劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
好似以前啲金山阿伯咁
返到支那咪威
我覺得佢哋仲仆街過金山阿伯,班金山阿伯嗰陣又付出全部青春同俾人歧視,佢哋所受嘅苦連班金山阿伯嘅百分之一都冇。將佢哋同金山阿伯比真係侮辱咗後者,同埋金山阿伯由始至終都諗住落葉歸根,而佢哋只係投機不成,有啲想唔付出就有地位但失敗(牛爺爺),有啲就係想食兩家茶禮驚遲早被揭發(百人計劃),所以先返大陸,兩者根本冇得比。
你姨口中嘅排華 十劃都未有一撇
連ban Tiktok都做唔到
美國排華 大規模遣返簡直係妄想
類似嘅fantasy同佢講嘅3000蚊一個飯盒差唔多
(好似係今年定出年?)
之前講過南面呢幾個島係桂枝用來劃領海封鎖香港
將香港變成内陸國既支點來
所以係一定要併吞
北面夷平深圳變無人區其實對大家都最好
等多四年就差唔多嫁喇。排華幅度呢度其實係睇習總做得幾盡(越昭和越好)。咁你姨都有話起碼等多三四年先得。要2025先有法案。
起碼要下下屆 (四年後)
而係「起碼」
有可能永遠等唔到
台灣等咗咁多年 話咁易又等多四年
排華係源於統戰需求大左
過去仲可以經香港做

但隨著香港衰亡,再做唔到白手套
統戰壓力就會去哂班海外華人到
所以香港死亡,變左排華潮更是指日可待
你啱,不過萬山群島同大鵬灣對海上防禦同樣重要。不過講起北線,其實可以嘅話改少少都得。其實可以將界線推上去坪山澳頭嗰邊,順勢要咗大鵬半島,一嚟可以令大鵬灣變內海,二嚟可增加土地(人口又唔多),三嚟保住核電站唔俾佢落入他人之手,以免威脅香港。
但係好麻煩,不過深圳應該好大機會變敘利亞地區,可能有好多外省人會走都唔定。
咁呢樣就冇咩所謂,呢兩度戰略價值冇大鵬嗰邊咁高。
問題係好多人仲等緊美國人開綠燈
呢個心態唔太要得
其實都幾有可能要白人打救,行新加坡同直布羅陀模式。
其實香港要守嘅話,一定要毒蛇戰略,先發制人。
所以香港應該都係做新加坡直布羅陀嗰類穩陣啲。
寶安就唔好喇,防守線會拉到太遠。你係屯門嗰邊震懾它就算。
為求提高糧食食水自給率都要搶地啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞