劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
我反而覺得嗰班人係知自己幾斤幾兩,知自己係一班政治騙子,反正簽左又冇壞(袋袋平安),你班人又因為有國安法吹我唔漲。冇風險嘅事點解唔做。泛民就向來都咁肉酸,所以而家唯一嘅願望就係愛國者快啲壯大起來,將呢班人邊緣化。
肉酸都無法
反而宜家咩都打爛哂

如果你不視區議員為民族核心
咁佢地個作用就得食錢

咁佢地宜家個行為就好合理
在這個不斷變化的時代,分布式的創新比中心化的驅動,要有效的多。中心化就容易內卷,去中心化,分布式,就容易帶來新的可能。

內卷化可能是全世界,也包括中國,都會長期面臨的問題。

要打破內卷的約束,需要永遠開放的態度,需要像賈伯斯所說的“求知若饑,虛心若愚”(Stay hungry, stay foolish),需要更多的嘗試、探索以及容錯,需要和外圍世界更多的建設性互動,需要馬斯克式的天馬行空的想象力和熱忱。如此才能開創新局。

幾震驚連秦朔都咁講
https://pttnews.cc/7be755ccc9
基本上世界邊到都屌競爭大咗
收穫少咗
階級固化
我見經濟一停急速增長
班非既得利益者大陸仔都識醒
中國有28定理 2%人有98%財富
無咗我哋支持上神枱供奉
佢哋就得番孤家寡人
除非受招安

但好多黃區議員又唔肯
所以好短視又壞事

唔知點定奪嘅
退落嚟補選 搵個叻人選過上去
算唔算係保留地區組織嘅方法
劉世良仲係大粒KOL
依一日睇來有排
不如話過去幾百年工業革命年代係一個特例
2019果時,個民族定位未調整曬
其實今日一樣未調整好
我估計個硬核要再過幾年先會舉自己嘅旗
呢啲地區組織三年內都冚晒檔啦 港共留你三年煲粥咩
真正保留組織就係成功就組織一場全民公投補選 聲勢越大越好 為香港人文死諫 武死戰
你越大聲越唔敢打你 越細聲港共打你肆無忌憚
逼你裝安心出行
國父們太幼弱
一時三刻攞唔出資源養人...
三年仲要係唔止宣誓 咩狗窿都捐底下 超級芬蘭化 呢啲黃區議員都唔知有冇三年
戰後大把機會
香港黃金時代保安都買幾層樓
香港目前嘅繁榮唔係一件好事
今日香港嘅資源,主要係作為中西橋樑中間人咁樣賺
但係香港人自身其實並無能力守護依個地位
有能力開港嘅係英國人
咁樣意味住香港嘅憲制極容易被中共腐蝕
就算1997 一關好似1925咁守得住
遲早會有一日大中華膠發作敗曬啲家底
我寧願好似30年代咁窮但係個憲制咁穩固
香港絕大部份係做題家
做唔做題家呢點係基於出身而言
有幾多人係靠遺產/子承父業/甚至軍功上位?
一班入面我咁嘅同學都無幾多個
有嘅普遍做題亦都好勁抽
突顯民族發明嘅必要性
其實香港人除左祖先係英國殖民地官僚、十三行商人、 上海紗廠商人、南逃地富右同圍村仕紳之外,絕大多數都係南逃嘅無產階級失地農民嘅後代。
總結得好好
其實香港特首家族背景好得意
董建華係人都知董浩雲個仔
曾、梁屋企都係當差 細個住警察宿舍
林鄭就住板間房 窮到燶
1910 年代就唔係做題家主導喇
雖遲但到
做題家特首係咪像徵舊香港既貴族血脈已盡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞