劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
香港民主派衰唔係衰在喺華盛頓講咗乜嘢
而係跣咗香港人太多人 導致香港人唔齊心 無號召力
立法會民主派集體離場就係最好例子
呢班人早10年有35+係絕對有理由質疑或賣咗畀支那賺維穩費 依家情勢下唔容許 都依然無乜passion 你盤數還你我盤數還我 椒白食含撚奉旨依舊
事實就係35+之日 就係泛民冚檔之時 但目前睇竟然多數人未有咁嘅心準備好真係o晒嘴
場外香港人先係分秒不容有失嘅最大基礎
議席算得係乜
無大台係香港人組織能力上嘅失敗 無得團結工會咁而逼到要權宜 絕對唔係咩光榮
理論只係佢嘅理論
現實始終係我哋嘅現實 唔可以拋棄嘅只有現實
講得好好
希望有多啲人睇到
過左一年想問下 幾時可以有臨時政府架空到而家嘅香港政府?

依家大家都見到法治正式崩潰,道德底線愈降愈低

啲狗繼續拉人,手足繼續還柙

我哋失去嘅嘢只會越黎越多

要拉攏更加多嘅人加入我哋

依家見到嘅就係大家繼續喺同溫層做文宣

繼續屌狗,幾時先可以擺脫呢種諗法

我哋係需要臨時政府
係 無錯
而且佢講嘅嘢不嬲有佢嘅agenda
亦要please佢某啲聽眾
不可盡信

理論方面中國嘅話其實唐以前都講得比較好 唐以後簡直亂嚟
民國同中共人物係有認真研究過 高汁嘅 但個別位比如陳炯明呢啲係有值得商榷之處
但要做大預言家我反而覺得係自貶身價嘅嘢
本身已經套理論好豐富 西方又好中國又好
現實嘢日日出口術搞到好膠
但唔排除可能佢咁做要維持信徒信心都唔定
香港沒工業、沒奴隸生產,全靠港元作為美國和平演變的第一輸液管,以為香港好有錢就是顛倒階級地位,風口上的豬不知道扶牠起身的的力量
秩序高地唔係四小龍,而係美國羅馬軍團
https://vocus.cc/@ihctw/5e8e2c18fd89780001c79ddb
在三大經濟區以外的世界上,其實只有兩個地方還有像樣的工業,就是德國和俄國。德國的情況是,它的產業是極其發達的,但是它的貨幣已經完全被摧垮了。貨幣和帝國是有深刻聯繫的,沒有帝國就沒有貨幣。貨幣和帝國是有深刻聯繫的,沒有帝國就沒有貨幣。在這一點上,馬克思主義是不對的:不是工業生產力支撐了帝國,而是軍事力量和貨幣力量的聯盟支援了帝國。德國就是一個典型。由於它沒有或者是失去了金融和軍事的霸權,它那個全世界最先進的產業結構竟然無法挽救像洪水一樣飛流直下三千尺的德國馬克,使得出身良好的德國小姐排隊尋找一個打字員的位置而得不到機會,全世界最優秀的化學博士跟窮困潦倒的乞丐一起在施粥站領粥。
成日以為香港抗爭無限資源,係一種無產階級不當家,不知道油米貴的費拉心理
咩35+有意義咩?同埋我只係不滿泛民冇好好利用對美渠道表達民意,只係一心諗住維護一國兩制。
而香港嘅現實就係沒自保能力,就好似一個財主沒私人武裝守衛大宅咁,容易任人宰割。根本唔使咩嘢理論,狼牙棒才是實際,沒狼牙棒都要有遊說團體,方便應對變局。
其實一啲差距都沒,只係不同自由城邦係面對大一統專制政權時嘅應對所產生出嚟的不同結果。

諾夫哥羅德認同俄羅斯,結果佢哋嘅後代 就成為俄羅斯人,而諾夫哥羅德就成為 俄羅斯嘅一個普通城市。

愛沙尼亞有自己嘅一套認同,係不停抗爭底下贏得自主獨立。

其實香港同上海都冇乜嘢唔同, 只不過差別在於上海人係面對大一統中華政權嘅時候,自我認同為中國人。 而香港人開始有自己嘅身份認同, 咁咪希望不停抗爭之下贏得自主獨立囉。

其實分別真係唔大。
其實我就唔明佢有咩嘢亂嚟? 唐以後點樣亂嚟?陳烔明同共產國際的而且確來往甚密,但咁唔影響佢要聯省自治嘅決心喎。
預言家方面,我又唔明點樣自貶身價?
點樣出口術搞到好膠?至於姨粉,其實姨粉來源好雜,唔係每個姨粉都會對姨啲嘢照單全收,姨粉立場好複雜,有親美,親英,親日,親法,親德,連親菲律賓都有。有社民派,中左,中右,自由意志主義,保守主義,連極權主義都有,有伊斯蘭主義,有基督教保守主義,甚至佢地自己內部都鬥交,試問三言兩語就可以團結甚至維持信心嘅啦咩?其實姨佢連追隨者內部鬧交都唔理,又點會去維持信心呀?
其實無限資源咪就係來自而家香港金融中心地位,如果冇金融中心地位同功能既話,我諗西方一定飛起香港。
唔使一定架空,至少要做到代表真正民意同籌集調配資源就夠。最好好似東歐國家流亡政府有埋自己嘅遊說團體同法統。
當然架空到最好,不過有一定難度,連資源都冇就好難講架空。
攬炒係一門站隊學,代表改革開放利益的香港攬炒中國,相當於交了一份投名狀比白左(只係白左),而白區黨兩面人因為中美脫勾損失慘重,堅決團結在維尼武統的四周,封建倫理上背叛原有的白左太上皇,政治產生的真空就可以由獨派填補,未來建制陣營解體,咁獨派的對手反而會係民主統派和民國派
不過你要覺得而家嘅姨係某啲史學上嘅觀點比較激進都無可厚非,因為姨已經落場攪十八省嘅民族發明。嗰啲史學係用嚟做政治學嘅工作,而唔係史學方面嘅工作。但同亂黎係兩回事。要分清楚。
客觀啲講係克林頓為首嘅全球主義者, 攬炒係封堵你國融資同技術命脈的行為, 當然可算是站隊學。白區黨注定要回到夾邊溝和華僑農場。而他們的致命傷就是無法擺脫紅區黨的控制。 他們的命運就在他們背叛美國(真正的伙伴)的時候早已注定,倒天罡注定被毀滅。不過獨派對手 呢點我就有啲保留, 因為正如捷克反蘇自主派嘅對手永遠都係共黨,香港亦是。如果共黨倒台香港自主的話,也沒有什麼民主統派和民國派的位置了,正如天鵝絨革命後的捷克人不會重組華約一樣。
成日以為香港抗爭無限資源,係一種無產階級不當家,不知道油米貴的費拉心理
其實無限資源咪就係來自而家香港金融中心地位,如果冇金融中心地位同功能既話,我諗西方一定飛起香港。
攬炒係一門站隊學,代表改革開放利益的香港攬炒中國,相當於交了一份投名狀比白左(只係白左),而白區黨兩面人因為中美脫勾損失慘重,堅決團結在維尼武統的四周,封建倫理上背叛原有的白左太上皇,政治產生的真空就可以由獨派填補,未來建制陣營解體,咁獨派的對手反而會係民主統派和民國派
客觀啲講係克林頓為首嘅全球主義者, 攬炒係封堵你國融資同技術命脈的行為, 當然可算是站隊學。白區黨注定要回到夾邊溝和華僑農場。而他們的致命傷就是無法擺脫紅區黨的控制。 他們的命運就在他們背叛美國(真正的伙伴)的時候早已注定,倒天罡注定被毀滅。不過獨派對手 呢點我就有啲保留, 因為正如捷克反蘇自主派嘅對手永遠都係共黨,香港亦是。如果共黨倒台香港自主的話,也沒有什麼民主統派和民國派的位置了,正如天鵝絨革命後的捷克人不會重組華約一樣。

法統的問題,如果學民主小清新事事公投,秘密警察國安系統好快就可以透過廣大小粉紅以中華第二共和的名義實行霧月政變,包括取消自治區、特別行政區的削藩政策,想像成中國版普京係了
事實普京都要尊重車臣韃靼斯坦呢啲有戰鬥力嘅加盟共和國,更何況未來 會形成o型包圍圈圍堵中國,要削藩可以,只怕一削就變成了清真版本的靖難之變。而 中華第二共和會自動變成中華伊斯蘭共和。 而香港自然要回到1997前的位置。最好1925。至於民主小清新他們連舉辦公投的能力都不知有沒有, 到時喺被小粉紅奪權而真朝入關 後, 沙利亞法變成了中國的憲法, 伊斯蘭共和制度便成了中國的法統。
只有中華伊斯蘭共和國我對阿姨信心不足
要伊斯蘭化青海馬家在民國時代已經可以攪了
係八個大大的革命版圖,歧視鏈上層的東南亞毛特戰線一定比東突線戰來得重要,而且在地緣政治上,對東突有野心的一如既往係俄佬,如今後冷戰國力不足的俄佬唔會比得上莫迪對藏區的野心
似乎穆斯林做題家費拉化都會被張獻忠殺光
佢啲fans有一部分係好膚淺咁loop某啲術語自high,有一部分會加好多宗教概念入去。後者我覺得有某批人已經走火入魔甚至本身係匪諜,例如木琴或者無色無相

如果你冇時間辨別有咩值得睇,我建議你就咁睇劉本人同陳醫師個twitter就得,陳醫師間唔中會rt一啲有見地嘅觀點
劉仲敬並冇反對35+,只係指岀立法會本身作用有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞