劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁其實紀念六四可以當係一次海外港人聚會(本地就費事送頭),最好將佢同西藏大屠殺、新疆大屠殺、內蒙古大屠殺以及歷代政治運動死難者一齊紀念,反正大多數中國人都唔想紀念六四,啲民運人士唔滿意既就另起爐灶,反正勢唔係佢地嗰邊。
碩果僅存嘅標本,要留起佢
喺可見將來香港基督徒一定會越出越多李儲文,吳耀宗之流
其實香港基督徒有小組活動已經算唔錯了
人數或者有增長 但小共同體生命力一直收縮緊(義工、打波郊遊、查經)
仲要香港基督徒原罪論默念於心係過份要求
呢個世代唔進一步散沙化基本等於成功
吳耀宗之流就現成一大班,李儲文嗰種就真係到而家都唔知係邊個,可能要等下一個俞強聲出現先知。
係,係香港社會裡邊基督教會組織度可以話係數一數二高,但係似乎收番嚟啲信徒都係搭便車之徒,冇咩組織度。打波郊遊多過查經做義工。

可能係啦,但係一個基督徒唔信服原罪論,仲可唔可以算係基督徒。呢點我係成疑問既。從最壞既情況嚟睇,其實散沙化冇所謂,反正可以重新建構。如果支田耶化嘅話就肯定回歸華僑農場夾邊溝,最終被物理性消滅。
原罪論係你姨口中嘅「逼格」
你姨世界入面 打波郊遊分分鐘比原罪論更重要 講嘅係動員能力
而事實上香港情形而言
打波郊遊都冇以前咁多 大把基督徒連依啲都唔蒲頭 禮拜日都唔一定到啦更何況去打波行山

而原罪論唔原罪論真係無探討過
但你話佔唔多 多數人認識係大愛膠一啲都唔出奇
問題係絕大多數人入教會唔係溝女就係為咗玩,本質係搭便車,冇互信之餘仲要冇信仰精神,真係睇唔到會有咩動員能力。同你姨所講既二三十年代女青年會相差太遠。組織度係要培養既,但似乎香港教會作風真係太過原子化。連活動都搞少咗,主日學唔見人影之餘,居然連某啲牧師啲講道內容都越來越支田耶成功學。尤其是係靈恩派。結果香港而家最成功招到信徒嘅教會竟然係抄襲先鋒黨體制既,真諷刺。

否定原罪論同直接否定基督教有咩分別,啲大愛膠果然同左膠一樣都係天生解構者。
呢樣就真係要睇未來香港嘅實力,我自己傾向靠填海同索取萬山群島同大鵬半島解決土地問題。向唔向南粵殖民呢樣真係冇所謂。但你講得啱,一個行聯邦制嘅南粵比行中央集權為佳, 因為後者好可能會行語言民族主義,企圖吞併香港。
啲大愛膠果然同左膠一樣都係天生解構者

教會一直係古代左膠大本營
可以好似以前威尼斯共和國咁擸幾個點?
萬山同大鵬係方便防衛,以香港既實力想好似威尼斯共和國咁有啲難。好似星加坡咁就得。
唔係霸權
純粹係就近同為安全起見
香港人唔應該對霸權有興趣 咁垃圾嘅國家一直維持獨立到都成問題
香港人嘅德性
渴望霸權嘅話更加三心兩意
本身香港已經極難統治 人日日乜都唔滿意
好易墮落成雅典僭主統治
只能忠心服侍好太上皇

做個好買辦
係,一直想講香港社會太原子化,注定唔會出到組織度高嘅教會。就算有,亦注定同香港社會唔會太啱key。所以社會土壤太散沙化嘅話,就算有好樹苗入嚟亦注定唔會開花結果,除非自成一角,另闢天地。
其實華人地區最有組織力好似得幫會

都算係準教會團體號
起碼法輪功真係有信仰,而家啲香港基督徒實際上就好似你姨講嗰啲敘利亞費拉基督徒咁。冇默會知識就注定唔會有組織度。

有好嘅牧師就係,最慘而家凝聚力最好嗰班全部都係靈恩派,寧願佢地唔好講屬靈信德,講下互助同奉獻仲好,我對香港基督教會仲有期望,行女青年會路線仲好。
係,三合會算係華人社會自發團體裡邊組織度最高。
山區啲穆斯林未必識好多 水平好高
但有牧者引導 交足功課就已經比港豬高一大截
亦都更真實少虛偽做作 人哋同生活係結合出嚟 唔需要好似港豬咁同返教會個mode切割開
其實香港三合會都係工會系/同鄉會/國民黨下線組織
三分天下
畢竟華人費拉唔會有自己嘅拉比同埋團結工會
香港啲南亞星期5都會去下清眞寺

感覺勤力過香港人返教會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞