劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
同意
5大訴求咪又係要求體制內改革
如果體制崩潰緊
仲有咩用呢
講真
香港最馬基雅維利嗰個已經係689
目前睇係有呢個傾向
所以今次立法會選舉
我睇唔係非建制拎到幾多議席
而係非建制概議席概組成
呢點先重中之重
仲有其他概
不過呢班人唔會上水面

馬基雅維利需要好多人生歷練先做到
本土派班人仲未夠
所以我認為啲新泛民,唔係肥仔尹兆堅嗰班,去到最後一定會組織新政團,不過喺未來佔多少角色就難講喇。
我認為最後嘅結局一定係本土食咗泛民或者親手埋葬老泛民,到時嘅泛民係唔係而家嘅泛民都好難講。
而家出少咗啦,我姨都要食飯。
其實冇人知,要睇共黨頭,不過可以肯定立會只係用來測量勢力多少,並唔係有實權。
所以睇班馬基雅主義幾時浮出水面,不過我覺得係嗰班做題家公務員出現嘅機率唔大,反而商界比較有可能。
我覺得佢只係忠實執行中央指令,並唔係馬基雅維利主義者,我反而覺得嗰個係李嘉誠。香港可能有好多人係辦公室政治上係合格嘅馬基雅維利主義者,而係現實政治似乎冇咩。其實係政壇上我比較睇好教主同國師,不過佢兩位老人家似乎而家對從政興趣缺缺。
哦,咁其實都差不了太多,不過世事總有意外,大概應該就唔等於一定。只係佢 按共產黨嘅做事方法推算共產黨會咁做啫,就好似醫生話你係三個月內死於癌症,但係佢唔會準度話畀你聽你係邊日死㗎嘛。
道術為天下裂
感覺習沒有使用武力的決心
佢始終唔係鄧小平
教主同國師對政治有深刻了解
因為熟讀史書
但佢兩個嘅德性
真係負組織力
天琦

台仰
所以黃色經濟圈搞黎做咩呢~~~
呢舊必定失敗概野搞黎做咩呢~~~
因為現實無機會實踐
文革化概香港就有大把機會實踐
其實我覺得佢兩個有啲抆水,不過睇日後啦。
我反而覺得係個人立場嘅侷限,規限咗佢地嘅發展,教主國民黨情意結太重,而國師太深信華夏文化嘅威能, 導致佢哋知其而不能行。佢哋有手段有實力有眼界, 但係過唔到心裏面嗰關,唔夠現實。
連清剿啲兩面人都沒決心,好難坐穩
凝聚群眾掛
都係
佢兩個始終大中華中毒太深
而且太過游士性格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞