劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
歧視鏈太重要,學一戰的猶太人炒樓放租,結果就是排猶希特拉
淨係兒登仔叫人蝻、蛔,已經顛倒歧視鏈
要香港人明白自己係歷史上好低賤唔容易
細個啲教科書洗腦太勁
歧視鏈唔係咁解
佢係斯賓格勒文明季候論的費拉程度
對蠻族習慣法「古老的自由」保護先係編戶齊民同羅馬軍團的分別

姨學的三種歧視鏈

文明傳播(從中心到邊緣)
世界文明的同心圓結構,最近八千年沒有變過,從中心到邊緣

黎明時代大致如下:

新月沃地輻射區
內亞海洋輻射區
南亞
東南亞
東亞
南撒哈拉非洲和美洲
近代以來大致如下:

西方
俄羅斯
土耳其
阿拉伯
內亞
南亞
東南亞
東亞
南撒哈拉非洲和印地安美洲

費拉程度(從費拉到原始)
按照秩序源外來還是自發的不同,人類的各種政體可以按以下順序排列:

反烏托邦科幻小說中的蟻群社會
列寧 - 斯大林主義國家
天朝吏治政體
小亞細亞專制主義(即奧斯曼與拜占庭)
後西班牙殖民地軍政府
冷戰威權主義
剛從共和國轉變為帝國的羅馬
福利國家(即西歐社會主義國家)
後林肯 - 羅斯福的美利堅
大英帝國
日本德川幕府
古希臘城邦國家
中世紀封建社會
十七世紀北美殖民者社區
印第安酋長部落聯盟

洗腦水平(從有效到無效)
論洗腦的體系性,逼格和成功率,白左是老祖宗,排洗腦歧視鏈:

白左
社會民主黨
列寧黨
斯大林黨
東歐黨
穆斯林兄弟會阿拉伯復興黨
貴匪
國民黨
皇漢
民小

原始豐饒的蠻族逼格最高,費拉化最低,但原始公社時代先冇咩封建可言

主張封建周政小中華係陳云根
歧視鏈係姨學專有名詞,自然懲罰冇呢回事,就係費拉兒子打老子的阿Q精神,組織度高的列寧黨打敗組織度低的民小係理所當然,如果有更高組織度的長槍黨剿盡列寧黨一樣合理
祖父決定香港的小資產階級軟弱性,你祖父不剿匪,就報應你
點睇美帝擺明剃支國眼眉
劉仲敬以前咪講過拜登係會試圖控制返以前既下線(習主席)
但係習都上咗戰車
馬行夾道 不能回馬
Alea iacta est
我記得劉仲敬話過拜登依個意圖既結果只係會令到白區黨,兩面人同溫和派中國人慘死
邊有得咁比
文明季候有大季候 有小季候
大季候就係人類社會一直以來 越後越費拉
港豬不如儒家規訓下嘅支那士大夫
英國紳士不如一千年前最後一代羅馬人
只要隔咗幾百年 根本無得比較

而小季候幾百年循環一次
羅馬定英倫都好 政體處於巔峰都只有一百幾年
而且係有永動機情況存在
壓縮帝國危機同矛盾 又有突發事件機遇
唔能夠跨幾千年跨世界咁去比較英國>羅馬
印第安人>all
更何況世界完全綫性呢點其實視角好狹隘
鬧得好
玩得和平演變死先嘅點都係反黨集團同兩面人。
溫影帝

黑仔強
胡錫進:美軍機竟敢在台灣起降,蔡英文等看大陸發脾氣吧!
https://lih.kg/2564885

臺灣仔比人追擊
各位點睇牆內獻忠學抬頭

交換緊球員
大支那膠無處不在
同明末差唔多,社會秩序開始瓦解,大部分順民會變菜人,少數會變獻忠。
獻忠不嬲都有,但而家係多到新聞都要報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞