劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
綠衛兵係好東西,不過我唔覺現時既台灣政府,甚至民進黨有咁既魄力去打呢手牌,國民黨只係用佢地既歷史經驗去推論呢件事而已。老實,綠衛兵真係搞得成既話,把刀到最後一定劈番落民進黨自己身上邊
但係而家先啱啱開波,速度仲要咁慢,我怕2年後都未必趕得切,須知二戰嗰陣美國都最少用兩年時間準備,唯有寄望佢哋可以加快加快再加快,只少做好民團同麥卡錫。稍慢一步,都唔睇好。
搞得成又趕得切既話,陳醫生就唔使係twitter度發絕命書,roger就唔使失晒控啦。只怕小英顧忌民意唔去搞。
咁呢啲就梗嫁㗎啦,民進黨某程度上都只係過渡政黨,係將來嘅國民黨。
深藍果面反對民兵既理由我見有3方面:
1. 國軍正規軍訓練都唔夠,有資源有時間不如訓練好正規軍。
2. 我上面講既民兵會變民進黨綠衞兵。
3. 吳斯懷將軍話台灣組織民兵會令到無辜既台灣民眾會俾偉大既人民解放軍攻擊

進一步而言,如果民團搞到要由政府組織既時候其實又同編戶齊民又乜分別?
不論台灣定香港,經營好自己既小共同體,守好自己既基本盤,先係提升生態位同戰亂時期既生存機會既惟一方法
咁民兵呢樣嘢由政府推動同單純由編戶齊民組成嘅軍隊又唔一樣,其實hk嘅小共同體好可能要係海外先有機會成長,本地嘅話好可能得走私集團同圍村佬暫時符合可以守好自己基本盤嘅條件。
香港人都係太費拉
要去到有民兵團都唔知要幾多年
無得咁計既,圍頭佬有血緣同丁權作為佢地之間既natural bond,走私集團都有強大既團體內執法能力去保障返個團體本身,以上兩者係一般情況下都無法複製
講番轉頭,要移風易俗都唔係一朝一夕可以達成既,香港人由麥理浩時代被馴養直到2010年,要unlearn呢四十年既壞習慣唔容易,好多野都只能由自己開始
共產黨:現階段只會禮節性祝賀拜登 在未完成法律程序前中國不會選邊站
https://lih.kg/2278569

證明我Trump真係震懾到邪惡國家
所以呢個就共同利益甚至法律係共同體嘅重要性。
就係
最極端嘅方法就係好似猶太人咁,幾十個集中營,幾年時間,戒左幾千年來累積既費拉病。但真係好痴線同恐怖。
我依家好擔心拜登上任會有台海閃擊戰/shock war,拜登上任頭一星期或訴訟期情況未明而又超出侵原來任期,國民黨或先發亂台分散注意力,匪軍後發直擊台北,民進黨有冇魄力決定出動軍隊,國軍內部又壓唔壓得住班垃圾學長軍公教集團
咁又未咁快,大規模戰爭起碼要等到22年先有可能,當然一切睇習總頭,但係唔會快到下年一月就開波。
係 世界需要美國
美國係世界嘅定海神針
一個衰弱嘅美國同一個強大嘅美國係好有分別
Biden會唔會及時援戰台灣真係未知之數

拜登問時仼共和黨總統小布殊

美國衰弱仍然係最強國家
打熱戰嬴硬但衰弱時照唔照顧到東亞秩序就成問題?
如果美國由中國係台海度玩
美國要付出埋日本呢個教化左咁多年既民主國家
但我始終唔信美國會縮到 真係打到埋身都唔出手
玩到咁亞洲無哂地位 deepstate未必等如共產黨
但只係share common interest
美國鐘擺效應唔會永遠到係埋一面
小英絕對唔會搞
民主小清新點會同你搞呢啲嘢
佢係行街同你自拍打卡嗰種總統嚟
不嬲唔係事事完美 想提升武德就要暫時取捨一啲嘢
姨話所有政策都係短期就係咁解
有班deep state就真係想中國同美國平起平坐咁高咁大,跨國財團科企就可以從中取利左右逢源食幻幻
唔同
一見頹勢 就算軍力最強都做唔到好多嘢
此最強同超強係好唔同
尤其畀人見到疲軟同積弱 可以連土耳其咁中型國家都敢蝦你 何況第二強支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞