劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
至少香港人要做到像姨所說的愛沙尼亞人般,咁樣先有一線生機(已經假設最壞情況),如果唔係只會好似上海知青咁被下放窮鄉僻壤。
當然我地可以參考愛沙尼亞人點樣同俄佬對抗五十年嘅歷史嚟比較番香港人當前嘅處境,再決定下一步點做。
其實1948年嘅布拉格即係溫水煮蛙咁解,即係利用溫和人士(泛民)嘅勢力佔大多數嘅表象嚟達成幕後操縱甚至奪取政權的策略。表面上尊重現政權和制度,實際上慢慢利用藍金黃特務手段滲透社會各角落。講得白啲就係表面好似非常尊重你,實際上慢慢陰乾你。
衰啲講句如果冇毓民同後來嘅本土獨派嘅話,香港一早做咗1948年嘅有布拉格,連反抗都唔識。

不過港人既然識得反抗,就已經成為1956嘅布達佩斯。即係民間已形成一股有力既反抗力量,但係未足以與現政權抗衡,最終落得失敗下場。呢個反而比較似而家嘅香港。

至於爭奪內務部嘅話代表班人已經唔滿足操縱要出面奪權。

註:有啲長篇大論,如果睇得辛苦嘅話勿屌
其實有政府嘅話就點都會形成類似大台嘅勢力,更何況當初唔要大台係信唔過泛民同驚俾政府一鑊翹起。而唔係否定大台。

不過時間唔等人,要搞就快啲搞,尤其是係海外嘅人,最好政府逼一兩個德高望重嘅人流亡海外(例如李柱銘之類)。咁樣嘅話就事半功倍。
就好似平時連登仔剩係識笑鬼佬周圍屙尿,醉酒,塗鴉呢啲表面嘢就笑鬼佬冇道德冇紀律
我感覺佢太重視打打殺殺,但其實擁有生產力嘅人一樣可以生產秩序
整體道德紀律唔係由呢啲小事顯出,正如一支軍隊係咪善戰唔係由張被摺得好唔好度睇出嚟。
但係係關鍵時刻沒武力係沒辦法保衛財產生命權,沒財產生命權又點擁有生產力同生產秩序呢。
即好係姨所講如果香港冇武力自保嘅話,就算係共產黨都要捏住個鼻接受,如果冇共產黨,你連基本治安秩序都沒法保障,到時嗰啲咩嘢深圳公路六魔女,可能變成新界環迴公路六魔女,早幾年嗰啲00年廣東省有幾恐怖嗰post嘅情景,好可能會係幾年或者十年八年後嘅香港一一再現。
但係只有武力嘅組織,就只會陷入生產力不足同退化嘅境地,於是好快又會俾人消滅
咁講啦,有武力,可以製造秩序,保障生產環境。而香港更尷尬嘅位係即使講「生產力」,其實都無乜。金融白手套嗰啲唔當得做「生產力」...
呢個po有種當年睇華夏正道嘅既視感
sad but true,香港人除咗錢真係咩都冇
所以有武力之後邊個組織可以產生到秩序嘅話嗰個就係贏家。如果只有武力既話咁嗰組織只會沉迷於殺戮,最終滅亡,就好似中共同電影阿波卡獵逃入面嗰啲瑪雅人一樣。
所以香港嘅現況同未來必須依附有力秩序之下,甚至去到依賴嘅程度。無論係獨立或者自治都係一樣。所以香港就算獨立都好,都會好似新加坡咁依賴有力秩序。

如果依賴得到嘅話,香港作為金融白手套嘅角色就可以得到充分發揮,再創榮景。如果依賴唔到嘅話,就算可以自保都唔會有太大發展,可能會沒落。同廣州灣一樣,殊途同歸。
咁又唔係嘅,可以嘗試資助一下盟友,或者組建臨時政府都好,用得其所總有用途,不過就唔好以為有錢就大晒,做咩都得咁囉。
wan chin?
乜嘢為之只有武力嘅組織?
無聽聞過有d咁嘅嘢
唔為自己自由而fight for 又點會擁有自由?
生產力不足同退化只會嚟自專制
唔會嚟自勇氣
勇氣產生自由 懦弱產生專制同奴役
金融白手套個時代已經過去 再唔會有咁多黑錢畀我哋洗
擔心當前無膽好過
有膽先脫到支 無膽要同支那一齊淹沒

如果香港人奪取政權 根本維持唔到三秒鐘
你估美國人英國人會唔會咁笨柒走嚟承認你?
遑論派本國公民同你送死?

另一方面如果你全靠旨意外國人保護
莫講話普選
立法行政局有一席local都畀多你
要你嚟有何用?消費秩序?根本任人予取予奪
華人以前無議席 議席全部英資大班 係有原因的
唔係由上而下設計 而係真實反映係咁
華人根本係碼頭咕喱 受界限街內庇護咁解
香港向來係同國際資本共天下 唔係單單一個七百萬人 以廣東話為主要語言城市

另一個scenario仲仆街 如果香港要靠廣東政權嚟士兵保護
咁香港只能夠係廣東下轄一個市 唔可能有獨立

香港definitely definitely最缺嘅係士兵
唔係律師 會計師 記者 醫生 銀行家
但係問題係香港有大多數嘅人都係未識死,當然有武力可自保係最好選擇。但係問題係香港人願意拎起武器自保咩?有膽脱中嗎?肯定十個有八個都唔想咁,你睇班人仲著緊埋嗰啲35+就知啦。衰啲講句可以保衛自身嘅武力又未準備好,臨時政府又未搞,唔好話正常國家,就連一個自立運動既第一步都未做好,例如泛民議員去美國歐盟度講啲咩呀!一國兩制殘而不廢?連南韓泰國都醒過你。前有李承晚的幾十年一人流亡政府,後有二戰期間既自由泰人運動。

香港呢?連流亡自治政府都十劃未有一撇,更何況奪權自保呢?至於而家英美肯睇你,係我地好彩。更側面反映香港呢一個融資中心都仲有價值同運氣,喊痛都仲有人理,如果你無價值呀揾鬼睬呀。你睇新疆同西藏俾共黨上下其手,有人理。
你睇人地藏族維吾爾族送咗入集中營自焚死幾多人都唔夠你香港被自殺嘅人佔嘅版面多。呢個係殘酷但絕對係事實。

至於承認嘅問題,我從來冇話過一定係獨立,可以有唔同選項,你睇台灣而家都未完全獨立就知。有利益既話就點都會派,沒既話就你死你事。呢個就係現實。

至於全靠外國人保護方面,如果香港有自治政府再同人地合作,咁當然最好,但你而家係你沒武力少要人哋幫你執手尾兼解放你嘅話,大佬呀你值得有普選有席位,冇人地解救你嘅話,你一係共匪奴役,一係比嗰啲沒人性嘅盗匪殺人越貨,相比之下真活著就是幸運。所以就沒武力嘅話都要成立流亡海外成立臨時自治政府,至少有得同人討價還價。

至於華人方面,我完全認同。總之而家嘅香港唔係走錯步就會死,而是行啱都未必有命。 塔林同諾夫哥羅德同樣漢薩同盟建立嘅自由城邦,到今日有邊個記得諾夫哥羅德,呢個係廣東方面既回答,不過就算係塔林都係古代經歷上千年嘅身份建構,然後係戰後五十年遭受蘇俄嘅奴役。仲要步步行啱,先有今天,可能對於香港人而言獨立太複雜啦。

成為英美秩序下嘅遠東金融城邦已是香港最少風險嘅出路,再差啲係愛沙尼亞,要歷經幾十年嘅才得自立,仲要加入以美國歐洲為首嘅北約歐盟,即係西方秩序,才可保安康同有活路。最差真係諾夫哥羅德,同嗰啲條約租借口岸一樣,湮滅於歷史長河,即使強如上海,到今日仍被大一統政權吸血,未有翻身之機。自身文化秩序仲比嗰啲窮鄉僻壤嚟嘅人仇視踐踏利用各種手段破壞。老實講最唔想香港變成咁。

註:大長,睇得攰勿屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞