劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
香港人要立足 未有足夠德性自給自足前
首先要援引 並盡量延長大英帝國嘅遺產
公決係日後德性足夠先有嘅事
目前最大可以differentiate自支那嘅係英治
係反賊當中嘅中國主義者同嗰啲費拉右(本質中國主義者),你姨嗰類分裂主義者係沒興趣做呢啲嘢嘅。
等美帝打過嚟,呢班人都唔會上到位(都唔知會唔會保得住條命)
靜係強調百越民族嘅危險性係將來廣東或越南有可能以民族統一為由企圖染指香港。公民民族主義係最適合而家嘅香港。
屬地民族主義
發動戰爭對象唔係靜係得台灣,而且佢哋想要嘅係內潰或者外力支持,佢哋支持嘅係戰爭所帶來嘅亂局,根本打邊度都得。攻唔攻打台灣對佢哋嚟講根本沒所謂。佢哋要嘅只係一個機會,只要佢哋等得嘅話,機會一定有。所以你姨班人希望嘅係黨國快啲昭和化,是但揀一度發動戰爭,佢根本唔在乎邊度俾人打。而家枱面上靜係可以打嘅地方就有六度。而且仲有自然解體內戰等劇本,真正有齊十八套劇本。你以為佢哋真係會好想習帝攻打台灣。

佢哋由此至終至係希望黨國快啲亂,跟手就有機會實現理想。所以佢哋想台灣俾人攻打嘅原因純粹係覺得而家台灣俾人郁嘅可能性最大。而唔係真係好想打台灣。

而家會主動攻打台灣嘅原因得兩個,民族統一同轉移焦點。而前者正正係最有可能攻打台灣嘅理由。所以最想攻打台灣嘅一定係中國主義者同習近平核心。其實就你姨嘅話,佢最想攻打嘅反而唔係台灣而係印度。
由於香港係華洋雜居嘅城邦(所以最似嘅係星加坡同直布羅陀),民族成分多元化,過於強調單一種族容易起內亂。所以建構一個公民身份嚟團結不同種族,比較符合現實需要而且避免麻煩。所以香港一旦自立嘅話,無可避免咁一定要弱化廣東文化嘅影響,強調香港文化嘅獨特性。接合番殖民地時期嘅政策環境甚至紅利。
其實最可能嘅究極大一統就係中華伊斯蘭共和國。
以前變態神棍話共產黨打台灣一輸就會鎖蟈50年
打台灣同打印度唔同代價

打台灣輸咗都可以催眠大家都係中國人輸比自己人
美國日本都係文明國家最多托管你一陣
台灣有野心既就食福建

打印度輸成個藏南永久割讓
更加係民族恥辱
台灣無能力食光中國印度就一定有人
我係咁睇
鎖到嘅話就係囉,黨國而家比較二戰前嘅日本,唔搏一鋪嘅話等內潰。仇家又多,人哋仲唔煮重你米,當然神棍呢番話放落十八省嘅話可能冇錯,但疆藏蒙滿嘅話,大概前三者冇就梗嫁喇,睇怕後者都會比俄佬重新當做勢力範圍。如果係得十八省加上戰敗財政崩潰嘅話,睇怕就算鎖國都免唔到獻忠化嘅命運。
似會新冷戰時代

重新劃界

支那偏安
其實打輸咗就一定係民族恥辱,代價一樣。托管就可能性唔大,嘥錢同人力,明顯係蝕本生意。台澎連自己都冇搞掂,食褔建只會重演馬龍派嘅命運。

輸比印度唔止係割讓成個藏南,成個西藏變印度勢力範圍,繼承大英帝國係遠東嘅地位都有可能。
呢個就一定,成個世界體系變番比較多極都有可能。
阿姨叫咗咁耐成立流亡議會
依家好似有啲起色
其實有啲慢,不過遲來好過不來。
因為越來越多人流亡
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1335263902523936769
中國憑什麼要保持香港的繁榮?香港是一根輸液管,養活了奄奄一息的中國,但同時又是一根吸血管,將世界代工的紅利輸送到華爾街。拔掉吸血管,肉就爛在鍋裡了。上海做得共和國長子,香港做不得次子?上海知青的孫子,現在還在青海放羊呢⋯⋯
冇對過呢啲打所謂國際戰線既有期望
淘汰兩面人嘅過程

建制政黨「紫荊黨」低調成立 創辦人為瑞信董事 內地出生曾撐國安法
https://lih.kg/2314522
公民民族主義根本唔存在
法國都有ethnic nationalism既元素
用水上人作爲香港民族已經可以抵禦未來被百越統一既風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞