劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
深廣上北
戰略上香港注定守唔到
不如炸到變廢墟重建好過

ncm yue
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1180051027225186304?s=21

我姨對此高度贊揚

同埋支那人真係會有樣學樣

呢個行為已經係圍攻匪客概體現,民族意志概體現
只係之後咁多步要幾耐先行完
海外建立香港人社區,保留香港文化凝結核
啱既
係時候搵定英國社福機構名
都唔駛咁緊張嘅
著草得去都睇怕大大鑊
實有人救濟
但著定草又驚搵到工前已經無水,
點睇?
你肯做下欄工實唔會餓死嘅
落到腳實做
去新地方打穩根基
咩工都要做啦
我以前聽過佢哋政府會資助啲難民生活費同進修津貼,到步後接受一輪生活費住宿資助後,再進修例如it護理呢高勞動力空缺嘅技術。再做番相關行業嘅話應該生活到。接受資助唔係罪,最緊要回饋返當地社會。唔好做大食懶。
https://vocus.cc/@ihctw/5e6bb14efd897800013c7877
肯定是沿著交通樞紐展開的。物流和運輸能夠到的地方,車隊能夠開進去的地方,就是龍騎兵地區。停電停水的地方就是張獻忠地區。兩者之間有可能出現自組織的地方就是敘利亞地區。比如說像十堰那樣的地方就是典型的張獻忠地區,因為它現在就已經開始排隊用水桶提水了,像是以前沒有通自來水的那種地方一樣。武漢肯定是龍騎兵地區,因為它是一個交通樞紐,是鐵路、公路和軍隊經過的地方。

一、二線城市一定係龍騎兵地區
三、四線城市要看兵團兵力同要塞地緣,兵家死地無險可守就係張獻忠地區,有險可守可以over dead body就係敍利亞地區未來七國咁亂
但bno會唔會有呢個待遇?
始終唔係名正言順既難民
雖然有得揀都唔會想做難民
可能冇,咁可能要有咩做咩,先生存到再講,不過你呢個問題其實測試緊海外香港人社區嘅組織能力,可能遲啲會有援助都未定(官方)。但官方未必係而家幫到你,所以對你而言,教會社福團體可能先至解救到你嘅燃眉之急。不過你有bno都還好,揸特區嗰啲真慘。
香港人就要置諸死地而後生
所以要睇紅軍既實控力可以有幾強,強就龍騎兵,弱就敘利亞。但我覺得戰線有可能拉到滇粵同北邊有可能會出事,所以作此猜測。
點都要捱幾年
樂觀啲睇
識得姨學好似打咗防疫針咁
點都好啲
但係就係驚局勢會惡化三年零八個月既 地步,與其俾共黨強制歸鄉,不如避到他鄉。不過留定走都係一次對自己生存能力嘅大考驗。留係捱走又係捱。不過一個係高考一個係會考咁解。不過我反而想知呢度有幾多人係想走,有幾多人係想留?
香港地緣的幸運就處係宗族勢力較強的南粵而唔係費拉性重的吳越,當初上海租界就係咁比太平軍入侵過,好彩洋大人仲係到先掃了張獻忠出門口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞