劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔係 加拿大澳洲就係獨立一個王國
但首先香港人要值得有一個國家
我夠膽講即使獨立咗 香港人基本唔配呢一點
佢不嬲瘋狂引戰 越鬥晒啲盟軍越整到自己邊緣
畀多廿年佢都好難有咩成就
個格太衰
同國師教主一樣樣
姨學核心係小共同體嘅複雜封建性先係自由嘅來源 唔係單純咩抗爭種子 而係要不斷削藩除非將establishment成個鏟平
當然起步先對香港人都唔壞
自由嘅來源係多樣性
足夠處理繁複嘅法律習俗問題(好似英國咁)就唔會係懶人嘅政府
上下各種人都有意願不斷談判戰爭手段去保護自身利益
就唔會散沙化、共產黨原子化咁產生一條鞭嘅暴政
法國俄國成功削藩 左毒就此興起 削藩嘅君主亦死得最慘
咁香港人實在太廢了……
航路暢通 唔係一口通商嘅中國下
香港邊值得英國死人咁保護
複雜封建歸複雜封建,你要先建立起一個小共同體先可以講複雜封建性,好似一個人咁要先有健康然後再去挑戰一啲例如九秒九嗰啲成就,小共同體嘅複雜封建性只係為建構更大的健康政治共同體打下基礎。

自由嘅來源唔係複雜封建性,而係勇敢同德性。複雜封建性係維持自由。 同埋我從來都冇講過自由嘅來源係抗爭種子,抗爭種子係關係到民族共同體嘅建立。 抗爭種子其實係民族意識嘅袓先。係民族發明裡邊, 神話傳說往往提供異質嘅存在,令一班人覺得我哋同你班人係完全唔同嘅。 然後進行民族身份建構,再建立民族共同體。而民族的建立往往是來自小事, 愛沙尼亞同俄羅斯嗰班人分別可能唔大, 只係喺稅務上有啲紛爭。然後有分歧,建立身份認同嘅差異,然後身份認同發展為小共同體。循環的爭端為小共同體提供養分, 當你發展出唔同既文化風俗習慣嗰陣時, 就會有一班知識分子幫你建構民族共同體。 香港依家唔係民族共同體而係小共同體嘅差別在於港人並未建立起屬於自身嘅民族身份。

抗爭種子嘅意思當底層人民具有小共同體意識時, 佢哋可以將要呢種意識傳去下一代, 就算一百年之後大家有呢種意識嘅話,都可以重新發展小共同體。 同埋 姨學嘅核心係秩序同組織度,師兄你忽視咗秩序嘅重要性。秩序同組織度一樣都係咁重要。
除咗來源嗰句我唔同意,其他我大致上同意。
師兄可唔可以解釋下唔配嘅意思係?
咁你從來不應高估香港人的德性,如果係七八十年代港人嘅德性有福爾摩沙人嘅一半,我諗我哋今日討論緊嘅可能已經唔係呢啲嘢啦。
正正因為輝伯係合格嘅馬基雅維利主義者,其實合格既仲有幾個,李光耀同閻錫山都係,出色既肯定係毛澤東。
唔係
小共同體係勇氣同虔誠嘅來源 亦即係德性
小者保衞家庭 大者保衞共同理念嘅人
並唔係設計出嚟
嗰啲係阿姨對於民族嘅application (因為當代世界係民族國家) 唔係核心
師兄你太工具理性
無論係魂器 (story-teller 知識份子) 定係所謂抗爭種子都係呢個框架下嘅應用手段
小共同體 人人有勇氣去保護 即係組織資源豐富 好似土司庫爾德人咁 即使無國家 遲早都會建立國家出嚟shield自己
唔肯出力 想人死先
寄望美國大兵從天而降 救離香港人於苦海之中
sad but true,費拉中產心中所念。明明自己出豉油就得,如果唔係人哋睇重你金融中心嘅地位,鬼會同你出雞。而家仲想人哋出埋碟,仲會覺得呢個係人哋義務。 一個唔鍾意仲投埋共,真係德匹下,畏威而不懷德。只係冇啲共國人咁垃圾。
唔係中產 中產唔見人
事實上參與討論嘅好多連登仔都係咁心態
走去屌柒solomon yue
真係無眼睇

Solomon Yue: 反對去藍店影大頭
https://lih.kg/2012466
小共同體絕對唔係勇氣嘅來源,只係保障個人群體產生勇氣,而虔誠其實可以來宗教同信念,唔一定要小共同體。小共同體唔係社會結構。家庭係社會結構嘅一部分而唔係小共同體嘅一部份。呢個肯定係先有家庭而再有小共同體。

就好似而家大陸咁,如果唔係回教徒又唔係基督徒嘅話,最有可能產生小共同體嘅就係大家庭。我們不可以說因有小共同體所以就有家庭。家庭宗教利益都可以是產生小共同體嘅根源。不過你要將時針撥到原初時,才會發覺。

其實姨有講過小共同體是自然生成比人工養成為佳,呢點可以係20世紀初各小共同體能否抵抗共黨中看到。當然我個人最推崇嘅係艾米許人同摩門教徒,呢啲小共同體都具有封建基督教嘅特質,同時係自然生成同擁有抵抗迫害嘅傳統。

秩序同組織度係一個文明是否興盛延續嘅測量標準,絕非針對當前世界形勢嘅應用。民族發明學係對17世紀以來歐洲民族國家建構現象的觀察所得出來嘅一套理論。所以當然係應用學。

至於有勇氣去保護係咪就代表組織資源豐富(儒化南粤小共同體),呢樣嘢其實又唔相同。
以雲南土司同蒙古部落為例,係咪代表組織資源豐富可以以此建立民族共同體呢。都係嗰句師兄你忽視咗秩序嘅重要性。其實仲有政治手段,庫爾德人就係爭呢樣嘢,而呢樣嘢就令佢哋喺現有秩序下永遠無法建國,所以建國其實要睇天時地利人和,師兄似乎太著緊人和,而忽視地利同天時。其實好多組織資源豐富嘅小共同體,就算係建立民族共同體後都無法建國,例如內蒙滿洲新疆西藏和魯塞西亞甚至係韃靼車臣,就係因為秩序同站隊學嘅影響。
咁只係中產人數最多為呢種諗法嘅表表者。只於連登仔都有嘅話,我亦唔意外,畢竟係之前連登仔批評歐美措施,批評到覺得歐美會收皮,中國會勝利嗰陣時, 我已經估到佢哋會咁諗。唉,真失望。
咁係佢哋同姨根本唔係一路人,更何況姨有講過佢只係理論家,並唔係實務家。唔負責團結群眾。更何況有啲應該係姨嘅老鬥走嘅。
勇氣嘅來源嚟自神 軟弱嚟自人嘅原罪同imperfection
我諗已經講晒 師兄無謂再拗關於小共同體
小共同體最初係嚟自家庭 只不過血親係天然嘅保護對像 勇氣同秩序由此而生 正如生父係天然嘅authority figure
事實上父的確唔一定指biological father (參照嘉靖大禮議 繼承嘅係大宗伯父嘅帝位 所以父其實係伯父 生父變叔父)
母亦唔一定指biological mother (平常人家庶房繼承遺產要認嫡母做自己母親)
再遠啲光榮革命 威廉要聚安娜做妻 co-rule先可以繼承英國王位
家庭的確無咩categorically唔同
只係身邊最接近 同社會上最受到stigma影響咁解 抉擇上有啲人保護佢哋有啲go against佢哋
go against自己家人 放棄佢哋 唔保護佢哋發揮僅有嘅秩序禽獸不如 所以係天然嘅共同體 正如黃金其於properties係最天然嘅貨幤
你夾硬分成兩回事我睇到眼都突
組織資源豐富當然輸出秩序
唔需要扯到國際大勢咁遠
送foodpanda
南亞人勤勤懇懇 無出大問題
香港城市人狡猾 對大公司無能為力 發洩喺細客身上 開門將嘢食揼喺兩個女人仔屋企玄關 踩嘢食加料無所不用其極
係正宗共同體所維繫嘅信譽操守規章怕畀雷劈解構解體嘅表現
咁自然由南亞人take over
香港人單打獨鬥 仲互屌 我正義做乜唔幫我
未來就係留畀南亞人 香港人逐漸連仔都生唔出
「絕非針對當前世界形勢嘅應用」
放到土司庫爾德人
衛所綠營個個都係人精 土司誠實唔講欺詐打仗出力 自然朝廷不斷搵佢哋 而越嚟越好打 上天自然會祝福佢 無論係西哥德蠻族由僱傭兵叛變入關呑晒羅馬所有西班牙行省 明清易代 定好似龍雲咁獲毛澤東敬重 都係天道酬勤嘅表現
庫爾德人近代只係埋錯堆 唔係組織資源唔豐富
一個唔偷功減料 人人講信用 打交拍住上 有靠得住報仇養仔養老嘅組織係極低社會性成本而幾乎無敵嘅
你講嘅現代唔同只不過係美國霸權
呢樣嘢根本歷史上出現無數次 只係一時
上天必然欣賞佢哋並且賜福
毀滅只係因為太細而大笨象唔覺意踩死咗
唔能夠原則上推翻
嚴格意義上中產唔係香港人
呢班先係在乎香港出力出心嘅香港人
而唔係講緊話中國會勝利 而係話trump廢老捉棋唔直接制裁支那而管佢哋影人食藍店
呢種下等人不自量力嘅狂妄先係我失望嘅原因
美國同支那一樣 難以捨去嘅係香港 而從來唔係手無寸鐵之力以為自己等於香港嘅香港廣東話人
因為秩序同組織度其實係可以分開嚟睇,正如當年雲貴土司的組織度肯定比漢人流民高,點解漢人反而可以壓番佢哋轉頭,其實咪就係那班漢人借用西方的武器同軍事顧問去鎮壓佢哋。都係嗰句師兄你係勇氣來源同小共同體嘅組成的看法同我差唔多,但係太輕視秩序嘅影響,高組織度唔一定可以產生秩序。當然產生秩序嘅前提係一定要高組織度,當然我同師兄你拗嘅只係呢點,其他都係相同。
舉紅旗反紅旗

打倒港共老幹部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞