劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
週日起,防暴隊人手將大幅縮減至二千人
https://lih.kg/fFrPPS

HAHA

巴打你係講過咩?
Lm
應該都係啦
正如香港今日
都係苟且因循之故
。所謂的獨立小知識份子,共產黨看你像是外人,你不聽我的話,你是兩面人,可是你又沒有黑社會組織,你說你熱愛美國的自由民主,但是你不是美國公民,美國也沒有理由來庇護你,你肯定要餓死。而且你還有一套荒謬的仁義道德的觀念,這套仁義道德的觀念使你在黑社會裡面當不了師爺。黑社會的師爺就要放下仁義道德的觀念,純粹馬基雅維利主義,只要我的大哥和我的弟兄們能夠吃得上肉,其他的人全部死光了都沒有關係。如果你的自由民主觀念或者儒家仁義觀念妨礙你這麼做的話,你在黑社會也混不下去,你死路一條。當然,大多數貧下中農如果沒有投靠一個可靠的大哥來保護的話,那當然是死路一條
佢未必講錯,但呢種話我地聽完提醒自己就夠,最好唔好用同一番話論斷他人,如果唔係會好容易養成推卸責任嘅壞習慣
你係明日過後?

其實我用「香港需要喺西方同廣東之間作平衡先至生存到」黎描述你嘅觀點,已經係好客氣。

你要香港人放棄香港身份,用香港資源以廣東人身份為全廣東人謀福祉,然後換黎嘅,只係廣東人唔會侵略香港。不突止,仲要建立起一個廣東帝國後,香港要甘心做一個陪襯角色。會唔會太搵香港人笨?

呢個唔係囚徒困境,純粹係廣東人單方面對香港人嘅威脅。同中國人威脅用軍隊夷平香港冇分別。

香港人完全唔需要侵略廣東,甚至唔需要將廣東視為一個整體。反正廣東本身有分客家潮汕廣府人,社會實際上更破碎,可能去到以村為單位。香港人要做嘅係分別談判,肯做香港盾牌就係合作伙伴,有你著數。唔肯合作唔會強求,但將來有事就貴客自理。廣州唔係乜嘢聖城,只係其中一個談判對象。
身份呢家嘢,同有冇「發過夢」一樣。冇當然會話冇,有同樣都會話冇。大家心照。

kill an author with your understanding (only) for his words,冇問題,呢個世界每日都有。But 以下兩樣你不妨再諗一次:

1. What if the problem is not 「香港人需唔需要侵略廣東」but「無論香港辣起咩火種,到最後都會燒著廣東」?

2. 一個廣東人基於以上考慮,當然會研究囚徒困境嘅問題。

即使你講嘅100%發生,依然同嗰個作者個研究嘅出發點無關。關鍵係邊個敢寫包單話「所有國家嘅所有邊境都係永遠不會改變」先。作者完全贊成你表達嘅主張,亦希望佢實現,但佢唔睇好收尾嗰一part。16年點解有一堆文章出?因為嗰排係噉有人msg作者關於呢方面推演,作者咪一次過寫出來答哂啲人。寫寫下,跟住冇人再msg,咪又收山囉。啲文全部有具體脈絡嘅。In short,信就信,唔信都冇計
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280887154562998273
這說明匪軍連預備隊都沒有準備好,指望靠空架子彌補人力不足。匪警已經透支,必須有一個撤退的藉口。

香港愛國者應該毫不猶豫,佔領匪警撤出的生態位,對無人保護的賣國賊實施適度制裁,讓江湖豪傑看清中國恐怖組織多麼靠不住。然後,群眾和選票自然垂手可得。相反,如果你們退縮。匪警就可以休整完成後,集中人力分區搜索遊行和各種活動的無名組織者,收買一部分打擊一部分,等到群眾發現誰都不能信任後,秋後算賬甕中捉鼈就很容易。

這就是烏坎經驗,就像滿洲人派浩罕戰爭將領到廣州打英國人一樣,中國恐怖組織派來了烏坎鎮壓人員,等於把情報送給你們了。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280443790029979648
香港冷戰時代是白華鬥黃俄,全球化時代是粉華鬥黃俄。香港華人社會滅亡以後,香港民族才能復活。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280453370185121792
制衡你妹,家裡放條鋼管才是真制衡。機器工會在1925年是怎麼制衡的?不就是拿鋼管砸楊殷同志嗎?中國恐怖組織現在哪有楊殷同志這樣身經百戰的老刺客,頂多來幾個懟過白寶山的江湖人罷了。

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280841071078125569
擔心你妹,重機槍上哪兒去了?權利邊界都是實力博弈的產物,即使在大憲章時代的英國也不例外。烏坎的土豪早在1950年反恐戰爭時期就被蘇聯武器殺害或驅逐了,現在的溫和派中國人根本不打算爭。否則即使是淪陷區普通的幫派,至少也能打爛好幾個commie的睪丸。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280457382561296386
香港華人是英蔣抗日聯盟的產物,將1925年的香港民族壓到了不能出頭的社會底部,也是冷戰紅利和全球化紅利的最大贏家,換句話說東方之珠的香港本來就是紅色中國的產物或B面,兩者具有傑克爾博士和海德先生的對立統一性,必然會隨著中國的瓦解而煙消雲散。

自由諸夏時代(1900-1925)的香港不是東方之珠上海的備胎,只是另一個檳榔嶼或巨港,眾多東南亞城邦國家之一,任何在中國瓦解後,成功獨立或復國的香港也只能是這個生態位。香港華人造就了改革開放的中國,也將與改革開放的中國同歸於盡。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280910239202607105
形象經營是次要的,軍火和錢糧才是核心機制。香港華人是香港居民當中最費拉的一批,當然統戰能夠生效的對象無論在哪裡總是相對費拉的一部分。

何妖們之所以大肆慶祝匪安法,原因其實跟何清漣牛二們單相思川普相同,就是自己沒有能力保護自己,而且過去一段時間已經被香港愛國者折磨得很不舒服,現在希望明兵來助,殊不知使相只帶了聖旨一張,蹭吃蹭喝蹭水客的貧下中農監軍幹部一堆,不但沒有戰鬥力,還得由香港華人當大爺供養,以後哭都來不及。

香港愛國者只要及時向敵對勢力徵收罰款,獎勵脫產暴力專家,就可以立於不敗之地。文宣部門動點腦筋,把暴力專家發明成包圍香港純潔少女,免遭中國貧下中農幹部先姦後殺的英雄,沒有多大難度。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1280943438620512256
一個commie都沒有殺掉,有什麼臉悼念?大蜀民國絕不會保護秩序消費者,更不會為消費者犧牲生產者。我國政府承諾奉獻給反恐戰爭先烈和民族英雄的祭品,只能是中國恐怖份子的污血;獎勵國父和老兵的功勞金,必然來自敵產和逆產。
好同意

共產黨怕達賴就係因為佢有知名度
我引述嘅嘢,全部可以喺佢嘅文章搵返岀黎。

1. 好事黎

2. 如果有廣東人開始諗前途問題,佢應該要知道自己嘅真實地位。呢度冇囚徒困境,只有願唔願意做學徒嘅問題。

香港已經喺世界換到一席之地。如果廣東人因任何理由侵略香港。後果只會係中國鎖國同時,廣東唔會好似上世紀咁有香港輸入文明產物。而海外再冇廣東人,只有等待被排嘅華人。

如果唔想成為華人,就只有企喺香港一邊。唔需要效忠香港,唔奶中就得。作為前線廣東各團體會直接受到黎自中國嘅威脅,但至少唔會同世界脫軌。只要廣東人將前線推到湖南,就會由湖南人承受威脅。
講得好
Anyway, good Luck for Hongkongers。嗰個作者唔係好習慣搞埋啲雞同鴨講嘅嘢,都係「言盡於此」比較化算。佢唔希望你再quote佢啲嘢或者開佢朵,除非你對佢有某種「執著」啦。
做人可以大方啲,有咩就直接講,唔洗含沙射影

我從來冇執著過,我只係上年9月提過下呢條友嘅觀點。至於未來,我覺得有需要我就會quote。
了解,您點話點好囉,雖然佢係認為呢件事同「大唔大方」完全冇任何關係嘅。弊啦,講講下似乎離主題越來越遠,都係集中返劉仲敬度
佢畀嘅Blueprint,啲關鍵位其實要自己砌埋個拼圖,砌完跟住再睇下。與其話「離地」,角度比較獨特(or八奇)比較貼切。其中有啲我覺得係好可能work嘅,不過唔知個timing跟唔跟得上。
將來現實層面嘅嘢 可能會點 無人知
可能香港產生唔到獨立國家 最尾加入廣州政府接受保護
亦可能喺二次回歸之後徹底沒落

但係身份嘅嘢係無得返轉頭
廣州到我哋呢代 已經唔係心目中嘅「省城」
香港明顯就係香港 唔係廣東一部
帝國 香港人未來亦只會有Hongkongnite Empire
而唔會香港人去組成Cantonese Empire
當然以香港人咁嘅表現嚟睇
Empire呢種咁有志氣嘅嘢實在太遙遠

但文章有一個視角值得注意
就係起碼廣東命運同香港悉悉相關
廣東嘅帝國主義
必然非香港之福
如果有生之年見到香港、廣東脫支
香港好應該關心the state of Canton聯邦制度嘅自治
呢樣先係香港同廣東各城市嘅福祉根本所在
無人會重新想見到大灣區帝國2.0
即使係大灣區人 廣州人
帝國會將大灣區同廣州嘅福利榨乾
香港人咁mild 實畀人第一個蝦 亦好難有安樂茶飯食
個人向來睇法
香港必然:
以後、現在、將來
都係屬於世界
係世界嘅a foothold in China
而唔係屬於廣東 抑或支那大陸
甚至唔係屬於廣東話人
香港係世界嘅一部份
咁先可以保障到呢個refuge入面廣東話人不被餓死
唔同支那大洪水一齊被淹沒
當然香港係咪抵抗得到一人一票民主暴政嘅temptation我係唔敢包

廣東則係屬於支那大陸
係支那大陸對外開放嘅前沿
亦係明清換代、三藩咁
係抵抗駐馬店帝國主義嘅最後堡壘
廣東係野蠻嘅自由人

失去自由廣東係支那嘅重大損失
失去香港則係世界嘅重大損失
分別在於呢度
當然香港嘅廣東話人能唔能夠喺白人撤退之後
有足夠勇氣同智慧傳承得到份歷史遺產(對世界重要性)落去係另一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞