劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
支那攪鎖國 = 海禁

沿海又會私梟海盜橫行
689咪山東差後人
姨學唔係咁易入口
「兩面人」係咩意思?
放喺香港語境,主要指企圖一邊效忠中國,一邊享受香港同國際社會接軌嘅白區黨/收成期廢老。但都包括對中華民族難離難捨嘅人。呢種首鼠兩端嘅人,中國會覺得你唔夠忠誠,國際社會會當你匪諜。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1281188182701346818
香港沒有建立國軍,就無法接受軍事援助,依靠小單位騷擾來消耗匪警殘餘進口準備,效果就差多了。

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1282349908750721024
只要有五千條狙擊步槍和五百挺重機槍就足夠打贏第一次香港戰爭了。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1282391650845831168
這意味著各方都準備在九月選舉以後攤牌比大小,虛聲恐嚇是換不到真金白銀的。

中國恐怖組織的政策是放棄選舉,準備失敗後以政變方式繞過白區黨、建制派殖民政府和香港華人,直接派紅區黨幹部執行命令,指望立法會和區議會一樣都是只動嘴不敢打的民小,在他們的罵聲中嚇走一部分匿名組織者,然後分區進剿留下來的組織者和暴力專家,清鄉如果成功,剩下來的一盤散沙就可以三反五反上山下鄉了。

清鄉如果遭遇抵抗,就是第一次香港戰爭了。中國恐怖組織不用白區黨操縱建制派立法會通過國安條例,而是直接通過人大制定匪安法,派駐平行機構,對區議會選舉大敗,在暴力專家騷擾下無力自衛的香港華人毫無保護措施,已經預示了白區黨和香港華人的末路,以及紅區黨以後進一步單幹的路徑選擇,只是他們對這條路需要的真實武力,恐怕還像1932年的蔣介石一樣認識不清,希望像漢口英租界一樣依靠詐唬獲勝。
劉舊年9月已經用上世紀華北特殊化黎類比香港。大家有興趣可以睇下#294

今次初選香港人做得好,重點唔係邊個去選或者最後有冇35+,而係香港人展示岀自己嘅動員能力。可能香港人冇精良武器,又或者唔夠勇,但團結係所有野嘅基礎,有基礎先可以有下一步。

中國內憂外患,資源遠比佢宣傳嘅緊絀得多。如果未來局勢升級,只會係白熱化,而唔係中國單方面壓制香港。
主要指全球化改革開放集團嘅白區黨
喺美國一面 喺中共一面
典型例子華為抖音
劉生旨意香港人係真主黨 係咁問臨時政府喺邊、幾時征稅、幾時殺狗

但根本自說自話
香港人係馬龍派基督徒 只會移民 人內戰後越嚟越少

連初選都屌 好明顯聽眾唔係地球人
可能係三千年後外星發掘專家
我不嬲當佢講故佬

無論佢啲獨派運動定指點江山都好少理
搞什麼雙重議會雙重政權
還要歸英國所有
中華民國才是正統中國政權
香港是應該回歸正統中華民國
612慈善基金班大狀度
現實層面技術層面自己搞掂啦
呢個問題事少
關鍵係未有組織肯棟旗出黎代表香港軍
好似14年概本民前, 勇前咁

去到外地都好難做
因為一棟旗即係話比全人類係我係你個國家到起支軍隊
一個民主國家好難比你咁做
結果只可以人搭人搭咁去捐

目前唯有睇能否聯動到某D事去迫香港人係果幾個國家到建軍
劉仲敬 : 香港義勇軍需要建立自己的基金會
https://lih.kg/1383519

勇武派如果想成立基金會
係SELL比外國人, 要比到一個願景
目前香港人最缺戰略思略
單SELL 民主自由唔會有國家肯投注
如果呢支香港軍可以聯動到南海局勢
咁外國就會有押注概傾向
呢啲要睇機緣,而家枱面上有幾股勢力,但邊個會跑出?現階段真係唔知。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞