劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1270297575267205122
幾千老兵足以帶動幾十倍的義勇軍,確保香港戰爭的勝利。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1270731658300456960
所以匪軍匪警不可能提供戰鬥力超過香港警察的援軍,正如張學良易幟回歸以後,非但得不到蔣介石的支援,還得反過來以主力支援自身難保的蔣介石。
N個杯一個蓋
香港人動不動就要說北愛爾蘭人如何如何,這就是十足的裝逼。這使得我對香港的前途十分不看好。我把香港人比喻成為黎巴嫩人,對他們已經是一個極大的恭維了。但是這一點對他們來說一定是十分不能滿意的。他們一定要說他們是北愛爾蘭人,那就要完蛋。北愛爾蘭人的鬥爭雙方是什麼?一面是愛爾蘭共和國,一面是大英帝國。愛爾蘭人反抗英國的主要後臺是什麼?是太陽王路易十四。你跟共產黨之間的關係能是路易十四跟奧蘭治親王之間的關係嗎?你永遠也達不到那個境界。能夠達到黎巴嫩和敘利亞那種境界,能夠像奧恩將軍那樣隨時跑去巴黎,黎巴嫩的上層階級家家戶戶都在賽普勒斯有一套房子,那差得遠了。伯里斯·詹森(Boris Johnson)絕對不會像是法國人對待黎巴嫩人那樣對待你們香港人的,但是你已經有這種想法了。遠東的特點就是,裝逼的層次跟他們自己實際的卑下的階級地位差得太遠,所以一腳踏空落入深淵是最有可能的事情。

https://vocus.cc/@ihctw/5edf3e4bfd89780001192b2a
德匹下
香港人冇用嘅
比民小賣豬囝幾十年仲落搭
我諗又唔好咁講
民主小清新始終係上國主流
正所謂君子之德風 小人之德草 風行而草偃
香港人係衰在無行動力 而真心當呢一套係力量嘅泉源 寄望請救兵而唔行動
真正打得嘅民族係佢攞嚟做大義名份
而行動先係最最實際
行動咗再包裝嚟請救兵
中國香港市民、香港華人和香港民族本來就是勢不兩立的敵我矛盾。奧斯曼人民共和國布加勒斯特市民、布加勒斯特希臘人和羅馬尼亞民族,也是不能和平共存的。

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1272884019441655808?s=21
咁又唔好咁講
籌款個零月三千幾萬已經算係咁
只不過大家會希望香港人做多一啲 始終唔敢埋身肉搏嘅 都知下場係點
明既,受過苦同戰鬥過既人,一定明椰巴你依家既感受。劉仲敬其實好俾面,唔想太掃興,所以正面咁寫香港既前境,但係大家心知唔係呢回事。

不過我想大家都要明白,香港好多00後都值得有尊嚴生存落去,係困境之下,已經諗辦法點樣爭取勝利可能性,而唔係focus係失敗既可能性到,就算勝利既機率只有0.001%都好。

要先改變心態,再改善行動力,知行合一
True, 當初估唔到死到臨頭仲咁多賤種,的確係灰撚左
1億3千萬真係好少,大家要反省下
我知係大家都信唔過泛民,所以唔幫
不過咁多人受害就應該自發組織網上融資既渠道
唔出去打,無問題。backend大把野需要做
不過at the end都係無人有comittment
保釋完,聽到個‘義務律師’講既廢話,就知唔駛講落去
今鋪有排燒錢
真係替個fd 擔心, 我幫得就幫,起碼解決錢問題先
但國安法過左,佢地走唔到外國,下場一定好悲慘
Push
我諗天琦都無諗過,個次入獄就一世出唔番黎。
雖然發言同激烈人心既係天琦,但的確黃台仰先係有行動力同危機感個個。
查實流亡義士係邊個俾生活費佢哋,如果係香港人嘅話,咁都好啲。如果係外國人俾嘅話,我諗就算俾香港人脫到共嘅話都唔配有民主。
但係一離開教主,佢哋就冇人幫。雖然話教主係國民黨底,但係對獨派嘅支援可以話係一分都冇少。就好似當年堡主俾人搞孤立無援嗰陣都係教主死攬佢。所以見到啲獨派係度鬧教主嗰陣,我始終唔明點解可以對泛民輕輕帶過(嗰陣keyvin wong話要同泛民聯合,但係佢哋所有嘢都落井下石),而對一個曾經幫過你嘅人,連好聚好散都做唔到呢。
我諗佢出番嚟嗰陣,世界都已經變咗樣。而佢同黃之鋒既關係會好似李登輝同黃信介咁,明明係佢種樹,但係收成嘅卻係第二個人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞