劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
係,貿易係香港經濟嘅一大支柱,亦然大英開港嘅原因。糧食不嬲都係東南亞買(米已經係),水就一定化淡,但係你諗住霸邊幾個位?
兩廣組唔組成到一個共同體呀
難 所以一定係聯邦制
如果唔係舊桂系入主廣州 同陳冏明驅逐舊桂系重演
唔贊成亂 四分五裂 亂則畀孫文同共產國際之流有重起之機
冇錯,彼此語言相差太大,四分五裂對香港最有利,少啲壓力(時間多啲)。但係好似你話齋容易俾野心家利用。即係變相要協調當地秩序,你姨講得啱,香港一定要介入諸夏,如果唔介入,無論分裂定統一,都會好麻煩。
和平嘅兩廣 比起無秩序嘅兩廣
對香港更有利

長遠睇戰爭嘅兩廣根本無日無之
武德高地嘅廣西無可能到征服到粵東惠潮嘉道
粵東又唔可能征服到廣西每個地方 最多只能省會
所以最尾都係互相摧毀政府威信變無政府
咁無論廣西湖南嘅張獻忠食人南下
定係厭惡權力真空嘅合久必分分久必合定律 (呢度指孫文等大中華膠、負秩序國際共產主義恐怖份子、同由北而南征嘅北方帝國)
分裂群龍無首都唔係香港利益
和平又統一嘅兩廣政府先係出路
(而且如果夠穩定 會係武德高地嘅廣西主導 唔係大灣區下等費拉)
2嘅話遲早遷都廣州
跟住兩三代人後遷都梧州桂林
俾你北伐到一陣好似馬龍派咁就仆街。香港人費拉性強唔夠惠潮桂既人惡絕對贊同,不過呢三個地方都組織度強。

跟法統節制行事係香港人得以自由既關鍵。所以我之前話要大鵬半島,主要都驚個核電站出事同保住大鵬灣既控制權咁解,對蛇口羅湖嗰啲,一啲興趣都冇。
有咁嘅可能,不過唔一定會遷都桂林,因為桂林太近湖南。梧州反而有啲可能。不過到時香港都應該玩完。
你講得啱,呢個都係可能性都大,其實香港就點都要介入。無論統一定分裂。如果分裂嘅話,就要幫粵東同廣西兩邊建立,統一嘅話就要防範好似粵嚟粵掂嗰啲沙文主義者掌權。唔好好似德二咁普魯士最後俾新興資產階級同奧地利人奪權。武德充沛嘅廣西人建立嘅政權俾班珠三角廣州人奪權。
冇錯,咁樣對而家費拉不堪嘅香港最好。
邊緣化佢哋就得。
畀着我 無合法宣稱嘅我都唔太想要 最多租借

羅湖河以北
我直頭想整條運河掘斷佢
做成天險
地理隔絕
港粵得九廣鐵路可以連接
睇費拉化程度同軍事壓力
天子守邊
港口其實世界有好多
乜嘢世界三大水深港闊神話我唔係太信
反而英國人去到邊 邊度就流奶同蜜會似啲

邊度有自由
我夠膽話即使香港成個港口拆咗 由零起返
香港商業都會重新蓬勃
百業興旺
所以唔使刻意強求
專心保障本港嘅自由就係咁解
佢哋自動會追逐公平嘅營商環境
你咁講我先知道有個咁嘅blog
香港唔少人,同以色列、瑞典人口相約,多過波羅的海三國總和。問題係香港人唔熱愛運動
唔係唔熱愛運動
係自私撚私怨撚投訴撚
後句絕對同意
班漢牲太過自大
支那3000年歷史又產生過咩文化,有咩文化影響力,除左鮮卑唐帝國燦爛左一下之外

比起西班牙、英國、法國,甚至俄羅斯、土耳其、印度,支那都係個低等文明
唐帝國仲要係靠伊朗輸入,本身自己都係二手貨
中華文化偉大係偉大 唔止你講嘅咁
但以前係以前 依家係依家
依家我哋要區別
仲強調呢點就係開門揖盜
知道呢度有人質疑 延伸少少
雖然姨唔會主動咁interpret 講都係於對家咁講
但中華文化成功殄滅揚子江以南比中原大N倍嘅文化
將嗰度嘅百越人大理人生生世世做孔孟嘅子孫
姨學講嘅係政治上嘅存續 唔睇生物上嘅存續
咁無疑中華文化係好成功嘅例子
姨會用嘅例子比如 基督教醫院學校喺印度係巨型子宮/穆斯林喺征服地殺咗父親收養孤子做契仔
謝天謝地共產黨幫我哋消滅咗佢
真正偉大得戰國時期
其他時間咪係遊牧民族當漢地係後花園
一代比一代費拉係真
但遊牧民族你姨係誇張咗
視角係幾新鮮 不過我唔會完全當真
當真嘅話內亞情形就好難睇
其實新加坡變文化沙漠嘅主因並唔係全面西化,而是李光耀係建國過程中故意弱化各族群嘅自身語言文化,然後又好功利性移植英語文化同時用高壓式咁控制言論嚟壓制文化發展。佢只係利用文化嚟方便佢統治,其實只係部分西化,覺得對佢有用嘅就引入。無用嘅就禁止。呢種精算人工式嘅文化政策先係導致新加坡變文化沙漠既主因。而且你會睇到李光耀極度強調應試教育,小孩不笨就係例子。最後成個教育以分數為主,培養一大批做題家。連帶社會風氣強調分數為主同白領至上。典型士大夫社會。根本新加坡就係披着西方外皮的士大夫社會,根本唔係啲咩野西化精英社會。
三千年將有骨氣既人逆向淘汰
留底既咪係班費拉
你啱,但係香港嘅地理位置算優越,唔想放棄咁解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞