劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
都冇計
長痛不如短痛
我諗咗一晚 覺得呢個問題好有趣
原先覺得黑社會作為華人社會嘅一種組織形態
必然會同黑警一齊衰落
香港當今嘅社會 係來自國際資金嘅秩序輸出下保證嘅和平 將原先山頂白人區嘅和平擴大到港九十八區
依家雖然撤走
但我睇法係香港作為黎巴嫩嘅獨特管道 依然係前線
所以中共必然唔容許有大幅動蕩 大概係高鐵沿綫嘅待遇甚至為鎮壓反抗計係更好
何況中共要從班狗 班建制派本地人手上集權 紅區黨老幹部大展身手 攞出嚟嘅資源必然更加多
我暫且認為係:
黑社會唔太可能普及出現
有江湖能力嘅人 對海外流亡派系而言嘅地頭蛇又好 都唔一定指黑社會 好似上世紀六七十年代咁

雖然係咁
我諗多另一個角度就好有趣
今日呢班香港嘅MK 啱啱二十零歲
跟過大佬嘅 紋晒身嘅 依然做碼頭搬運同各種下流工嘅 得閒睇抖音小姐姐 聽搖滾音樂聽到幾乎就嚟聾嘅
而且有好多唔少係無本地上代積累嘅新移民
會唔會、可以、或者有條件、再將香港變返為黑社會社會呢?
黑社會能力係建立於extortion
好似運桔咁 不過擴大到好多倍
上世紀地盤唔止一條圍村
而係九龍一忽 搭船過港島又一忽

做灰色地帶 走私 販毒 仇殺嗰啲地頭蛇 唔叫黑社會
呢個就係我唔太sure姨噏出嚟嘅地方
會唔會真係呢
我覺得姨講既黑社會大致係類似一種民間自發嘅武裝團體,並唔係一啲類似社團嘅 團體,而係有啲似長槍黨甚至係塔利班嗰種非政府武裝團體。好似九龍城寨啲街坊福利會咁,係一班可以實際控制該地秩序嘅一班人。其實圍村啲鄉黑就係範例。你話佢黑又黑唔晒,白又唔係白。姨講既黑社會狀態就類似咁。btw純屬個人見解,歡迎指正。
咁應該好難 嗰啲鄉黑又好真主黨係利益共同體先可以制裁對方 或者同姓 或者同宗教
我估街坊福利會唔可能成氣候制裁敵方 建基於流沙嘅非熟人社會只可能建立於普遍嘅恐怖統治 即係我意思嘅黑社會 你香港人有咁大咁高(香港)嘅同仇敵愾都凝聚唔到嚟制裁黑警 仲旨意九龍城街坊福利會嘅凝聚力+壟斷該區武力能力咩……
所以到底未來黑社會係類似墨西哥毒梟嗰種恐怖團體統治定係長槍黨嗰種自發式民兵統治,呢個真係未來先知。不過的確要去到後者嗰種狀態一定要有巨大利益先至做到。所以走私集團最有機會做到後者。甚至將來嘅愛國者有可能有一部分係呢啲人。
我覺得無可能居多
好大機會都係中共壟斷直到支爆
好想聽下對於產生黑社會嘅見解
其實我認為共黨而家有幾度火頭要理,一係香港,二係新疆,三係西藏,四係台灣,五係南海,六係俄國。呢六處地方對共黨而言都係牽一髮動全身。佢資源有限,一處點着,另一處嘅資源必然減少。舉例西藏嗰邊,印度係上年10月係爭議地區宣布直轄並增兵,但共黨當正忙於香港事務,故此係呢件事失去應對。所以我嘅見解好簡單就若然未來其餘五處地方是但一邊出現問題,佢係其餘地方的維穩資源會減少,從而產生秩序真空令不同勢力乘勢而起,但正如師兄你所言係香港人係陸上嘅組織度近乎喪失(港九),唯有巨大嘅利益先有可能令一盤散沙嘅團結一致,而中國會遭到貿易禁運情況下,有好多物資可能會透過香港入口,好似韓戰咁。咁走私業就會產生巨大利益,迫使從業員團結,而且呢班人可能會持有一定武力以維護自身安全。而係咁既情況底下,警察可能會忌其三分或與其合作,而裡面有部份從業員可能出於投機需要而被愛國者收編,而他們有錢有武力亦可能令沿岸一帶的人歸附於其,產生橫跨海陸嘅民兵集團。
推一推,而家簡直就喺海外平行議會嘅絕好時機
冇錯,先議會後政府
如果講貝魯特化
相對於黃藍就係基督同穆斯林信仰
但因為香港華人是沒有宗教的
就算教會恐怕都冇咩組織力
比較似小共同體反而係幫會成員 圍頭佬嗰啲人
我估可能黑社會內部會出現割裂
中高層以上同中共勾結較深歸藍
基層成員甚至啲南亞仔可能歸黃
嗰啲叫撈家
以前走鴉片利希慎嗰啲
團練都係咁攪出嚟
我覺得本質上應該係社區居民自行守護社區。
舊年各區居民一聽到黑警去佢地嗰區搞事,所有街坊都岀黎,就係民團嘅雛形。
係,但係會帶點黑嘅性質,因為秩序崩解同佢哋本身唔係政府嘅關係。
香港係一個白手套城市亦係一個流沙社會,可以話係現階段冇土豪嘅。圍村班人有成為土豪的機會但現階段未算係土豪。故此土豪係需要成長的,但袁爸爸驟眼睇嚟同香港本地社會嘅連結唔係太深,或者可以咁講佢並唔隸屬一啲利益團體或者係社會上有呼風喚雨嘅能力。對佢能否成為土豪,我係成疑問嘅。所以我認為袁爸爸同郭文貴嘅生態位相當類似,都係倡議者嘅角色。

袁爸都仲係似遊士
盧大隊長會唔會帶頭篤灰呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞