地中間係特別遲 起碼已經遲過新加坡幾十年
殖民官僚輸出其母國秩序 改變地方 福利同政治改造 係好自然嘅事
但而家仲講緊35+,十足十蘇聯對侵佔領土嘅人口遷移措施。
冇錯,香港有今時今日都係得益自呢班人。
真心,我係想香港轉行車方向
香港當年都係做低端輕工業,頂盡得電子業有機威脅英國

英國啲重工業係後尾自己玩死自己
香港穿膠花製衣業妹仔仲惡過英國主人婆
一來如果蚑那正常化,有助兩地交通
二來係汽車方面我係一條德棍
香港做嘅貿易,例如南北行,根本好難影響英國本身
香港工業開始收皮,主要係中國大陸開放,製造業開始北遷
有時唔需要下下都套用阿姨嘅說話/睇法
GEC, British Leyland 依啲大公司都捱唔住
Lm
【長文】中共在香港的滲透簡史
https://lih.kg/2045031
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞