劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
全面冷戰後無啖好食
變成第二個上海
一係集中營一係上山下鄉
而中國又仲頂得住
留粒種子都可以算係生掛..
坡一早take side
海軍基地都租埋出去喇
同意
但唔太睇好
母語應該用粵語定英文?
可以雙語並行,中文就粵語,圍村嗰啲可以講粵語加埋圍頭客家,非華裔就用英語,好似而家咁中英文地位平等就得,不過我指嘅係官方語言。母語呢樣嘢可以自行決定,好似我自己咁母語都唔係粵語,所以唔係所有香港人嘅母語都一定係粵語,不過香港呢個共同體嘅母語就一定係粵語同英語。
講北京話嗰班

一定要被種族清洗

冇敵則冇友
咁嗰啲本身就係共同體嘅敵人,亦係最大障礙,如果唔願意融入就請佢離境。不過以香港各語人口來說,講北京話嗰班真係無論係貧或富都十分令人討厭。
依幾日係諗
粵語雖然係同中文有差別
但始終有相似,會唔會成為滲透渠道
主要係粵語嘅新詞彙好多同中文係一樣
個區隔功能差左
廢粵語係缺點就係香港華人文化會大量流失
但可以借機引入西方平民文化?
你地覺得香港2019年
係咪因為香港年輕人做嘢手段有底線所以失敗?
唔同意
主因係"香港民族"本身就係香港入面最廢既部份

一個社會大約可以分上中下三層
香港上層: 商界、金融未回歸已被重點收編,英國人退曬
中層: 專業人士同情革命但唔願意全面all-in
下層: 奮戰但缺乏實力

香港民族得一堆係社會上冇資源既細路
動員唔到香港作為國際都會嘅真正力量
所以比上層壓平左
咁香港民族會係黎緊經濟大衰退嘅情況下得到社會資源嗎?
用姨嘅講法,會得到一部分
一來有部分人移民走左,佢地嘅空間會被本土派佔領
二來本土派有一定機會可以建立自己嘅地下黑社會
類似五人大飛逃亡果種路線
咁樣本土派係香港嘅經濟實力就會慢慢增長
(但都有可能比中共收曬皮啦...)
what is 五人大飛逃亡
大概明你講咩
不過建立地下黑社會必然會同原有黑社會衝突
你覺得以本土派嘅德性有幾多可能打敗原有黑社會
咁孫中山都係三合會紅棍

今天的香港必然像1935年的上海那樣滅亡。而新一代起來的年輕人必須在比第一代威尼斯人 — — 那些海盜、走私販子和私鹽販子好不了多少的環境當中從頭開始。而他們不能指望英國人留下來的法律或者制度,而是只能指望更加野蠻的、像麻六甲海盜的習慣法之類的東西,在粵海的各島嶼上面白手重建。但是他們也可以有所安慰,因為在他們這樣做了以後已經把整個中國給拖垮了。
咁要幾多年先會出現第一代威尼斯人嘅社會環境?法律 制度完全崩壞,依靠武力決定一切
我覺得如果眞係鎖国

出個霍英東二世唔難

而家淨係走私凍肉海鮮都發啦
如果鎖國的話,睇怕出年就會打臺灣順勢鎖国
賴小民都判死刑
打臺灣不遠矣
香港一向有走私
海陸都係
海關收order唔捉
唔係上水屯門天水圍個啲邊有平價菜肉
淨係睇支澳交惡

澳洲產嘅煤 磁鐵 龍蝦之類已經入唔到口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞