劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
共和國在她質樸剛健的青春時期,曾經蔑視一切華而不實的炫耀。風燭殘年的帝國只有乞靈於鋪張的形式和昔日的威名,才能延緩在劫難逃的末日。

港豬的末日
https://medium.com/meetnwalk/oldhongkongisover-d8f51379c376

幾乎就在這番大業的初始之際,香港就已經是本性難移的香港了,縱然過了一個世紀左右,不管什麼降臨到香港,也不會真的改變它的特質。急功近利、追逐享受、愛好耀眼燦爛奪目,以為它的能量、極端混亂、蜚短流長——全部都老早存在了。

這份以「經濟」、「財富」、「效率」為的價值觀,龍應台稱之為「中環價值」。

中環價值壟斷了香港兩三代人的思維模式,如今回頭看這一批富起來的香港人,頗像是沐㺅而冠,為了利益不顧原則。或者說,他們的原則就是按照利益的來源改變自己立場。香港人引以為傲的靈活多變。
靈活多變其實就係冇立場
最憎香港人懶醒 走精面 動口不動手等一切費拉原則
費拉今日享既福
要用子孫後代淪為奴隸、甚至絕子絕孫去還
香港人的本質就是雜種仔偉小寶
應該話係多隆
貴邦除第六特區自古以來的親日派軍閥以外,都是親華超過親軍政府的紅營或騎牆派,第二特區的軍閥尤其是白區黨消滅國民黨系軍閥的代理人。軍方鎮壓彭家聲和收編果敢,都是蔣介石一面依靠崔可夫將軍指揮國軍,一面鎮壓新四軍,西哈努克親王一面保護越共,一面鎮壓紅色高棉的類似行動。白區黨和斯大林一樣明白,一方面從國際大局出發,必須支持緬甸和蔣介石對抗西方和日本,另一方面如果緬甸軍方和蔣介石消滅軍閥統一全國,下一步必然就會遠交近攻反對統一的最大障礙,也就是軍政府和國民黨在戡亂建國時期必須投靠的惡鄰蘇聯和中國。所以白區黨一面支持軍方反對西方白左,一面支持昂山蘇姬進城,因為民小沒有打倒各路軍閥統一緬甸的能力,也沒有能力替代軍方的幕後統治,只會以其存在破壞或拖延軍方統一緬甸的大計,也就相應地延長或加強了緬甸軍方和民小對中國的依賴。昂山蘇姬的代理人執政以後,軍方對滇緬邊界軍閥的攻擊不得不停止,代之以民小和白左喜歡的,事實上等於軍閥無限期存在的和平談判,親華派軍閥也是受益者。這次政變以後,軍方扣押了包括貴邦在內的各邦政府首腦並代之以自己的代理人,可以肯定親華派軍閥也在其打擊目標之內,滇緬邊界的戰火很可能重新點燃。匪軍第一時間出兵滇西,很可能包括警告軍政府並保護親華派軍閥的用意,同時外交部支持軍政府而反對西方制裁,其用意跟斯大林誘使蔣介石聯俄容共抗日完全相同。果敢軍閥是軍政府和親華派軍閥夾縫中的騎牆派,對大蜀民國、滇、粵愛國者和諸夏愛國者並不是潛在的統戰對象。軍事上最軟弱的政治集團如果選擇騎牆派或親華派為大後方,必然自投羅網甚至全軍覆沒。這就是為什麼@老K公開在推上向果敢要求大後方的時候,窩老人家雖然毫無表示,但暗中早已起疑,直到他公開暴露第三條路線的代理人身份,號召川普支持者投靠俄羅斯為止。今後,諸夏愛國者必然面臨更多的同類問題。大蜀民國並不對友邦政策負責,只是提醒諸夏各國流亡政府和愛國者,在處理軍事問題的時候必須深刻理解各方背景,絕對不能依據表層文宣或輿論領袖的風向制定政策,否則王炳章的下場很可能就是你們的未來。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1356187033052585987
純理論上講,緬甸早就應該解體。從現實政治角度講,最好西方制裁迫使緬甸軍政府回歸大陸體系。各路軍閥紛紛獨立,包括中國背景的軍閥。滇緬邊境敘利亞化,為滇、粵愛國者打開反攻復國的大門。滇、粵愛國者的勝利,又會為大蜀民國贏得第四次反恐戰爭的勝利準備條件。香港愛國者如果放棄敵後練兵的機會,就是政治上缺乏遠見的證明。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1355466558190088193
然後就是五教合一,三條戰線服從一個司令部。第一條戰線為中華民族反對美帝國主義,第二條戰線聯合亞非拉有色人種反對白右,第三條戰線聯合種族主義反對白左。

支田耶現在詛咒蔡英文,不說因為台獨,而是說因為反對白左學徒,就同時滿足了中國恐怖組織的實際需要和自我安慰的心理需要,2024年就可以用同樣方式詛咒美國,不說因為美國反共反華,而是說因為美國人不再是真正的基督徒了。這樣就顯得理直氣壯得多,真正的基督徒當然是口頭反對共產主義,行為的實際效果有利於中華民族偉大復興的華人。

最後真正的鬥爭離開自由民主與共產主義、基督教西方文明與東方專制主義,在諸夏各國和中華民族之間展開。
笑咗,要幾文盲先可以睇到劉生段嘢係講「制造業等於污染」
笑咗,要幾文盲先可以睇到劉生段嘢係講「製造業等於污染」
製造業當然係等於污染係無講錯 你劉生都係咁嘅意思 無論美國國策係搞環保定復興製造業強國都係輸家

而你姨來來去去都係回帶政府國企嗰種運作 中必輸 其實中間推理太粗疏之餘而且無新意 我睇佢以前八九十年代d經歷唔好?支那點運作講得唔透徹?

依家無非打匪諜之餘自high
你姨確實對美國政情同現代產業認識唔夠
淨係識用時事表達中必輸
越講多越出洋相 內容空洞無物 炒冷飯
除咗打匪諜仲有咩新意
出少句聲咪當幫忙 少講唔熟嘅時事少欽點匪諜咪幾好 一路鑽研下新知識 依家除咗aggressive我睇到有咩料到
「放十五年前民逗公知的制造业等于污染这种黑屁了。」
問題條友話劉生好似啲環保膠咁反智。但係劉生原文都唔係講緊呢樣嘢,而係講環保嘅意思係支那要做人類文明垃圾場,笑緊啲支蛆喺到支或贏。關製造業係唔係污染乜事。
唔係 你要成串post上文下理睇

我對環保所識嘅唔多
但正方好明顯係講緊環保技術進步 製造業可以唔製造大量污染 美國(即使製造業有污染前提下)依然都會重新復興引入
笑咗,要幾文盲先可以睇到劉生段嘢係講「制造業等於污染」
製造業當然係等於污染係無講錯 你劉生都係咁嘅意思 無論美國國策係搞環保定復興製造業強國都係輸家

而你姨來來去去都係回帶政府國企嗰種運作 中必輸 其實中間推理太粗疏之餘而且無新意 我睇佢以前八九十年代d經歷唔好?支那點運作講得唔透徹?

依家無非打匪諜之餘自high
你姨確實對美國政情同現代產業認識唔夠
淨係識用時事表達中必輸
越講多越出洋相 內容空洞無物 炒冷飯
除咗打匪諜仲有咩新意
出少句聲咪當幫忙 少講唔熟嘅時事少欽點匪諜咪幾好 一路鑽研下新知識 依家除咗aggressive我睇到有咩料到
「放十五年前民逗公知的制造业等于污染这种黑屁了。」
問題條友話劉生好似啲環保膠咁反智。但係劉生原文都唔係講緊呢樣嘢,而係講環保嘅意思係支那要做人類文明垃圾場,笑緊啲支蛆喺到支或贏。關製造業係唔係污染乜事。
唔係 你要成串post上文下理睇

我對環保所識嘅唔多
但正方好明顯係講緊環保技術進步 製造業可以唔製造好似以前咁咁大量污染 美國(即使製造業有污染前提下)依然都會重新復興引入
總之見到任何中或最贏就可以即block
分析理論都浪費時間
人地係上等人
到時候話鳩我地下等人就唔好啦
上等人唔係自稱嘅
係下等人承認貴族既領袖地位,先有上層階級既產生

紳士教育唔會令下等人變成上等人
弊在宜家冇下等人承認佢嘅地位呢
衣下真係濕滯
劉仲敬既意思明明係話蚑那係世界產業鏈只不過係負責高污染既組裝業,高端技術係其他國家度,乜環保技術進步關蚑那撚事
如果你話姨,佢點都算係twitter民小之中算係有影響力果批
考慮返佢一開頭個階級積分咁差,爬到同台港可以傾計算係唔錯喇

佢啲粉(無論係twitter同依到)一定係下等人
只不過最少認清左歧視鍊
唔會做啲無產式損人不利己,德匹下既野
算係合適既民族原材料而已
不過單係依點,已經比左膠式民小高出一班
總之,支或最贏一律block就得
睇都浪費時間
唔需要分析或者辯護
佢咪就係講緊劉仲敬對現代產業了解唔深
認識仲係好似九十零零年代你姨做青年學者咁
一味講緊高端喺美國 低端喺支那 輸出污染支那日日輸
依家就係講緊環保技術進步 美國都會重新引入製造業 有污染都唔怕
咁當然指嘅係本國嘅污染
你木琴支美掛鈎日日贏派有counterargument

https://twitter.com/WoodenHarp/status/1357357773420433415?s=19
大致分兩種睇法
美國同支那合作就係雙贏 雙贏等於支那贏兩次 所以中美必須脫鈎
一種係你姨 支那同美國分手又輸 同美國合作又輸 點樣橫又好直又好支那都輸

我嚟講我係同你姨執異
我嘅常識話我知 支那同美國合作掛鈎係於我哋將會係有害 而唔係有利
無可能有咁簡單
我睇法你姨講嘅就好似忤逆父母 行出街會俾天打雷劈
咁你唔可以話佢錯 的確 我信忤逆父母係積聚咗某種孽 第日唔知邊度會有孽力回歸
但如果話一出門口就畀雷劈 畀磚頭砸死 2021年最後一個和平嘅春節 2023年三千蚊一個飯盒
我會覺得呢樣嘢唔適合做預測 日日輸呢種用嚟打氣又好點都好都係唔適合
支美合作日日贏派短期比較準確 支美合作日日輸派可能適合長期
人生在世只有幾十年命
如果你姨講嘅有咩好啱嘅話 人都係政治動物 一世做緊短期政治投機
香港復國必然走嘅係行一條痛苦漫長嘅路
而唔係「支那橫輸掂輸日日輸」呢種只係強國「贏國又贏、中或必贏」咁另一種打雞血翻版 (sorry for蝗語)

你姨喺辯論入面往往唔係針對論點 更大程度上係針對個人 係政治鬥爭 衰啲講句係私怨撚

而走去粉一個人 好似某人仲見到你姨自吹自擂華西醫科大學等等 下底留言話乜嘢「名門之後、貴族階級果然與眾不同」咁肉麻嘅說話我真係講唔出
木琴已經光明正大咁投匪,我唔覺得佢有咩討論價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞