劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
早十幾年咪成日話新常態既,我就睇過新常態本書,本書係05年出。佢話係互聯網時代個人可以有以前只有大團體(國家,大公司)先有既權力,所以機會會比以前多好多
可以嘗試預測下(唔包準)下一屆應該唔大可能唐英年
睇個階級趨勢
唐屬於改革開放派系啲人

應該冇運行啦
最主要係佢失去影響力
唔係在於當朝喜惡

連吳秋北都有影響力過佢

香港士族凋謝 變成食祿者
寒門特首幾乎必然 因為香港無人 得番做題家

唐英年個仔唔會再係唐英年
有影響力過佢
有希望過佢
公務員治港=做題家治港?
大概係

如果唔係又會話(大意)香港政務官做妹仔太耐 英支迭代之後做唔到主人婆?

屬實嘅話 咁呢批精英公務員真係未脫離到做題家 有自己嘅小共同體/做題以外嘅支持 比如黨 比如家族 比如軍功 或者乜嘢會所俱樂部

比如689好明顯唔係做題家 777就係
連陶傑十幾廿年前都睇得岀,香港公務員只適合執行命令,唔識做政治決定
寫得幾好,誠然香港人過去大中華膠上腦,導致自己今日嘅困境,呢個係共業,冇得否認。但香港人呢幾年急起直追,呢個都係事實,我覺得大家有時都可以對自己同其他香港人寬容少少
點睇而家烏克蘭東部條線
阿姨個陣大選都有提過拜登會將美國對抗前線搬去東歐
問題時間未必夠,而家出面係噉加速,再大支那膠落去遲早焗住去華僑農場/夾邊溝
連呀登內閣都噉寫,重要派埋個friend子去台灣,應該遲早都會重返亞太。

美情報報告:中國對美國構成最大威脅
https://cn.nytimes.com/usa/20210414/china-national-security-intelligence-report/zh-hant/
而家俄佬+支那雙戰綫唔怪得加速阿富汗撒軍
阿富汗純粹係道義責任先一直玩落去
美軍本來就唔需要搞咩民主政府
祖父學
路徑積分
https://liuzhongjing.medium.com/%E5%85%A7%E4%BA%9E%E7%9A%84%E4%B8%89%E9%87%8D%E9%9D%A2%E7%9B%B8-17046c97f922

從美國的角度看,越過霍布斯世界,深入內亞的達爾文世界,即使不是得不償失,至少也是事倍功半。相反,如果美國拋棄內亞,集中力量維護太平洋和東南亞的盟國,實際上無需增加額外的負擔,就能立於不敗之地。在可以預期的未來,無論美國做什麼或不做什麼,內亞必定會淪為各種極端武裝勢力的戰場,最積極干涉內亞的勢力必定會付出最為慘重的代價。中國無論有沒有意識到,或是願不願承認這種代價,都肯定會在內亞採取積極政策,甚至很有可能因此而損害中國核心地區的有效統治和太平洋方向的擴張性政策,不到資源枯竭迫使她修改認知圖景,就不可能結束。在此期間,內亞的不穩定因素實際上構成抵銷太平洋不穩定因素的力量。
其實我覺得特首已成台面上嘅傀儡 ,搵邊個做都冇所謂,反正以你共嘅行為邏輯,真正掌握實權一定係特首身邊嘅地下黨員。不過好大機會會搵啲資產階級世家子弟嚟做一做靶同過渡時期裝飾門面嘅遮羞布。參見遠東共和國。
咪政治啦
香港人要好好反省點解呢幾十年會錯信泛民可以帶領香港人得到自由
https://lih.kg/gRcsgS

連登都幾多泛民AC
咁我又覺得個標題改錯
係香港人既民小性格成就左泛民
泛民根本冇能力"帶領"香港人
各地民小唔改變求西方恩賜民主自由既觀點
只會德匹下
見到啲民小真係好勞氣
南華早報:北京或考慮派部隊到阿富汗 拜登宣佈撤軍後放風?
https://lih.kg/2491153
8個大大要入關了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞