劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
所謂既選舉,個班人投既票只係一張紙
而團結工會,呢班人投既票有血汗,有信念,有家當

本身呢張選票已經係唔同價值。

一個社會總有班柒頭認住唔take side唔付出可以獨善其身,呢班依附係前人種落既制度安穩得太耐,根本唔知道要成為公民需要付出咩義務
可以咁講
但無可否認,現時局勢發展同佢兩年前所講一樣

事實擺在眼前,值得參考
係,一定要有組織,先可以做到分工爭取生存空間
係.....呢個係好合邏輯既推演......
同埋當法治正式崩潰,道德底線只會愈降愈低
大部份香港人都好軟弱,擔心佢地人身安全,特別係港女
劉仲敬?
佢早兩年講過咩,介唔介意簡單講講
即係台灣黑金
睇完...
覺得對香港分析真係
佢有有無住過係香港架
佢冇啦應該。。其實佢只係個海外9upper

不過佢有d 大方向係睇得幾通既,可以參考
未必嘅,仲有錢
係劣勢,但保持希望啦
咁依幾個月香港人敢反抗抵死咩
條撚樣講過反抗既香港人都係惡俗
佢依家就用原罪論,父債子還
即喺類似共業
呢絛友仲9upper過陳雲
條撚樣講1985-2000香港人對佢地支那賤蛆不敬添
我覺得件事好簡單,佢比人起底人設崩壞,咪發癲囉
佢係紅底岀身,但屬於非常外圍嗰種,同真正紅色權貴相差十萬八千里,根本撈唔掂
正如我前面都有講,佢係假設最壞情況發生,即係歐美完全唔插手,咁香港就會變成貝魯特咁,有金融中心,有極離地嘅商業區,但其餘地方會變成唔同勢力嘅戰場
好既長文完全無人推
成班速食文化點樣擔當日後大事
佢完香港個part最少精準
特別係唔使理甚麼大眾全體接受先去爭取一樣野, 獨裁國家都無可能做到100% approval
更可況而家抗爭係一個巨大推翻目前局勢,既得利益者必定激烈反抗(政府,商家,支那,收成期)
而我之前成日都講過一點就係香港人既權威型人格又勝利球迷, 所以只要大局或者勝機已定,群眾係會完全忘記之前既立場而去支持勝利方(贏面大既一方)

香港人奉此集性以decades計,好難一口氣改,所以而家更應該做既係確定既定事實,大幅加強抗爭方勝利既預期

義士的確係一個condom屬性,但政治中人何人不是呢? 作為一個可以被即棄既condom 出身,亦可以慿著成績成為真正既持份者,左右大局,完全係睇你既造化

所以真正有心既勇士請唔好因為condom,有人唔支持而猶豫不定,組織可靠小隊做出成績先會得到「民意」支持。畢竟,街坊唔會投資咁多落連自己都保護唔到既「民團」
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1168103767461564416?s=21

黎巴嫩化的一個碎片。他們現在還缺乏自信,沒有預見到今天的大佬會像前清翰林跪求張作霖保護一樣跪求他們。
https://thestandnews.com/politics/%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E5%8B%87%E6%AD%A6%E6%B4%BE%E4%B8%AD%E7%9A%84%E6%AD%A6%E9%AC%A5%E6%B4%BE-%E5%90%8D%E5%8F%AB-%E5%B1%A0%E9%BE%8D-%E7%9A%84%E9%80%99%E7%BE%A4%E4%BA%BA/

個人理解
我認為劉係指呢班屠龍小隊敢用武力,佢地就係輸岀緊秩序,佢地將喺黎巴嫩化嘅香港入面佔一席之地

後面張作霖個比喻,係指張作霖一開始只係一個藉無名嘅下級軍官,辛亥革命前東北嘅大人物係趙爾巽之流
局勢大變(辛亥革命)後,大人物會迅速消失,有能夠輸出秩序嘅人(如張作霖)會自然橫空岀世
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1168460674336460801
合法議員應該自行集會,自動構成非常議會,開除非法議員的資格,任命自己的執行委員會。長期國會和尾巴國會就是這樣做的,最後只剩下幾十個議員,但還是砍了國王的頭。
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞