劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
最後都係絕子絕孫啦

可能東亞都到咗周期人口大清洗
戰爭會加速

台灣點都係西柏林㗎啦
問題係時間線
係中共破壞到自由主義崩潰,全世界暴民化先
定係中共未破壞到二戰體系已經收皮
我揀押注喺美國身上啦

贏面高啲嘛
最衰亨利同梅根個朵臭過屎

如果唔係可以好似希臘搵德國王子做國王咁

請佢做香港親王 王妃
南粵淪陷區廣州村萎會被炸老母閪
https://lih.kg/2457161

真.武勇
莫非香港真係輸出到革命?
張獻忠大勝
留意返前一種都可以係美國贏
正如英國一二戰都贏,但愈贏個帝國愈崩解
依啲太長遠喇
香港有秩序輸出者嗎?
張獻忠係大洪水的產品
爽皮,竟然是自殺式炸彈襲擊,武德Max!

語音內容:「我們村委被炸了,有個人全身綁炸彈,今天星期一開黨員村幹部會議,幾個人合起來賣了人家幾千畝地,交涉很久沒有成功,拉橫幅又被人捉,於是就扯火炸他們老母」
#炸佢老母臭閪 https://t.co/32wAncCCz4
三星堆係咪證明緊華夏文明源自西亞套理論
又+字
純粹講下遠景

如果香港人政治德性真係高到一個點
佢哋就會做正統國王忠實嘅子民
唔會奢談獨立同民主

關於獨立
如果香港人有意識 能夠自覺放棄政治上嘅獨立 做英國嘅海外領地 固本培元 花一代人培養德性同公共責任感嘅話
相信香港即使沉淪過 依然會係比新加坡更自由同偉大嘅嘢國度
但呢點好明顯我哋唔會指望 最低獨立程度都係加拿大新加坡起跳

關於民主
如果香港人意識到自己政治水平係極其低下
過往三十年香港人自己栽培出嘅泛民就好似一場三十年嘅鬧劇 咩入中聯辦密室坐低傾(依家冚黨煮死晒身家不保)
就會承認自己涉入國家層面政治唔係乜嘢好事
更唔會用並且提防呢種助長費拉民粹嘅措施

可惜連登仔十個有十個都係費格史觀 公投越多越進步嘅潛在暴民+福利撚
仲要仇富
香港費拉就係有小聰明無大智慧

缺乏自知之明

苟且偷安幾十年

最後都係沉淪
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1374307914836541442
制裁基本上是表演性的,毫不影響中國的基本盤,但如果影響貿易就會產生致命傷,因為匪軍比淪陷區任何行業都更加依賴外匯和進口民用技術進口民用配件,歐洲和日本佔據了後兩方面的七成以上。歐洲獨佔的份額,大概是超過五成的。
對付滲透,只有多核
誠實行義係第一步
香港周圍都係國家主義既後發國
要引入英式保守主義,要光復後大規模咁搞
重新生成返自發秩序
依個係民族德性既考驗
要重視民族多於個人榮華富貴先得
係香港個環境難做
你一做大就會比政權定點清除
政權強大時被壓制,但政權一放鬆就會即刻上到去,冇可能只有好處冇壞處。
行公義 好憐憫
歷史上有好多反cap例子
基督教兩千年裏面喺世界各地反cap更係多不勝數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞