劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
实际上这涉及到斗争的秘密,这不仅是一个伊斯兰国和共产主义的问题,无论任何立场的斗争中间,真正的牺牲者不是斗争的胜利者和失败者,而是那些不会被历史记载的原料。胜利者和失败者都要在他们斗争的过程中迅速的吸取那些没有资格参赛的人,把那些人全部吃下来作为自己的原材料。实际上,胜利者是最主要的得利者,失败者是第二个得利者,而那些不会被历史记录的原材料才是真正的输家。但是你没办法记录这方面的历史,因为他们连进入历史的资格都没有。
2021過左一半
幾時打?
港豬唔洗打就自願投降
連控制香港一日都做唔到
你姨太誠實,直接打臉台灣人。不因人廢言一直都係我最欣賞你姨既一點。
打錯咗,應該係不會因人而異說話直言不諱一直都係我最欣賞你姨既一點。
最尾有啲啟發 但前面長篇無用
(一)我哋睇姨學已經預先知你姨呢種多樣性愛好者會用咩論述
(二)「一個都不能死 死人很可怕」本身就係民主社會嘅脆弱性 而且根本唔會有觀眾會因此響應而覺得唔打疫苗比較好
呢種係統治者秘傳心法 唔能夠公之於眾 公咗都無效
佢地最大既問題係連儒家都唔信,編戶齊民下既降虜膜拜三皇五帝虎狼之師,渴望翻身農奴做主人。 征服天下做人上人。 但由於秦政集權太虛耗社會組織資源,要對外征戰只能壓榨佢地攞資源。 結果不斷產生張獻忠,大洪水不停發生,最後淪為洪水流民兩腳羊菜人。
東亞簡直就係東方專制嘅極致
啲留言冇眼睇,香港人竟然同台灣班4%仔一般見識,都算。2021年竟然重有人撐KMT先嘔血,難怪畀台灣人當係「香港華人」
https://lihkg.com/thread/2582354/page/1
https://lihkg.com/thread/2582075/page/1
來來去去都係果幾隻AC
多樣性呢個話題,我諗政經絕大部份觀眾諗都冇諗過。另外,姨係方塊字世界極少數理解到有好多美國人抗拒疫苗嘅原因。唔係因為佢地蠢同迷信,而係因為佢地意識到,科學同理性有其限制,新技術有未知風險,同埋推動全民接種疫苗,某程度上係政府同民眾嘅政治侵犯。

我覺得香港人其實都意識到呢一點,無論鄭月娥同班社會賢達點樣威逼利誘,香港人一直都好唔熱衷打武肺疫苗,就算係理論上比較安全嘅BioNTech都係咁。而且社會對決定唔打嘅人都好寬容,冇情緒勒索,呢樣係岀乎我意料之外,因為香港人不嬲都好信任疫苗同醫療專家意見。大家未必可以好清楚咁解釋到鄭月娥谷針,其實係對自由嘅一種侵犯,但就岀於本能感到厭惡。
同班專家顧問講野真係太離譜
平時研究隻新藥閒閒地要十幾年,今次得果年幾時間研究既疫苗有幾安全大家心照
香港人最怕死
連baby kingdom都好多人反對強制打針
打針對大肚婆極高風險

任何武肺疫苗接種後都唔建議最少半年內懷孕
咁要靠科技發展嘅新邊疆
但科技發展同時會造成更大規模嘅社會解體
由鐵器造成嘅商周解體動蕩
到印刷術再到互聯網
人唔再畏懼自然同歷史 覺得歷史由佢出世嗰刻開始
人類不斷同自己終結鬥快
慶幸東亞陷入末世循環 但唔係世界嘅全部
世界嘅另一邊 依然有歐洲積聚德性 輸出科技同秩序
大清官僚去到美國覺得風氣如同三代 彷彿見到春秋時人 純樸而勇敢
如果世界都畀奴役呑噬 好似1984咁就真係絕望
所以新邊疆都好重要
見到班時事台班香港華人因爲蘋果日報滅亡呼天唱地
都係「站隊學」嘅一環嚟嘅,起碼香港愛國者喺呢個時候要出少句聲,窒少兩句毒果,唔係嘅話更加易會畀人當係蚑那collaborators。
因民主回歸興起而生,隨民主回歸滅亡而亡
今後就係諸夏嘅時代

做個樣都要嘅
最先死既係溫和派中國人
https://twitter.com/isawamaho/status/1407631538745856005?s=19

睇姨圈嘅嘢果然睇壞腦
如果真係咁想講關於佢幾咁唔鍾意黎智英嘅問題 唔通就唔可以過兩日再講關於台灣蘋果日報嘅問題咩?偏要揀正日大造文章 擺明攞景夾贈慶
惡意溢於言表
趕住上去食受刑者人血饅頭 踩住人上位 又真係唔怕造孽
所以連登仔一廂情願嘅台港友好最信唔過 下層嘅嘢比上層更唔可能
劉仲敬一早話咗台港係相剋既囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞