劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
未必
要睇香港愛國者識唔識選擇戰場
如果知道路徑點走
不如睇下有咩發展啦
睇埋劉aunt概預測香港第一次戰爭
係當關稅戰再無意義時就會爆發
我諗當美支兩國完全decouple時就會放開手腳

當然仲需要香港愛國者選擇好戰場
香港現在的情況也就是這樣。香港按照自身的資源的話,實際上是可以像威尼斯人把龐然大物的拜占庭帝國掐在手裡那樣掐死中國的,因為中國的絕大部分貿易是掌握在香港手裡面的。香港的寡頭如果像威尼斯共和國的貴族一樣堅定果敢的話,他們完全可以收買一些法蘭西騎士來進攻君士坦丁堡的。

拜占庭帝國雖然廣土眾民,但它不但沒有辦法打擊威尼斯人,自己還處在被打擊的狀態。它也很容易像是二十年代那樣收買滇軍和粵軍。就算是沒有,臨時武裝起來也不是非常困難。

但它都做不到,是因為它本身的民族建構有問題,它自身缺乏一個強有力的精英統治集團。直截了當地說,它缺乏一批老奸巨猾的貴族,所以不能有效地利用它自己能夠利用的資源,採取了最笨的自我消耗的這種打法。
盡力就OK

美國係處於國貧民貧既階段,剩低只有技術同生產力(另一個角度睇,佢地好富有,前題係改變遊戲規則)

多年黎美國佬係國際組織用左好多無所謂錢,北約同中東戰爭所用既軍費,大多數係為左維持國際貿易秩序同幫左跨國企業股東,美國民眾因為高稅儲蓄唔到,同時美國政府因為呢d支出債台高築。而持有美國跨國企業既股東亦都係外國人黎,例如中東,中資,挪威基金。

呢廿年既政策失誤已經將美國逼入絕路,而最仆街既係美國本身班華爾街賤種同資本家,用美國既退休基金同美國人儲蓄資本,去投資番中國既企業,就算明知呢堆中資有做假數既,或者有中共幫拖玩低價錢搞死美國中小企業。而呢廿年既貿易順差唔係講笑,每年講緊幾千億美金,呢筆錢落左係中國人手同時收購番外國房地產同企業,又將錢滾大多幾倍。

你見中國政府負債高又點?中國政府賴債破產又唔代表你可以用囉到佢公共財產抵債,你拳頭夠唔夠硬先? 但係政府借完既錢就落晒去中國人既手上,財到光棍手,一去無回頭,呢d係國貧民富。

中國人借盡去駛錢,唔代表佢自己無錢,因為佢地既邏輯係債主都唔會追到我數,點解唔用佢既錢先? 依家中國人既消費力遠遠超過美國佬,呢個係事實黎。

Trump想改變呢個情況,所以先有一系列既反制措施,但問題係呢幾十年大家都變左經濟動物,有錢搵既地方就會撲埋去。就算美國佬夠團結肯逢中必反,但係歐加日韓係咪會選擇跟機團結起黎?大家一齊用獨有科技壟斷市場抬價,夾死中國企業? 你美國佬唔賣,咁歐洲唔會過去執死雞?

美國佬科技就算領先全球都好,但係佢地有無二戰時既愛國同民族精神?我認為美國佬依家無足夠向心力去承受陣痛,但我永遠唔會睇少佢地既行動力同信念,仍然保持希望。
我覺得你單純睇美國負債高
失業率高
係睇唔到美帝作為當代羅馬之威
始終一日美軍天下無敵
美元一日係通用貨幣
地球根本佢可以予取予求
而羅馬公民的麵包
自然有人提供
英國脫歐後我相信會更緊跟美帝而非奶支
歐洲日本再鼠首兩端
都唔會唔記得自己係受北約同太平洋艦隊照保掛
你睇下京東同網易,係H股上市只係等10-20億美金,唔夠佢市值5%。 某程度似係試水溫多過真回歸。

都係個句,美國佬都知只能夠係意識形態落手,針對中共統治合法性而非中國本身,係內部分化中國先可以取勝。
咁你要睇下吉朋本羅馬帝國衰亡史。

Btw, 當美國政治系統失效,公民失去愛國同民族精神,國內滲透既賣國賊控制媒體,對於敵國既入侵毫無危機意識,連開戰既意識同決心都無。就算美軍科技獨步天下都無意,結果係連槍都開唔到
美國都仲有南部福音派保守勢夸呀

德州人組隊民兵其實唔難
勉強壓得住賣國勢力
其實香港啲土豪力量沒想像中大。
自私自利的土豪下場同末人無異
我覺得係你對現實欠缺認知。
我覺得姨已經睇得淡咗啲。
咁姨都有講過佢啲嘢係觀察得出嘅結論,佢又冇講佢啲嘢係驚天動地。不過我諗你可能連佢十分一都冇。
因為睇得清唔一定代表有能力改變現實。
不過椰子你最好要謀定後路,畢竟你之前太出位。
不過美國最壞只是處於由共和國轉去帝國嘅關鍵時刻,中國能對美國造成嘅最大打擊係腐化勝利後美國社會。
我唔識加密,只好同你講出香港最好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞