劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
冇,都係要讚句毅力驚人,我玩左兩個post已經頂唔順quit左。班友根本純粹想帶風向,講唔贏又開新post再嚟過,根本有目的而來。不過唔知佢地係國際線定係北面。
係,其實呢啲先係極右,所以我都唔明點解你姨成日比人屈極右,班人係咪未見過極右?
耶教文明至上
應該是,其實極右只係一個統稱,包含各種政治主張,我只係覺得你姨嗰套最多咪經驗保守主義,咁都極右?
唔係左/中立
都會被分類為右

有啲自己理論嘅右
班左又駁唔刀
都會打為極右
你姨又中槍
所謂極右同左膠或者民小口中嘅fascist一樣
本身係無乜意義嘅一個詞
近排睇咗好多關於摩薩德嘅資料
真係覺得香港地位好適合要有
btw唔熟廣東 點解梅州嗰邊費拉?
因為個邊科舉士大夫文化濃重,客家人以前係廣東係出名嘅科舉民族,尤其是梅州。最傾向食公家飯就係嗰邊。
原來係咁
心諗奇怪雲浮羅定(內陸高地)高過四邑(海邊) 咁自然梅州嘉應應該高過潮州
係廣東客家人最大蚑那主義
應該好多皇漢底

成日話自己正統北方漢人後代
南粵小中華主義兩大起源之一,不過隨住佢地經濟資源追唔上其他兩族,變咗最大中華係佢地,期望係意識形態上表態效忠你國,吸引你國打救佢地。
成個民族發明同神話都係大中華式,皇漢多唔意外。
高學歷巴都算好啲,係啲留言太弱智
不過有啲出奇高學歷巴反以反巴但係撐Kingdom of Jerusalem
老老柒柒,以色列某程度上係歐美喺近東嘅代言人,可以話係現代版Kingdom of Jerusalem
高學歷巴應該是屬於比較原教旨嗰邊嘅另類右翼
梁凌杰死因庭|案警方指梁凌杰涉倫敦金騙案被捕 墮樓時仍在保釋
https://lih.kg/aOyowjU
香港人關心以巴根本on9
關心加泰都仲可以話舉下旗仔博上新聞
以巴係打真軍,軍力財力決定一切
香港人連入場既資格都未有
共產黨解構常用手段
廉價七成當係抹黑就得
好奇怪即使前後po無乜人正負評
一話香港唔係廣東話華人大曬/英文為主即刻負評如潮
連登仔究竟點諗㗎

人民酷愛廉價甚至免費的正義感 免費嘢不嬲最貴而人民不願意聽從
absolutism下只愛虛偽同體面 絕對民主制同絕對君主制一樣戰和外交上係最壞

人民從來無勝利過,如果人民有責任有鑑別能力佢哋就唔會一直係人民,至少都應該係候補統治者
香港民族個身份定位未清既問題

廣東小華夏主義 vs 殖民地主義

btw 廣東話太早完全漢字化
依點相比台語有啲不利
相信無人覺得自己香港係殖民地
而廣東話人主義就一半支持 剩低一半indifferent

但事實就係前者
香港到依家未有普選某程度反映現實香港就係國際秩序在支那殖民地 從來係香港會所、美國香港商會、銀行等等當家作主而唔係Cantonese/Hong Kong Chinese
即使新加坡行普選 都要有李家平衡返個執政方向 唔會亦無可能搞民粹的
香港民族一出世已係民族國家既晚期,冇貴族意識可言
可謂生不逢時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞