劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
日本不至於「付出」
台海、兩韓越亂
日本越重要同安全
美國未到衰弱
只係Trump果種黑幫式做法

係一種好有效既秩序輸出
只係盟國太耐無見過,先咁唔鍾意同反感
deepstate最終都係要和平演變中國,
即係中國變成華爾街既經濟殖民地
唔會平起平坐
台灣唔可以當自己建國前既猶太人咁居無都定所四散全球,武力級別唔高始終係一個問題。起碼我覺得台灣要開始call番退近年退役既人返去練槍,呢樣涉及會唔會費拉化意志下滑既問題
咁又唔係,仲有蘇院長係度,不過就要小英點頭就真。
羅馬係衰落期好長時間內都係最強,反而秩序生態位下滑引誘蠻族入侵試探
2年呢個時間表係講緊習近平按照原有速度清洗黨内人馬
宜家拜登做,白區黨同改革開放勢力既崩潰會加速
可能唔需要兩年習近平就做到全面執政
之前敘利亞政府軍用毒氣就係一種試探

秩序生態仲維持到
只係Trump種手法就好見成效
和平太耐
東歐國家受過USSR威脅正常好多
係習種面前即炸敘利亞
呢種東方式鴻門宴
Biden, 黑馬呢種後現代主義者點會明

鴻門宴快速入門電影:讓子彈飛
deep state同中國共產黨跟本兩樣野黎
諗下一班白人精英點會想比班黃種人lead住
呢個就係我所講:由政府主導既民團同編戶齊民其實無分別既原因,如果一個民主小清新既主政者既不作為就可以破壞到一個小共同體既話,又憑乜野去打五縱?

另外唔好睇小蔡霧島,李登輝一手帶出黎,一手將阿扁之後半殘既民進黨拉返出黎,點會只係一個只識民主小清新既政客?不過佢技能點集中左係外交方面,始終唔係一個戰時總統,呢層始終係一個隱憂
deepstate咁撚蠢

如果仲以為可以和平解決支那

咁deepstate一定畀支那消滅
和平同中國係反義詞
習近平全面執政唔係問題,中國國內社會,資源同經濟可唔可以承受到一場戰爭(同之後既制裁)先係問題,不過難保阿習會借打仗黎轉移國內矛盾之後再閉關鎖國,坐穩江山之後再出返黎都唔係無可能
最有威望既就係梁天崎,黃之鋒
其次羅冠聰,張崑陽,梁繼平,黃台仰,部份民主派(eg, 慢必,朱凱迪)
仲開始不斷有義士既犧牲而建立左號召力
(lunch哥,鍾翰林,美國隊長etc)

其實佢地已經好有團結一致既氣氛
差一個點去引爆成件事
最快又最可行既
一定係梁天崎出返黎之後會點做
中國民族性 shock therapy會有奇效
對中國人越惡越暴力
中國人越崇拜你
以前變態神棍咪話臭閪蚑那個蟈家已經賣晒,再賣已經要賣党,所以習近平無得再退
唔係侵派坐大舊建制收皮咩(McCain, Bush)
定係侵人氣大高被逼含佢
shock therapy下無論你發動戰爭定係其他,中國人社會都會極速消化不利因素
多數係茶黨(好似係)
阿姨預測大方向真係好犀利,

但係有時啲術語都係唔係好睇得明。

想請教以下呢兩個術語係點解:

-白區黨

-反黨集團

大明衰落期都最強 但對好多幾百人「倭寇」都無能為力
羅馬對好多部落一樣係咁嘅情況
直至一係落手打自己五勞七傷 好似不列顛同高盧咁剿村捉咗個王
一係不斷姑息到㩒唔住
政治上衰落期大國係好多牌打唔到
因為唔係好似上升期咁所有人不敢窺伺 從容布防
衰落期係相反會被勒索 實力比遠比之前上升期為大 卻四面楚歌 個個覺得你會怕夾擊而唔剿佢的
所以我唔認同你哋嘅講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞