劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
見到佢同張千帆係咁比人鬧漢奸

我贊同佢地泛民既觀點,反而我地唔靠泛民領導,拖佢地向前,迫佢地認清現實會有用好多
最大嘅好處係創造一個政治實體,只要長期對畤落去,就會成為既成事實。成功例子有波蘭同波羅的海國家,政府個選舉制係傾向共產黨,反對派永遠都係少數,但政府發現,如果唔同團結工會/長老會打交道,無論政府通過乜嘢法例,都實行唔到

所以成立流亡政府/影子議會,就係先整個招牌,如果香港人可以繼續成長,就可以自動架空港共政府
我諗劉仲敬應該唔會介意比人鬧漢奸
Push
Push
Push
push
學神棍講
佢對得太多死人,唔太了解活人嘅思考模式,好多嘢都喺好理想
但喺現實就喺好唔理想,好唔理智,未必有條path跟到
推推推
你指黃金神棍?我對佢份人同觀點好有保留
Btw我覺得劉仲敬嘅文筆係比較冷酷,而且唔理想,佢一直以最壞角度預測

其實佢個path好簡單,就係要有組織先有生存機會
push
佢個人喺點我無咩意見,但喺佢講啲嘢喺中嘅,另外我喺無咩睇過劉仲敬點理論
劉應該係指一連串拘捕,係白區黨受到黎自紅區黨嘅壓力,唯有喺明知會令去中心化抗爭越演越烈嘅情況下,拉幾個具知名度人士交差

當抗爭冇停止,紅區黨會認為白區黨辦事不力,會命令佢地將暴力升級。司法系統冇能力處理呢種秩序嘅真空,具武力嘅組織會得到香港事實上嘅(部份)主權
以前神棍話啲支那賤蛆俾共匪欺壓都唔反抗係抵死
家阻香港人反抗,條撚樣又話香港人抵死,仲話香港人對支那賤蛆不敬

不過,依家係twitter既神棍係唔係真係以前果個神棍我好懷疑
但喺佢預計嘅嘢我都會信,因為都喺啲佢早幾年已經講落嘅嘢
我喺唔明佢口中嘅惡俗究竟喺咩,因為個range都幾闊
頭兩段絕對同意
國際關係就係講利用價值,真係救生不救死
非洲咁多黑b,有冇人care過
所以我好懷疑依家依個神棍唔係以前個神棍

變態辣椒都同佢割咗蓆啦
我淨喺有睇神棍,其他都無睇
之前有啲咩惡俗走嚟搞佢,搞到佢個舊ac死咗
然後佢開個新ac喺度撚咗佢哋幾個月
我本身以為惡俗喺講喺中国啲起底組
點知早兩日見到佢話周庭都喺惡俗
跟住就喺到諗緊佢講嘅惡俗到底包到邊
我自己睇就喺神棍一定喺紅底,所以先睇到咁多
佢嘅講法喺中共喺由一班比佢聰明十倍嘅人組成,中国人喺一定無辦法反抗到
而且中国人同中共喺一體兩面,即喺有咩人就有咩政府
即使中共有收皮嘅一日,都只會喺一個更差嘅上場
同埋見佢早年都有語氣溫和咁發表過嘢
喺見中国啲人都喺無藥可救,就放pea話佢哋抵死
所以香港沒有未來了
只會係一個戰區

佢冇能力做到美國人要做既野
到時只係condom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞