劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔太明白

「拋棄廣東話城市人做兵嘅諗法」
你意思係香港人自己唔使做兵打?全部僱傭兵?

同埋個獨立性同建國神話點維持?

我想像到既只係中共倒台既第一個禮拜
兩廣軍隊已經長驅直入, 姦淫擄掠走唔甩, 揚州十日嘉定三屠
原因就係香港人無能力反抗

你意思係上面既野發生完後先發生你講既野?
如果係, 到時個新政權都穩定左, 應該做唔到你講既野。因為果個只會係另一個中共

如果係中共倒台前發生, 我就相當懷疑
唔講親自出去打
以黃絲既課金能力, 基本上實夠買隊僱傭兵幫義士報仇, 點解無發生到? 就係因為香港人戰鬥意識弱, 呢樣野唔似會改變。
其實巴基斯坦好易分裂,冇外力支持分分鐘快過印度收皮。
唯一嘅支持只有對印度嘅仇恨
建立海外港人社區,保存族群元氣。而且要成立強而有力既港人組織,從事遊說同族群身分建構工作。
東巴一早拆咗做孟加拉
主要係伊斯蘭信仰,對印仇恨反而係其次。如果巴基斯坦入咗大陸體系嘅話,好大機會會瓦解。
西巴四大族群之間關係非常差,好易俾人乘虛而入。
諗法只係一種灌輸出嚟嘅概念
中國「港人自港」下「港人」從來唔包講廣東話人以外其他人 只係中共同玩弄下黃皮膚黑眼睛龍的傳人嘅產物 呢點延伸亦影響至今日自認脫支嘅本地人
香港首先要將呢兩點脫離出嚟
香港唔係專屬廣東話人 印度人有功勞一樣可以成為香港嘅主人
先至有共識再延伸落去
否則香港嘅一切都係白搭
港豬不嬲胸襟唔夠大 細眉細眼 諸事萬般挑剔多 歸功自己而建設少
國際資本主義秩序下咁高咁發本身已經德不配位
再鯨吞成個香港落去只會死無全屍
階級回歸做廣東屬民
不過話時話
廣東軍入關 唔一定會燒殺搶掠
係階級倒置先令港豬難受 一朝變成下等人
本身覺得廣東用廣東同胞大義爭取本地講廣東話嘅港豬居多
咁當然要視乎內陸廣東兵源嘅獻忠程度
仲同去宗族化去土豪化嘅散沙程度
廣東立國威望唔夠一樣會搶
阿富汗嘅亂局好易影響到佢
重要連太上皇都走埋,盞死得重快
同台灣班鐮刀膠/4%仔差唔多,文青都一擔擔
btw, 香港嗰班連偽善都唔係,得個mean字,港燦本色。
大概明你意思

不過, 如果香港無左廣東話, 無左廣東文化, 係咪仲係香港呢?
我自己覺得唔係

至於巴打另外2個回覆, 講廣東軍
廣東比北佬支配左咁多年, 普通百姓都已經溝淡曬(當然仲有純正廣東人, 甚至支持香港既人, 但估計唔多), 何況軍方?
北佬一路想整死南方, 呢個係1949年建國後既方向
因為文化完全唔同, 氣候溫和, 現代近海又大大有利商業發展, 而且你人多
佢地妒忌之餘又驚
驚你身痕作反, 一早箝制住你個軍力架喇

所以我先推測兩廣總督同大部分兵其實骨子裡都係中共
香港係所有勢力眼中, 就好似所有男人眼中既林志玲咁
有能力無後果的話, 邊個唔想食?

如果林志玲唔自強, 保護唔到自己, 邊有自主權?

有既
5,60歲, 殘花敗柳, 比都無人要果時
就有得獨立自主了
咁廣東話文化喺香港歷史佔一席位無可否認
但搞清楚係有殖民地結構先 先有廣府以及五湖四海移民融合嘅廣東話文化
可以話香港本質上係同孟買無分別 不過一個喺印度講印度話一個喺支那講廣東話
廣東話文化只係錦上添花 唔係話唔重要 不過如果一定要剝開嘅話 剝一定係廣東話文化而唔係「西方秩序在遠東」呢個嘅內核 而後者呢點重視唔夠
亦先係談論一切嘅前提
否則一係(a)大開城門迎廣東軍入關 一係(b)繼續發全民皆兵香港人好打得以色列2.0征服廣東香港帝國嘅美夢
香港人專心做好民族發明同建國神話就算
打仗都係要由外籍僱傭兵黎
巴基斯坦個太上皇唔係蚑那咩
巴鐵喎
咁諗唔係咁好,香港人都要岀力,得錢冇武力,就係任人宰割嘅降虜
劉仲敬講過羅馬最初都係幫係亞平寧半島既希臘城邦做外籍兵起家
明白你既意思
咁匈奴羯羌氐嗰d都係漢朝僱傭兵嚟
鮮卑就係做小弟 跟匈奴入關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞